Er der noget bedre end god gammeldags æblekage med flødeskum og æblekagerasp som dessert. Det er der nok, men æblekage er en klassiker, som aldrig går af mode, pga. den gode smag og fordi, æblekage ligger rigtigt dejligt i maven bagefter. Man får aldrig den følelse, at det var for “meget”. Og når man bor på Fyn, er æblekage mange fynboers “national dessert”.
Prøv også Mormors hemmelige æblekage opskrift
Gå til
Fynsk opskrift
Klassisk opskrift på æblekage med makroner og æblekagerasp er en gammel fynsk opskrift som vi laver mange gange hvert år. Ofte tilsætter vi kun lidt rasp og nyder æblekagen med iskold flødeskum. Du får i øvrigt den bedste æblekage, når du bruger søde fynske æbler, som ikke indeholder for meget saft, og her har vi det fynske Fillipa æble, som både er sødt og lidt tør i konsistensen.
📋 Opskrift
Gammeldags æblekage med flødeskum
Ingredienser
- 750 gram Madæbler (renset vægt F. eks modne Filippa æbler)
- ½ dl vand
- 80 gram sukker (Til æblegrød)
- 1 stk. vaniljestang
- ½ dl Citron (Kan udelades)
Ingredienser ristet rasp
- 75 gram rasp (Evt. kan der også bruges færdig æblekage rasp fra supermarkedet.)
- 50 gram sukker
- 75 gram smør
Tilbehør
- 75 gram makroner
- ¼ l piskefløde 38 %
- 1 håndfuld hindbær (eller brombær)
Sådan gør du
- Skyl æblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og læg dem op i en gryde.
- Tilsæt vand.
- Tilsæt evt. citronsaft, æbler ikke tager farve og bliver brune. (kan udelades).
- Sæt gryden med vand og æblestykker over på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen.
- Flæk en vaniljestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden. (Sammen med stang).
- Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold låget på gryden.
- Husk og rør rundt i gryden engang imellem.
- Kog æblestykkerne i ca. 20 minutter, til de er helt bløde.
- Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen. Hæld de kogte æbler over i en skål. Smid vaniljestang væk.
- Rør det til mos og tilsæt sukker.
- Sæt skålen til afkøling.
Fremgangsmåde æblekagerasp
- Hæld rasp og sukker i en anden skål og bland det sammen.
- Smelt smørret og rasp på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.
- Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.
- Kom makroner i en plasticpose og knus dem med noget tungt, f.eks. en kagerulle.
- Bland makroner og ristet rasp.
Fremgangsmåde æblekage
- Tag skålen med æblemos og fordel nu skiftevis æblemos og ristet rasp. Begynd og slut af med æblemosen.
- Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer flødeskummen til at smage dårligere.
- Fordel flødeskum over æblekagen.
- Pynt med hindbær, brombær eller knuste makroner.
- Server straks.
Ernærnærings fakta
⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid er ca. 25 min. Samlet tid er ca. 45 min. Opskrift til 8 personer
🥘 Ingredienser
- 750 gram Madæbler (renset vægt F. eks modne Filippa æbler)
- ½ dl vand
- 80 gram sukker (Til æblegrød)
- 1 stk. vaniljestang
- ½ dl Citron (Kan udelades)
Ingredienser ristet rasp
- 75 gram rasp (Evt. kan der også bruges færdig æblekage rasp fra supermarkedet.)
- 50 gram sukker
- 75 gram smør
🥗 Tilbehør
- 75 gram makroner
- ¼ l piskefløde 38 %
- 1 håndfuld hindbær eller skovbrombær
🔪 Sådan gør du
- Skyl æblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og læg dem op i en gryde.
- Tilsæt vand.
- Tilsæt evt. citronsaft, æbler ikke tager farve og bliver brune. (kan udelades).
- Sæt gryden med vand og æblestykker over på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen.
- Flæk en vaniljestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden. (Sammen med stang).
- Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold låget på gryden.
- Husk og rør rundt i gryden engang imellem.
- Kog æblestykkerne i ca. 20 minutter, til de er helt bløde.
- Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen. Hæld de kogte æbler over i en skål. Smid vaniljestang væk.
- Rør det til mos og tilsæt sukker.
- Sæt skålen til afkøling.
Fremgangsmåde æblekagerasp
- Hæld rasp og sukker i en anden skål og bland det sammen.
- Smelt smørret og rasp på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.
- Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.
- Kom makroner i en plasticpose og knus dem med noget tungt, f.eks. en kagerulle.
- Bland makroner og ristet rasp.
Fremgangsmåde æblekage
- Tag skålen med æblemos og fordel nu skiftevis æblemos og ristet rasp. Begynd og slut af med æblemosen.
- Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer flødeskummen til at smage dårligere.
- Fordel flødeskum over æblekagen.
- Pynt med hindbær, brombær eller knuste makroner.
- Server straks.
💭❓ Tips og FAQ
❓ FAQ
Fillipa, rød Ingrid Marie og rød Belle de Boskoop
Ja næsten, men de mest velegnede er søde med en lidt tør og grov konsistens. Er æblet for saftigt og fint, bliver æblekagen for blød og flyder ud.
Cox orange, Granny Smith, eller æbler med særpræget smag.
Skriv et svar