Vi har testet forskellige måder for, at undgå snegle i højbede, og en løsning var særlig effektiv, nemlig sneglekant og kobbertråd.
Du kan læse om nogle af måderne der er, for at undgå at snegle spiser planterne i bede og højbede her i vores guide.
Du kender det måske, at man lige vil lige ud i haven og se hvordan det går med sine blomster og krydderurter i haven eller højbedene, og så bliver man trist over at se, at der er alle mulige slags snegle i bedet, og planterne og blomsterne er spist.
Det er både stængler, rødder og blade sneglene guffer i sig. Særligt “dræbersnegle” “det er snegle uden hus”, har en utrolig appetit og kan spise et helt blomsterbed og urtehave på få dage.
I denne guide hjælper vi dig med, at få flotte grøntsager og blomster uden, at de bliver spist af snegle.
Du kan læse mere om de forskellige arter af snegle her i guiden.
Gå til
- Slå ikke snegle ihjel manuelt
- Snegle er nyttedyr
- Sneglens naturlige fjender
- Bekæmpelse af dræbersnegl
- Disse snegle spiser dine planter
- Sådan ser du, at der er snegle i dit bed
- Sådan afliver du dræbersnegle og snegle
- Sådan beskytter du dine planter mod snegle
- Undgå snegle i højbede
- Sneglekant og kobbertråd
- Sådan monteres sneglekanter på højbede
- Sådan gør du
- Montering af sneglestop
- 💬 Kommentarer
Slå ikke snegle ihjel manuelt
Først, du skal ikke slå snegle ihjel, med kogende vand, klippe dem midt over, eller lign. Nogle haveejere beretter om, at de går i haven og slår hundredvis ihjel og bruger hver aften på det. Lad være.
Hvorfor? Jo, du kan alligevel ikke bekæmpe snegle på denne måde og hvis du virkelig kan, så bruger du alt for meget energi på dette. I stedet skal du hellere bruge energien på, at undgå, at snegle kan komme ind i dit højbed.
Derfor skal du følge denne fremgangsmåde som er: Barrierer, sneglestop og sidst sneglefælder.
Snegle er nyttedyr
Du bør dog være opmærksom på, at de almindelige snegle, som findes naturligt i Danmark, er et nyttedyr og er med til, at holde naturen i orden. Derfor bør du ikke slå disse ihjel.
Snegle nedbryder og spiser, plantedele, planterester, døde dyr, ekskrementer, alger og svampe og er dermed til, at holde naturen i balance.
Snegle spiller en vigtig rolle i vores økosystem. På trods af deres langsomme tempo bidrager de til, at opretholde en sund balance i naturen.
Her er et par måder, hvorpå snegle er gavnlige:
Nedbrydere: Snegle hjælper med at nedbryde organisk materiale såsom døde blade og planterester. Ved at indtage og fordøje disse materialer bidrager de til næringsstofkredsløbet og hjælper med at genbruge næringsstoffer tilbage i jorden.
Jordluftning: Når snegle bevæger sig gennem jorden, skaber de små tunneler og huler. Disse tunneler tillader luft og vand at trænge ind i jorden, hvilket forbedrer dens generelle kvalitet og hjælper planterødder med, at få adgang til næringsstoffer.
Frøspredning: Snegle kan uforvarende transportere frø fra et sted til et andet på deres slimede stier. Denne proces hjælper med frøspredning, hvilket gør det muligt for planter at sprede sig og kolonisere nye områder.
Fødekilde: Snegle er en væsentlig del af fødekæden. De er en værdifuld fødekilde for mange dyr, herunder fugle, frøer og andre små pattedyr. Ved at være en del af rovdyrs kost bidrager snegle til balancen i naturen.
Så næste gang du støder på en snegl, så husk, at de kan være små og langsomme, men de spiller en afgørende rolle for at bevare sundheden og mangfoldigheden af naturen.
Sneglens naturlige fjender
Desværre er der kun få dyr, som spiser snegle og sneglens fjender er i hastig tilbagegang i naturen pga af menneskene opdyrkning af naturen, og der er ikke plads til så mange rovdyr mere og naturen er kommet i ubalance. Det er derfor der opleves et uhørt højt antal snegle.
Sneglens fjender er især, snegle, frøer, ænder, pindsvin og ræve, som alle er i hastig tilbagegang i byer.
Fugle kan dog også spise snegle, men den iberiske snegl er ingen lækkerbisken, da dens slim er utrolig klæbende og gør den svær og ubehagelig at sluge.
Dette gør, at de fleste fugle ikke spiser dræbersneglen.
Snegle er rovdyr
Snegle er rovdyr der spiser hinanden og elsker at spise snegle æg. Derfor kan du opleve, at hvis du har mange dræbersnegle har du også mange vinbjergsnegle, da vinbjergsneglen spiser dræbersneglens æg.
Desværre hjælper dette ikke så meget, da vinbjergsneglen også er en grovæder, som kan rydde en urtehave på få dage.
Dræbersneglen – iberiske skovsnegl
Dræbersneglen, hedder egentlig iberiske skovsnegl. Det er en invasiv art, der begyndte at indtage danske haver og skove helt tilbage i omkring 1980, hvor den spredte sig til hele landet.
Den iberiske skovsnegl kom til landet med potteplanter, som var beregnet til planteskoler og gartnerier og herfra spredte den sig hurtigt og særligt i fugtige områder, som skove, enge og ådale. Men er i dag udbredt over hele landet og er en stor plage, da den ikke har særligt mange fjender.
Bekæmpelse af dræbersnegl
Det er godt som umuligt, at bekæmpe dræbersnegle og andre snegle, fordi de har så få fjender og er i så stort et antal.
Dog kan man reducere bestanden gevaldigt i sin have, ved få enkle midler:
Ferramol sneglekorn: Dræbersnegle har så stor appetit, at de gerne spiser hinanden. Det kan man så udnytte ved, at sprede de blå ferramol sneglekorn, som sneglene spiser og dør. Derved spredes giften til andre dræbersnegle, når de spiser deres artsfæller.
Problemet ved denne metode er dog, at de almindelige havesnegle i haven også dør.
Håndplukning: Gå ud om natten med en lommelygte og pluk de snegle, du finder på dine planter. Du kan også finde mange snegle når det lige har regnet, da snegle elsker regnvejr.
Du kan flytte dem væk fra dine planter og til et andet sted, hvis du foretrækker en human tilgang.
Sneglehegn eller sneglekanter:
En sneglekant, er et stykke metal, som har en skrå vinkel udad, som snegle har svært ved, at forcere og komme forbi.
Du kan læse mere om sneglekanter længere nede i indlægget.
Disse snegle spiser dine planter
Der findes flere slags snegle, som spiser dine planter og nogle er værre end andre. Vi har lavet en liste her, over de værste snegle for dine planter.
Dræbersnegle
Dræbersnegle er snegle uden hus og deres rigtige navn er den iberiske skovsnegl og deres orden er under lungesnegle eller nøgensnegle.
Nøgensnegle findes i forskellige farver, men brun er den mest almindelige farve.
Forveksles: Dræbersnegle ligner den almindelige danske skovsnegle, som ofte er sort eller grålig. Denne snegl, skal du ikke slå ihjel, da den ikke er invasiv. I stedet skal du flytte den til en anden del af haven eller sættes ud i naturen, hvor den så kan flytte sig videre.
Små hus snegle med hus
De små snegle med hus kaldes også hussnegl eller havesnegl. Disse snegle findes i meget stort antal og i forskellige farver og tegninger, og er også meget hårde ved planterne, da de ofte er sammen i flokke.
De små snegle, kravler ofte op i høje træer, hvor de sidder og gemmer sig på træstammen og tykke grene om dagen. De kravler ned om natten eller i regnvejrsdage og guffer sig lystigt i de saftige grønne blade, stængler og rødder.
De små snegle bør du ikke slå ihjel, da de er naturligt tilhørende i Danmark. I stedet bør du flytte dem til andre steder i din have.
Vinbjergsnegle
Vinbjergsnegle findes også i store mængder i områder med meget fugtighed. Vinbjergsnegle har en kæmpe appetit og er absolut ikke kræsne, og spiser gerne både blade, rødder og stængler på saftige planter.
Voldsnegle
Voldsnegle er ved at blive mangedobblet i antal i Danmark. Voldsneglen ligner vinbjergsneglen.
Kendetegn er, at den er mindre og har et plettet skjold.
Hvis du har voldsnegle, vil de ofte optræde i et stort antal, og kan være en plage.
Andre snegle
Der findes mange andre arter af snegle, som du måske har set i din have. Det drejer sig om plettet gråsnegl, skovsnegl, sort skovsnegl, nøgen havesnegl og lundsnegl.
Disse snegle er hjemmehørende, og bør ikke slås ihjel.
Sådan ser du, at der er snegle i dit bed
For at afgøre, om der er snegle i et blomsterbed, kan du bruge et par forskellige metoder:
Visuel inspektion: Tag et nærmere kig på dit urtebed eller blomsterbed, især i fugtige eller kølige perioder. Snegle er generelt mere aktive om natten eller under fugtige forhold, så inspektion på disse tidspunkter kan øge dine chancer for at få øje på dem.
Se efter deres afslørende slimede stier, såvel som sneglene selv, som kan gemme sig under blade eller anden vegetation.
Tjek for skader: Snegle er kendt for deres appetit på planter. Se efter tegn på spisning, såsom uregelmæssige huller eller tyggede kanter på blade eller blomster. Dette kan indikere tilstedeværelsen af snegle i dit blomsterbed.
Visne eller ødelagte stængler er ofte et tegn på snegle, da snegle gerne spiser overgangen fra stængel til rod. Særligt dahlia er udsat for denne tendens, så hele blomsterstængler knækker af ved roden.
Brug fælder: Du kan lave simple fælder til, at lokke og samle snegle. En almindelig metode er at placere en lavvandet beholder, som en underkop, fyldt med øl eller en blanding af vand og gær, i blomsterbedet. Snegle tiltrækkes af duften og vil kravle ned i væsken og drukne.
Tjek fælderne regelmæssigt for, at fjerne og bortskaffe de fangede snegle.
Husk, at snegle foretrækker fugtige omgivelser, så at holde dit blomsterbed veldrænet og fri for overskydende fugt kan hjælpe med at reducere deres tilstedeværelse.
Det er dog vigtigt at bemærke, at fuldstændig udryddelse af snegle fra et blomsterbed måske ikke er nødvendigt eller endda ønskeligt.
Snegle spiller en vigtig rolle i økosystemet, som tidligere nævnt, og det vil være gavnligt, at have snegle i haven.
Sådan afliver du dræbersnegle og snegle
Der findes netop nu, disse metoder til, at dræbe snegle:
- Sprede gift
- Ferramol korn
- Aflive dem på stedet
Disse tiltag, vil reducere, men ikke fjerne problemet med snegle, da de er i så stort et antal. Derudover, skal dette gøres ofte og tager tid.
Så i sidste ende vil dræbersneglene og andre snegle vinde kampen. Så hvad kan man så gøre?
Jo, har du nogle planter, du gerne vil have i fred i højbede er, barrierer, kobbertråd, kobbertape og sneglekanter omkring det man vil beskytte, løsningen.
Sådan beskytter du dine planter mod snegle
Åh, irriterende snegle! De kan være noget af en udfordring, men bare rolig, vi har et par tips til at hjælpe dig.
Hvis du opdager, at bestanden af snegle i dit blomsterbed forårsager betydelig skade eller bliver til gene, er der et par yderligere foranstaltninger, du kan tage:
Håndplukning: Hvis du støder på snegle, kan du manuelt fjerne dem fra dit blomsterbed. Brug handsker og tag dem forsigtigt op, og flyt dem derefter til et mere passende sted væk fra dine planter.
Naturlige rovdyr: Opmuntring af naturlige rovdyr af snegle, såsom visse fugle, pindsvin, frøer eller biller, kan hjælpe med at kontrollere deres bestand. At skabe fuglevenlige miljøer eller tilføje en lille dam kan tiltrække disse naturlige rovdyr til din have.
Barrierer: At skabe fysiske barrierer, som, hegn, kanter, kobbertape eller knuste æggeskaller, omkring sårbare planter, vil for det meste afholde snegle fra at nå planterne. Snegle kan ikke lide fornemmelsen af at krydse disse barrierer og vil undgå dem.
Barrierer med fliser og grus: Du kan lægge fliser rundt om og gerne under højbedet. Jo bredderne din barrierer med fliser er, jo færre snegle vil du få, da snegle ikke bryder sig om, at bevæge sig på ru og tørre overflader. Drys gerne et tyndt lag grov grus (str. 0 til 4), det er det øverste lag grus, man bruger til at lægge fliser på. Denne grove type grus indeholder skarpe kanter.
Husk, at opretholde et afbalanceret økosystem er afgørende for sundheden og mangfoldigheden i din have. Nogle få snegle kan sameksistere harmonisk med dine blomster, men at tage de beskrevne forholdsregler, kan hjælpe med at styre deres populationer, hvis det er nødvendigt.
Her er nogle venlige måder at holde de slimede snegle væk fra dine velsmagende grøntsager
Skab en barriere: Omgiv dine dyrebare planter med en barriere som, fliser, grus, knuste æggeskaller, diatoméjord eller kobbertråd og kobbertape. Snegle kan ikke lide at kravle over disse barrierer, så det kan afholde dem fra, at spise dine grøntsager.
Ølfælder: Sæt små beholdere fyldt med øl op i nærheden af dine planter. Snegle tiltrækkes af lugten og vil kravle ind i fælden i stedet for at snacke dine grøntsager. Bare sørg for at tømme og genopfylde dem regelmæssigt.
Naturlige rovdyr: Tilskynd naturlige rovdyr som frøer og fugle til, at besøge din have. De kan hjælpe med, at holde snegle bestanden i skak ved at spise dem.
Kaffegrums: Spred brugt kaffegrums rundt om dine planter. Snegle kan ikke lide koffeinen og vil forsøge at undgå området. Derudover kan kaffegrums også fungere som gødning, så det er en win-win!
Vanding: Vand din have om morgenen i stedet for om aftenen. Dette vil give jorden mulighed for at tørre ud i løbet af dagen.
Undgå snegle i højbede
Et højbed bygget op af f.eks. mursten eller fliser er no go, da snegle kan gemme sig i mellemrum og lægge tusindvis af æg, og du har gjort problemet endnu større.
Et højbed bygget af rigtige materialer, vil hjælpe mod indtrængen af snegle, men der vil måske stadig komme snegle i dit højbed, da de kan forcere kanten, hvis de er ihærdige nok.
Så man undgår måske ikke alle snegle ved at lave højbede, men det gør det nemmere at bekæmpe dem, da der er færre snegle.
Hvis du helt vil undgå snegle, skal du måske også bruge ferramol piller og lave sneglefælder.
Der er også andre insekter, som spiser dine planter, som f.eks bænkebidere og laver af sommerfugle og insekter, så det gælder om, at lave et ugæstfrit miljø omkring dine højbede.
Sneglekant og kobbertråd
I denne guide viser vi, hvordan du kan sætte en lille sneglekant og kobbertråd rundt om højbede, så du undgår, at snegle kan komme ind til højbedet. Du kan med denne løsning undgå, alle slags snegle, både dem med hus og dem uden.
Sådan fungerer sneglekant
En sneglekant, er et stykke metal, som har fået et lille knæk i toppen, så der opstår en skrå vinkel. Meningen er så, at snegle ikke kan forcere denne hindring.
Denne metode er ikke 100 % sikker, men en god start.
Vinbjergsneglen med hus, kan ikke forcere kanten, da huset er i vejen.
De små snegle, kan bedre komme rundt og ud på kanten, men vil vende om, og ned fra kanten.
Dræbersnegle og almindelige snegle uden hus, kommer også op til kanten, men vender tit også om og tilbage igen.
Kobbertråd og kobbertape
Disse to forskellige virkemåder, har samme mening, nemlig at forhindre snegle i, at forcere dem, men de virker lidt på forskellige måder.
Kobbertråd
En kobbertråd er en tynd tråd i samme tykkelse som ståltråd. Den sættes lige under vinklen på sneglekanten ved hjælp af skruer. Kobbertråden forhindrer snegle i at komme forbi, da snegle ikke kan lide af forcere kobber.
Kobbertråd, ruster ikke og har en lang levetid.
Kobbertape
Sættes på samme sted som kobbertråd, men tapes fast. Deraf navnet. Holdbarheden er dårligere. Til gengæld, er kobbertapen nemmere at arbejde med, hvis det f.eks. er potter der skal beskyttes. Da man blot sætter tape hele vejen rundt.
Sådan monteres sneglekanter på højbede
Herunder viser vi, hvordan du undgår, at få alle slags snegle i højbede, hver dog opmærksom på, at der stadig kan komme snegle i dit højbed, hvis der stadig er snegleæg tilbage i jorden. Derudover, skal du være opmærksom, at snegle kan komme ind gennem revner og sprækker i højbedet.
Snegle er også gode gravere, så de kan grave sig ind under højbedet, der hvor jorden ikke er så kompakt, så jorden skal presses helt ud i siderne af kassen.
Dette skal du anskaffe
- Sneglekanter
- Kobbertråd
- Skruemaskine
- Rustfri skruer størrelse min. størrelse 4.2 X 55
Sådan gør du
Først måler du højbedet, så du kender bredden og længden.
Derefter, monteres sneglekanter med rustfri skruer hele vejen rundt, så den skrå vinkel vender ud og væk fra højbedet.
Derefter skrues der rustfri skruer ind, ca. 3 cm under sneglekanter, så toppen af skruen har ca. 3 cm ud i luften. Dette gøres i alle hjørner og midt på kassen.
Skruerne skal kun skrues halvt ind, da kobbertråden skal monteres på skruerne.
Så bindes kobbertråden om skruerne hele vejen rundt. Sørg for, at kobbertråden er stram og ikke hænger. Hvis kobbertråden hænger, skrues der ekstra skruer ind i kassen, som kobbertråden forbindes på.
Nu har du et snegle sikkert højbed.
Hver dog opmærksom på, at har du planter ved siden af højbede eller planter, som vælter ud fra højbed og ned på jorden, vil snegle med garanti finde disse veje til dit højbed.
Montering af sneglestop
Herunder, kan du se hvordan vi monterer sneglekanter eller sneglestop, som de også hedder.
Sådan undgår du snegle i højbede
Udstyr
- 1 Skruemaskine
- 20 Rustfri skruer størrelse min. 4.2 X 55
Materialer
- 4 stykker Sneglekanter
- 1 rulle Kobbertråd
Sådan gør du
- Først måler du højbedet, så du kender bredden og længden.
- Derefter, monteres sneglekanter med rustfri skruer hele vejen rundt, så den skrå vinkel vender ud og væk fra højbedet.
- Derefter skrues der rustfri skruer ind, ca. 3 cm under sneglekanter, så toppen af skruen har ca. 3 cm ud i luften. Dette gøres i alle hjørner og midt på kassen.
- Skruerne skal kun skrues halvt ind, da kobbertråden skal monteres på skruerne.
- Så bindes kobbertråden om skruerne hele vejen rundt. Sørg for, at kobbertråden er stram og ikke hænger. Hvis kobbertråden hænger, skrues der ekstra skruer ind i kassen, som kobbertråden forbindes på.
- Nu har du et snegle sikkert højbed.
- Hver dog opmærksom på, at har du planter ved siden af højbede eller planter, som vælter ud fra højbed og ned på jorden, vil snegle med garanti finde disse veje til dit højbed.
Kommentarer
Ingen kommentarer