Hvis du aldrig har brugt et strygestål før, er her en strygestål guide. Der er flere varianter af strygestål og i forskellige kvaliteter. Der findes flere varianter af strygestål og i forskellige kvaliteter. Du skal stryge din kokkekniv eller anden kniv mindst hver anden gang du bruger den, for at holde skarpheden ved lige. Bruger du ikke strygestål til, at rette æggen op, får du til sidst en meget sløv kniv.
Gå til
Strygestål guide – Sådan stryges knive
Her får du et par tips til hvordan man bruger et strygestål og hvad du skal bruge et strygestål til. Du kan både stryge ind mod dig selv eller væk fra dig selv. Stryger du mod dig selv, skal du passe på med, ikke at ramme dig selv, da du kan skære dig voldsomt. Så stryg altid væk fra dig selv, så undgår du denne risiko.
Hvilket strygestål skal jeg vælge
Der findes flere forskellige typer strygestål, keramisk, stål og diamant. Vi på Min Madopskrift anbefaler et godt strygestål af stål, da det er mest nænsomt mod kniven.
Vi på bruger et Dick Dickoron combi strygestål og Dick Strygestål Scandinavian, som begge er et professionelt strygestål, som bruges på slagterier i Danmark. Det ene er et stål strygestål som sliber æggen kraftigt og derfor bør bruges af erfarne kokke. Det andet har almindelig og fin side, som vi bruger til forskellige knive.
Bemærk: Dette er ingen reklame for strygestålet Dick Dickoron, og indlægget er ikke sponsoreret, men er blot vores mening.
Forskel på slibning og strygning af knive
- En strygning tager ikke noget af æggen, men retter æggens skrå sider op.
- En slibning fjerner den gamle æg og laver en ny.
- Din kniv bliver mindre hver gang du får den slebet.
Du skal slibe din kniv hvis æggen på kniven er slået i stykker og ikke kan rettes op ved en strygning.
Du kan få slebet dine knive forskellige steder i byen.
Æggen på kniven
En kniv består af et håndtag, en bagside og forside, som kaldes æggen.
Den skarpe side på en kokkekniv kaldes æggen. Æggen er den arbejdende del på et skærende redskab, som f.eks. et stykke værktøj, barberblad eller instrument.
Æggen kan svinge fra sløv til så særdeles skarp, at den kan skære avispapir igennem uden at flæse.
Skarpheden og vinklen på en kniv kan variere fra hvad den skal bruges til.
En kokkekniv har ofte en vinkel på mellem 15 – 20 grader.
Sådan holder du din kniv skarp
Hver gang du skal i gang med at bruge din kokkekniv i køkkenet, skal du stryge den med strygestålet for at holde den skarp.
Sådan bruges et strygestål af stål
- Tag godt fat om dit strygestål, som skal være længere end den kniv du vil slibe.
- Læg knivens æg (skarpe side) mod strygestålet, med bagsiden mod dig og i en vinkel på 15-25 grader.
- Sæt bagsiden af kniven midt på din tommelfinger og æggen ned mod strygestål. Så har du sådan nogenlunde vinklen.
- Nu stryges der udad med et let tryk udad (væk fra dig) og i en vinkel på mellem 15 og 25 grader på OVERSIDEN af strygestålet.
- Derefter føres kniven tilbage UNDER strygestålet og der stryges igen fremad i en vinkel på mellem 15 og 25 grader.
- Dette gentages mindst 10 gange, gerne 20.
- Fjern grater med et stykke papir.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Jo mindre vinkel jo mere skarp, men jo oftere bliver kniven sløv, da den hurtige bliver slidt pga. den tynde æg.
❓ FAQ
Et strygestål retten æggen på kniven ud, så kniven bliver skarp igen.
Ja, der findes flere forskellige typer strygestål, keramisk, stål og diamant. Vi på Min Madopskrift anbefaler et godt strygestål af stål, da det er mest nænsomt mod kniven.
Kommentarer
Ingen kommentarer