En god gammeldags risalamande skal smage af mandel og vanilje, vรฆre luftig i konsistensen og serveres med varm eller kold kirsebรฆrsauce. Risalamande mรฅ ikke vรฆre sej, tyk eller fed i konsistensen. Erstat evt. lidt af flรธde med sรธdmรฆlk, som stadig kan skummes/piskes op.
Prรธv ogsรฅ klassisk risalamande
Indhold i opskrift - Hop til:
Grรธdris
Vi synes nogen gange, at ris, kan have en bismag af mug. Vi smider det fรธrste kogevand ud, det behรธves du ikke, men vi gรธr det for, at fรฅ den grimme bismag der nogen gange er i ris, vรฆk!
Kรธb altid en pakke god kvalitets grรธdris og fรธlg opskriften der, eller brug vores herunder.
Salt
Vigtigt: der er ikke salt i risengrรธden, som der stรฅr der er i mange opskrifter. Men tilsรฆt gerne en knivspids til risalamanden og evt. lidt syrlighed i form af et par drรฅber citronsaft eller revet citronskal.
Risalamande med varm kirsebรฆrsauce
Du kan kรธbe en fรฆrdig kirsebรฆrsauce, hvis du ikke laver den selv, og udelade det afsnit i opskriften. Men, men, men, kig altid efter hvor mange % kirsebรฆr der er i kirsebรฆrsaucen og kirsebรฆrsauce i glas er ofte en meget bedre kvalitet end kirsebรฆrsauce i karton.
๐ Komplet opskrift med noter

Risalamande med flรธde og vanilje
Bedรธm opskriften โญ Hvor mange stjerner fรฅr den? โญโญโญโญโญ
Ingredienser
- 150 g grรธdris
- 1 liter sรธdmรฆlk
- 2 dl. vand
- 1 stk. vaniljestang
- 1 ยฝ spsk. sukker
- 2 ยฝ dl. piskeflรธde
- 100 g mandler (smuttede og grofthakkede)
- 1 tsk. vaniljesukker (kan udelades)
Ingredienser kirsebรฆrsauce
- 800 g syltede kirsebรฆr (gerne stevnsbรฆr)
- 2 tsk. maizena
- 2 spsk. portvin (eller kirsebรฆrvin)
Sรฅdan gรธr du
Fremgangsmรฅde risalamande
- Fyld en gryde med lidt vand (ca. 2 dl), og bring det i kog. Kom risene i gryden under omrรธring, nรฅr vandet koger igen, hรฆldes vandet fra gennem en sigte. (denne proces kan udelades og du kommer nu mรฆlk og sukker i gryden og fortsรฆt til trin 4).
- Skyl ris med koldt vand. Der mรฅ godt komme lidt vand med i gryden. Kom 2 dl. vand i gryden og hรฆld risene deri. Kog i et par min. uden lรฅg.
- Kom nu mรฆlk og sukker i gryden. Kog det op. Skru ned for varmen og kog sagte grรธden under lรฅg i ca. 35 min. Rรธr jรฆvnligt ellers brรฆnder mรฆlken pรฅ.
- Skrab korn ud af vaniljestang og kom den flรฆkkede vaniljestang og korn med i gryden,ย 15 min. fรธr grรธden er fรฆrdig. Afkรธl grรธden, og sรฆt den i kรธleskabet til den er kรธlet helt ned til 4-5 grader i kรธleskabet.
- Nu laves risalamanden. Tag vaniljestang op og kasser den. Smut mandler og hak dem groft. Pisk flรธden til let flรธdeskum. Vend flรธdeskum og mandler i grรธden.
- Smag til med sukker og evt. lidt vaniljesukker. Stil det koldt indtil servering.
Fremgangsmรฅde kirsebรฆrsauce
- Bรฆr og saft varmes op med maizenaen, der er rรธrt ud i lidt af saften. Kog saucen igennem ved svag varm i ca. 5 min.
- Tag gryden af varmen og smag til med portvin eller kirsebรฆrvin.
Servering
- Kom den varme kirsebรฆrsauce i en skรฅl og tilbyd varm eller kold kirsebรฆrsauce til risalamanden.
Noter
Ernรฆrnรฆrings fakta
Ernรฆringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.

โฒ๏ธ Klargรธring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargรธring ca. 10 min. Kรธletid ca. 1 time. Tilberedningstid ca. 50 min. Samlet tid ca. 2 timer. Opskrift til 6 personer.
๐ฅ Ingredienser – Indkรธbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslรฅr ogsรฅ andre alternativer til ingredienser. Hvis du รธnsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at รฆndre eller tilfรธje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkรธbsseddel.
Ingredienser risalamande
150 g grรธdris
1 liter sรธdmรฆlk
2 dl. vand
1 stk. vaniljestang
1 ยฝ spsk. sukker
2 ยฝ dl. piskeflรธde
100 g mandler (smuttede og grofthakkede)
1 tsk. vaniljesukker (kan udelades)
Ingredienser kirsebรฆrsauce
800 g syltede kirsebรฆr (gerne stevnsbรฆr)
2 tsk. maizena
2 spsk. portvin eller kirsebรฆrvin
๐ช Fremgangsmรฅden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmรฅde i nummerere trin. Her finder du ogsรฅ alternativer til fremgangsmรฅder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmรฅde risalamande
- Fyld en gryde med lidt vand (ca. 2 dl), og bring det i kog. Kom risene i gryden under omrรธring, nรฅr vandet koger igen, hรฆldes vandet fra gennem en sigte. (denne proces kan udelades og du kommer nu mรฆlk og sukker i gryden og fortsรฆt til trin 4).
- Skyl ris med koldt vand. Der mรฅ godt komme lidt vand med i gryden.
- Kom 2 dl. vand i gryden og hรฆld risene deri. Kog i et par min. uden lรฅg. Kom nu mรฆlk og sukker i gryden.
- Kog det op.
- Skru ned for varmen og kog sagte grรธden under lรฅg i ca. 35 min. Rรธr jรฆvnligt ellers brรฆnder mรฆlken pรฅ.
- Skrab korn ud af vaniljestang og kom den flรฆkkede vaniljestang og korn med i gryden, 15 min. fรธr grรธden er fรฆrdig. Afkรธl grรธden, og sรฆt den i kรธleskabet til den er kรธlet helt ned til 4-5 grader i kรธleskabet.
- Nu laves risalamanden.
- Tag vaniljestang op og kasser den.
- Smut mandler og hak dem groft.
- Pisk flรธden til let flรธdeskum. Vend flรธdeskum og mandler i grรธden. Smag til med sukker og evt. lidt vaniljesukker.
- Stil det koldt indtil servering.
- Tilbyd varm eller kold kirsebรฆrsauce til.
Fremgangsmรฅde kirsebรฆrsauce
- Bรฆr og saft varmes op med maizenaen, der er rรธrt ud i lidt af saften.
- Kog saucen igennem ved svag varm i ca. 5 min.
- Tag gryden af varmen og smag til med portvin eller kirsebรฆrvin.
๐ญโ Tips og FAQ
Her er nogle tips til risalamande:
- Der kan kรธbes udmรฆrket fรฆrdiglavet kirsebรฆrsauce i butikkerne.
- Dog skal der lรฆgges mรฆrke til, andel af frugt i sauce!
- Jo billigere jo fรฆrre % del bรฆr bestรฅr saucen af.

โ FAQ
Kold risengrรธd, som blandes med flรธdeskum, salt, sukker, mandler og vanilje.ย
Varm eller kold kirsebรฆrsauce
Ja
Ting til kรธkkenet, chokolade, vin, specialรธl, slik og spil
Slik og spil

















Kommentarer
Ingen kommentarer