Risalamande med varm kirsebærsauce
Til ca. 6 - 8 personer
Af min madopskrift
En god Risalamande skal smage af mandel og vanilje, være luftig i konsistensen og serveres med masser af god kirsebærsauce.
Risalamande må ikke være sej, tyk eller fed i konsistensen. Erstat evt. lidt af fløde med sødmælk, som stadig kan skummes/piskes op.
Køb en pakke god kvalitets grødris og følg opskriften der, eller brug vores herunder. Vigtigt: der er ikke salt i risengrøden, som der står der er i mange opskrifter. Men tilsæt gerne en knivspids til risalamanden og evt. lidt syrlighed i form af et par dråber citronsaft eller revet citronskal.
Du kan købe en færdig kirsebærsauce, hvis du ikke laver den selv, og udelade det afsnit i opskriften.
Vi smider det første kogevand ud, det behøves du ikke, men vi gør det for, at få den bismag der nogen gange er i ris, væk !
- Risalamande
Ingredienser
- 150 g grødris
- 1 liter sødmælk
- 2 dl. vand
- 1 vaniljestang
- 1 ½ spsk. sukker
- 2 ½ dl. piskefløde
- 100 g mandler, smuttede og grofthakkede
- evt. lidt vaniljesukker
Fremgangsmåde
- Fyld en gryde med lidt vand (ca. 2 dl), og bring det i kog. Kom risene i gryden under omrøring, når vandet koger igen, hældes vandet fra gennem en sigte. (denne proces kan udelades og du kommer nu mælk og sukker i gryden og fortsæt til trin 4).
- Skyl ris med koldt vand. Der må godt komme lidt vand med i gryden.
- Kom 2 dl. vand i gryden og hæld risene deri. Kog i et par min. uden låg. Kom nu mælk og sukker i gryden.
- Kog det op.
- Skru ned for varmen og kog sagte grøden under låg i ca. 35 min. Rør jævnligt ellers brænder mælken på.
- Skrab korn ud af vaniljestang og kom den flækkede vaniljestang og korn med i gryden, 15 min. før grøden er færdig. Afkøl grøden, og sæt den i køleskabet til den er kølet helt ned til 4-5 grader i køleskabet.
- Nu laves risalamanden.
- Tag vaniljestang op og kasser den.
- Smut mandler og hak dem groft.
- Pisk fløden til let flødeskum. Vend flødeskum og mandler i grøden. Smag til med sukker og evt. lidt vaniljesukker.
- Stil det koldt indtil servering.
- Tilbyd varm eller kold kirsebærsauce til.
Kirsebærsauce
Ingredienser
- 800 g syltede kirsebær (Gerne stevnsbær)
- 2 tsk. maizena
- 2 spsk. portvin eller kirsebærvin
Fremgangsmåde
- Bær og saft varmes op med maizenaen, der er rørt ud i lidt af saften.
- Kog saucen igennem ved svag varm i ca. 5 min.
- Tag gryden af varmen og smag til med portvin eller kirsebærvin.
Prøv også klassisk risalamande
Tips.
- Der kan købes udmærket færdiglavet kirsebærsauce i butikkerne. Dog skal der lægges mærke til, andel af frugt i sauce! Jo billigere jo færre % del bær består saucen af.
Skriv et svar