Hvis man har en rygeovn, er det et must for de fleste, at prøve ryge hele laks eller stykker af laks eller ørred. Står du med en stor fisk du gerne vil have røget, kan du som udgangspunkt bruge denne opskrift som er til varmrøgning af laks og ørred.
Se også: Hurtig røgning af laks og ørred
Gå til
Derfor skal du varmrøge og laks og ørred
Rygning af laks og ørred er en populær måde at bevare og forstærke fiskens smag.
Rygnings processen går ud på at krydre fisken med salt og derefter udsætte den for røg fra træflis.
Dette tilføjer ikke kun en røget smag til fisken, men dehydrerer og tørrer den også, hvilket hjælper med at forhindre fordærvelse og forlænge fiskens holdbarhed.
Derudover kan rygning give fisken en unik tekstur og farve, hvilket gør den til en lækker og visuelt tiltalende tilføjelse til mange retter.
Røget laks eller ørred er nok noget af det mest velsmagende fisk man kan få. Det smager fantastisk på en tallerken med forskelligt på.
🚀Kvikguide
At ryge laks eller ørred i en røgeovn er en lækker måde at tilberede fisken på. Både laks, ørred og andre store fede fisk kan røges på denne måde.
Her er en lille guide, til at hjælpe dig i gang:
Lage: Læg laksen i blød i en saltlageopløsning i et par timer, inden den ryges. Dette vil hjælpe med at holde fisken frisk, fugtigt og tilføje smag. Du kan bruge en færdiglavet saltlage eller lave din egen med salt, sukker og vand.
Forbered rygeovn: Forvarm rygeren til 110-120°C. Tilføj træflis, som hickory, æble, bøg eller kirsebær, eller brug dit favorit røgeflis, til rygekassen eller røgebakken. Vent med at placere fisken, til temperaturen falder ned til 100 grader.
Læg fisken i rygeren: Læg laksen på en smurt rist eller på et stykke tykt folie. Hvis det ønskes, tilsættes urter, eller krydderier til laksen for, at tilføre yderligere smag.
Røg laksen: Røg laksen i 1-3 timer, afhængig af fisken eller filetens størrelse og din ønskede smag af røg. Dryp eller smør laksen af og til med en blanding af smeltet smør, evt. honning og citronsaft for, at holde den fugtig.
Tjek temperaturen: Laksens indre temperatur skal nå 62°C. Brug et kødtermometer til at tjekke temperaturen i den tykkeste del af fisken.
Hvil og servering: Når laksen er færdig, tager du den ud af rygeren og lader den hvile et par minutter. Servér den røgede laks varm eller afkølet med dit yndlingstilbehør og pynt.
Nem saltlage til fisk
Nedenunder har vi en nem opskrift på, hvordan du laver en saltlage som fisk skal ligge i. Du kan vælge mellem almindelig saltlage og tørsaltning. Husk altid, at fisken skal være helt tør inden den røges, da den ellers vil blive misfarvet.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til varmrøgning af laks og ørred:
Honning: Når laksen er taget ud fra rygeovnen, kan du smøre et tyndt lag honning hen over stykkerne, og derpå drysse friskkværnet peber og lidt gourmet salt over.
Sesamfrø: Du kan også smøre honning på hele stykker og drysse sesamfrø og lidt salt over inden fisken ryges.
Opbevaring: Røget laks eller ørred kan opbevares i køleskabet i op til 2 uger. I fryser op til 6 måneder. Sørg for, at fisken er tæt pakket ind for, at forhindre smag af fryser.
Servering: Røget laks og ørred kan serveres alene som en forret eller tilsættes i en række forskellige retter, som salater, forret, omeletter, pasta og sandwich.
Sammensættes med: Røget laks passer godt sammen med flødeost, brød, salat, kapers, rødløg og dild. Du kan også spise den med kiks, bagels eller toast til en velsmagende snack.
Madlavning: Røget laks er allerede tilberedt, så den kan spises kold eller ved stuetemperatur. Hvis du vil varme det op, så pak fisken ind i folie og Placér den i en 175°C varm ovn i 10-15 minutter.
Kvalitet: Når du røger ørred eller laks, skal du prøve at få en fast tekstur, lys rødlig farve og en frisk, røget aroma.
Dårlig fisk: Undgå fisk, der ser slimet ud eller har en stærk fiskelugt. Disse bliver ikke bedre selvom de røges.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 timer. Tilberedningstid ca. 2 timer og 30 min. Samlet tid ca. 12 timer og 40 min. Opskrift til 2 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser røget laks eller ørred:
1 stk. laks (hel laks eller ørred. Eller laks eller ørred stykker med skin)
1 spsk. honning ((kan udelades))
2 spsk. sennepsfrø
1 tsk. salt og peber
1 tsk. Sukker
🥬Pynt
1 spsk. friske krydderurter
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Har du fanget en laks eller ørred eller har du købt en hos fiskemanden, skal den renses. Først begynder du med at fjerne gællerne.
Så skærer man buen op, og renser laksen for indvolde og blod.
Når Laksen er renset lægges den i en saltlage. Man bruger saltlage for bedre at fordele saltlagen i fisken.
Vil du have laksen skal tørsaltes skal du skære og filetere laks ud i to hele sider. Tørsaltning går hurtige, men det er sværere at styre saltfordelingen i fisken.
Saltlage:
Hvis du bruger saltlage skal du bruge dette til lage.
Lage: 1 liter koldt vand og 100 gram salt.
Forbrug: Ca. 1½ liter lage pr. kg. fisk.
Tid i lage: ca. 8 til 10 timer.
Tørsaltning:
Lakseside duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen. Fisken stilles på køl i ca. 3 timer.
Pas på, den væsker en del, så sørg for at den er i et fad eller dyb tallerken.
Lufttørring af fisk:
Derefter lufttørres laksen i et tre til fire timer. Hvis laksen ikke lufttørres har den svært ved at få farve.
Rygning af laks og ørred:
Ovnen opvarmes til 100 – 120 grader og brændes af 10 min. Derefter skal du få varmen ned på 60 – 70 grader.
Fisken hænges ind, eller laksestykker lægges ind i et net der sidder fast, helt oppe i toppen, så fisk har skinsiden nedad. (se billede)
Hvis du vil have krydret ørred- eller laksestykker, skal du gøre det nu. Du kan smøre stykker med honning, drysse lidt sennepsfrø på og krydre med flagesalt.
Man kan også lægge friske krydderurter ind i et af stykkerne af laks, f. eks. timian og så folde den ene side over, så laksestykket bliver lukket med skinsiden ud.
Derefter holdes temperaturen på de 60 – 70 grader i ca. 20 min. Derefter kommes røgsmuld på, hold temperaturen på de 50 – 70 grader. Pas på med at lave for meget røg, det gør fisken misfarvet, der skal blot være lidt røg, så skal røgsmagen nok udvikles.
Du kan spraye med vand for at dæmpe flammerne, og for at holde temperaturen nede.
Der røges herefter i ca. 2 – 2 ½ time for hel laks og en time for laksestykker. Hæld røgsmuld på løbende, når det ikke ryger så meget mere.
Pas på med at få temperaturen op på de 80 til 100 grader, det tørrer fisken ud.
Når laksen eller laksestykkerne er færdige, ses stykkerne efter og duppes for evt. aske.
Opskrift med noter
Varmrøgning af laks og ørred
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Rygeovn
Ingredienser
- 1 stk. laks (hel laks eller ørred. Eller laks eller ørred stykker med skin)
- 1 spsk. honning ((kan udelades))
- 2 spsk. sennepsfrø
- 1 tsk. salt og peber
- 1 tsk. Sukker
Pynt
- 1 spsk. friske krydderurter
Sådan gør du
- Har du fanget en laks eller ørred eller har du købt en hos fiskemanden, skal den renses. Først begynder du med at fjerne gællerne.
- Så skærer man buen op, og renser laksen for indvolde og blod.
- Når Laksen er renset lægges den i en saltlage. Man bruger saltlage for bedre at fordele saltlagen i fisken.
- Vil du have laksen skal tørsaltes skal du skære og filetere laks ud i to hele sider. Tørsaltning går hurtige, men det er sværere at styre saltfordelingen i fisken.
Saltlage
- Hvis du bruger saltlage skal du bruge dette til lage.
- Lage: 1 liter koldt vand og 100 gram salt.
- Forbrug: Ca. 1½ liter lage pr. kg. fisk.
- Tid i lage: ca. 8 til 10 timer.
Tørsaltning
- Lakseside duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen. Fisken stilles på køl i ca. 3 timer.
- Pas på, den væsker en del, så sørg for at den er i et fad eller dyb tallerken.
Lufttørring af fisk
- Derefter lufttørres laksen i et tre til fire timer. Hvis laksen ikke lufttørres har den svært ved at få farve.
Rygning af laks og ørred
- Ovnen opvarmes til 100 -120 grader og brændes af 10 min. Derefter skal du få varmen ned på 60 – 70 grader.
- Fisken hænges ind, eller laksestykker lægges ind i et net der sidder fast, helt oppe i toppen, så fisk har skinsiden nedad. (se billede)
- Hvis du vil have krydret ørred- eller laksestykker, skal du gøre det nu. Du kan smøre stykker med honning, drysse lidt sesamfrø på og krydre med flagesalt.
- Man kan også lægge friske krydderurter ind i et af stykkerne af laks, f. eks. timian og så folde den ene side over, så laksestykket bliver lukket med skinsiden ud.
- Derefter holdes temperaturen på de 60 – 70 grader i ca. 20 min. Derefter kommes røgsmuld på, hold temperaturen på de 50 – 70 grader. Pas på med at lave for meget røg, det gør fisken misfarvet, der skal blot være lidt røg, så skal røgsmagen nok udvikles.
- Du kan spraye med vand for at dæmpe flammerne, og for at holde temperaturen nede.
- Der røges herefter i ca. 2 – 2 ½ time for hel laks og en time for laksestykker. Hæld røgsmuld på løbende, når det ikke ryger så meget mere.
- Pas på med at få temperaturen op på de 80 til 100 grader, det tørrer fisken ud.
- Når laksen eller laksestykkerne er færdige, ses stykkerne efter og duppes for evt. aske.
Noter
- Når laksen er taget ud fra rygeovnen, kan du smøre et tyndt lag honning hen over stykkerne, og derpå drysse friskkværnet peber og lidt gourmet salt over.
- Du kan også smøre honning på hele stykker og drysse sesamfrø og lidt salt over inden fisken ryges.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Flemming
Hej.
En rigtig god vejledning. Har. Just fået min første røgovn, og laksen sad lige i skabet. En kedelig sidegevinst ved succeen er, at jeg nu forpligter mig fremover, men sjovt er.
Et lille forsøg gjorde jeg under røgningen. Jeg tilsatte et par stænk hvidvin over laksen, herligt !!!!!!
God fornøjelse…
Flemming.
René
Super opskrift, tørsaltede en lakseside og varmrøgede den ca 2 timer. Første gang jeg prøver med fisk i røgeovnen, har ellers kun lavet kold røget kød. Men der skal helt klart prøves mere fisk…
Mvh René
Allan
Hej
Min ørred blev perfekt røget, og jeg fulgte også jeres opskrift nøjagtigt. Fik en saftig og lækker røget ørred, som jeg vil påstå, smager 1000 gange bedre end de købte.
Super enkel opskrift.
Tak for det.
Klaus
Super god opskrift. Fangede en stor havørred og manglede lige en opskrift på at ryge den.
Jeg vil blot lige fortælle, at den blev perfekt. Ikke sidste gang (håber jeg) at jeg ryger igen.