Her er den Gamle opskrift på æblemarmelade med vanilje, som mange kender og elsker. Æblemarmelade er en af de nemmeste marmelader at lave, da konsistensen er god med det samme, og der ikke skal tilsættes pektin, som rød melatin.
Gå til
Æblemarmelade klassisk opskrift
Man bør skrælle æbler inden de bruges til marmelade, af to vigtige årsager. Æbler med stød skal kasseres, og det kan være svært at se, hvis æblet ikke bliver skrællet. Derudover kan små æbleskræller være lidt ubehagelige at spise. Derudover klæder æbleskræller heller ikke æblemarmeladen.
Opbevaring
- Æblemarmelade opbevares bedst køligt i køleskabet eller en tør og kølig kælder.
- Vi anbefaler du læser denne artikel, Henkogning af marmelade øger holdbarhed
- Måske du vil prøve vores Brombærmarmelade med vanilje og æblemarmelade med rom
📖 Opskrift
Æblemarmelade med vanilje
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Ingredienser
- 2 kg Æbler
- ¼ liter Vand
- 400 g Sukker (rørsukker eller alm.)
- 1 stk. Vaniljestang
- 1 stk. Citron (saft og den gule skal (Kan udelades))
- 1 tsk. Atamon
Sådan gør du
Fremgangsmåde æblemarmelade med skrællede æbler
- Tag en stor gryde og kom vand og citronsaften i.
- Skyl og vask æblerne grundigt. Skræl æblerne og skær dem i 4 både eller grove stykker med det samme. Fjern kernehus, indtørret blomst og stilk. Hvis der er brune stødpletter, fjernes de, da marmeladen ellers forringes væsentligt.
- Skær æblebåde i mindre stykker, og kom det i gryden, som kan står på en vægt, så du kan holde øje med, når du har 2 kilo færdig frugt.
- Varm det langsomt op, og pas på, at æbler ikke brænder på. Kog det i ca. 10 – 15 minutter. Mos æbler så æblestykker nemmere koger ud.
- Skær vaniljestang igennem på langs og skrab vaniljekorn ud, og kom det i mosen. Kom den tomme vaniljestang med.
- Tilsæt næsten al sukkeret, men hold en kopfuld tilbage.
- Lad det koge lidt, og smag så på æblemarmeladen, er den for syrlig, kommes resten af sukkeret i, ellers koger du marmeladen videre i yderligere 10 til 15 minutter, eller indtil du har en færdig marmelade uden for mange klumper. Hvis du har klumper kan du blende marmeladen i gryden. (Men pas på med "sprøjt" fra marmeladen).
- Tag gryden af varmen og atamon røres i.
- Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas, der derefter er skyllet i atamon og marmeladen bindes til med det samme.
Fremgangsmåde æblemarmelade med æbler med skræl
- Hvis du ikke vil skrælle dine æbler inden du bruger dem til marmelade, kan du gøre følgende, når du har vasket og skyllet æblerne, fjernet kernehus, indtørret blomst og stilk
- Tag nu en kødhakker eller en blender og lav æblerne til æblemos.
- Kom mosen i gryden med vandet og citronsaft og skal. Dette gøres for, at undgå at æblemosen bliver for brun.
- Varm indholdet langsomt op under låg.
- Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Kom både korn og stænger med i gryden og rør rundt.
- Mosen koges nu i ca. 10 min.
- Sukkeret drysses i og den fine æblemarmelade koges yderligere 10 min. Blend nu marmeladen, så skallen på æbler findeles yderlige.
- Tag gryden af varmen og atamon røres i.
- Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas der derefter er skyllet i atamon og bindes til med det samme.
- Æblemarmeladen sættes mørkt og køligt og skal helst stå og trække i ca. 14 dage inden du kan bruge af glasset,for at smagen udvikles perfekt.
Ernærnærings fakta
⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
Tilberedningstid er ca. 20 min. Samlet tid er ca. 35 min. Opskrift giver 6 glas marmelade
🥘 Ingredienser
- 2 kg Æbler
- ¼ liter Vand
- 400 g Sukker rørsukker eller alm.
- 1 stk. Vaniljestang
- 1 stk. Citron saft og den gule skal (Kan udelades)
- 1 tsk. Atamon
🔪 Sådan gør du
Fremgangsmåde æblemarmelade med skrællede æbler
- Tag en stor gryde og kom vand og citronsaften i.
- Skyl og vask æblerne grundigt. Skræl æblerne og skær dem i 4 både eller grove stykker med det samme. Fjern kernehus, indtørret blomst og stilk. Hvis der er brune stødpletter, fjernes de, da marmeladen ellers forringes væsentligt.
- Skær æblebåde i mindre stykker, og kom det i gryden, som kan står på en vægt, så du kan holde øje med, når du har 2 kilo færdig frugt.
- Varm det langsomt op, og pas på, at æbler ikke brænder på. Kog det i ca. 10 – 15 minutter. Mos æbler så æblestykker nemmere koger ud.
- Skær vaniljestang igennem på langs og skrab vaniljekorn ud, og kom det i mosen. Kom den tomme vaniljestang med.
- Tilsæt næsten al sukkeret, men hold en kopfuld tilbage.
- Lad det koge lidt, og smag så på æblemarmeladen, er den for syrlig, kommes resten af sukkeret i, ellers koger du marmeladen videre i yderligere 10 til 15 minutter, eller indtil du har en færdig marmelade uden for mange klumper. Hvis du har klumper kan du blende marmeladen i gryden. (Men pas på med “sprøjt” fra marmeladen).
- Tag gryden af varmen og atamon røres i.
- Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas, der derefter er skyllet i atamon og marmeladen bindes til med det samme.
Fremgangsmåde æblemarmelade med æbler med skræl
- Hvis du ikke vil skrælle dine æbler inden du bruger dem til marmelade, kan du gøre følgende, når du har vasket og skyllet æblerne, fjernet kernehus, indtørret blomst og stilk
- Tag nu en kødhakker eller en blender og lav æblerne til æblemos.
- Kom mosen i gryden med vandet og citronsaft og skal. Dette gøres for, at undgå at æblemosen bliver for brun.
- Varm indholdet langsomt op under låg.
- Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Kom både korn og stænger med i gryden og rør rundt.
- Mosen koges nu i ca. 10 min.
- Sukkeret drysses i og den fine æblemarmelade koges yderligere 10 min. Blend nu marmeladen, så skallen på æbler findeles yderlige.
- Tag gryden af varmen og atamon røres i.
- Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas der derefter er skyllet i atamon og bindes til med det samme.
- Æblemarmeladen sættes mørkt og køligt og skal helst stå og trække i ca. 14 dage inden du kan bruge af glasset,for at smagen udvikles perfekt.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Når du har tilsat sukkeret, kan du tage gryden af varmen, og lade marmeladen trække til næste dag i gryden, og derefter varme indholdet op, og komme marmeladen på glas. Dette gøres for at udvikle smagen yderligere.
- Man kan benytte vaniljesukker fra bøtte, hvis man ikke ønsker at bruge ægte vanilje. Beregn ca. to tsk. eller følg vejledningen på vanilje dåsen.
- Når æblerne er moset, skal de kommes i vandet tilsat med citron med det samme, ellers bliver mosen brun.
- Askorbinsyre tabletter kan købes på apoteket. Disse forhindrer effektivt at marmeladen bliver brun. Askorbinsyre tabletter tilsættes så samtidigt med sukkeret.
❓ FAQ
Nej, æbler skal helst både være søde og lidt syrlige på samme tid.
Jo, men smagen bliver lidt kedelig, det er vigtigt der er lidt syrlighed for, at få den rigtige smag frem.
Hanne
Vanilje giver bare marmeladen det ekstra 🙂
Leif
Hvilke æbler vil i anbefale. Vi har nogle røde som er lidt tørre, men smagen er god
Bjørn Nielsen
Hej Leif
Du kan bruge alle modne æbler til æblemarmelade. Både, gule, røde og grønne.
Men, der er nogle æblesorter der er bedre end andre.
Rød Belle de boskoop er den bedste, da den har en perfekt smag, konsistens og syrlighed.
Hilsen
Bjørn