Små tykke Ærøske pandekager
Giver en pæn skålfuld pandekager
Af Oliver Nielsen
De ligner ikke helt de almindelige pandekager, de tykke ærøske pandekager. Og de er også mindre. Til gengæld er de dejligt sprøde og svampede. De kan serveres som et pandekagetårn med sirup imellem.
Ingredienser Ærøske pandekager
- 6 dl. kærnemælk eller mælk
- 25 g. gær
- 500 g. hvedemel
- 1 tsk. salt
- 6 æg
- 1 kg svinefedt eller palmin. (Alternativt 1 liter solsikkeolie eller vindruekerneolie) til bagning
Fremgangsmåde Ærøske pandekager
- Tag en gryde og lun mælken til den er fingervarm.
- Fjern fra blusset.
- Tag en meget stor skål hvor der er plads til hævning.
- Kom mælk i skålen.
- Rør gæren ud i mælken.
- Slå æg og del dem i blommer og hvider.
- Blommerne tilsættes mælken.
- Kom nu mel og salt i.
- Rør det hele sammen.
- Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i massen.
- Tag et nyt rent viskestykke og vrid det op i koldt vand.
- Stil dejen lunt og lad det hæve 1 time, med det våde viskestykke over.
- Bagning.
- Tag en stor stegepande eller en stor ildfast bradepande og sæt på komfuret.
- Der skal være min 1 cm. fedt.
- Opvarm fedt eller olie til det har en god varme. Stik evt. en tandstik eller lign. i og når det bruser omkring er olien eller fedtet varmt nok.
- Tag nu en grydeske eller lign. og kom en klat dej i den rygende varme olie eller fedt.
- Jo mere dej og større pandekager, jo færre kan du bage af gangen.
- Beregn 6 små tykke pandekager af gangen og tre lidt større.
- Vend dem når de er gyldne på bagsiden. Du kan evt. vende dem flere gange.
- Ærøske pandekager bages til de er gyldne på begge sider.
- De lægges derefter på fedtsugende papir og spises straks, hvis de skal være sprøde.
Servering
- Serveres med f.eks. alle slags marmelader og syltetøj, brun farin, honning, sirup
Prøv også gammeldags pandekager med kærnemælk
Tips til Ærøske pandekager
- Du kan evt. komme lidt vanilje i dejen
Kommentarer
Ingen kommentarer