Hvis man har en rygeovn, er det et must for de fleste, at prøve ryge hele laks eller stykker af laks eller ørred. Står du med en stor fisk du gerne vil have røget, kan du som udgangspunkt bruge denne opskrift som er til varmrøgning af laks og ørred.
Se også: Hurtig røgning af laks og ørred
Gå til
Varmrøgning af laks og ørred
Røget laks eller ørred er nok noget af det mest velsmagende fisk man kan få. Det smager fantastik på en tallerken med forskelligt på.
Nem saltlage til fisk
Nedenunder har vi en nem opskrift på, hvordan du laver en saltlage som fisk skal ligge i. Du kan vælge mellem almindelig saltlage og tørsaltning. Husk altid, at fisken skal være helt tør inden den røges, da den ellers vil blive misfarvet.
📖 Opskrift
Varmrøgning af laks og ørred
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Udstyr
- Rygeovn
Ingredienser
- 1 stk. laks (hel laks eller ørred. Eller laks eller ørredstykker med skin)
- 1 spsk. honning ((kan udelades))
- 2 spsk. sennepsfrø
- 1 tsk. salt og peber
- 1 tsk. Sukker
Pynt
- 1 spsk. friske krydderurter
Sådan gør du
- Har du fanget en laks eller ørred eller har du købt en hos fiskemanden, skal den renses. Først begynder du med at fjerne gællerne.
- Så skærer man buen op, og renser laksen for indvolde og blod.
- Når Laksen er renset lægges den i en saltlage. Man bruger saltlage for bedre at fordele saltlagen i fisken.
- Vil du have laksen skal tørsaltes skal du skære og filetere laks ud i to hele sider. Tørsaltning går hurtige, men det er sværere at styre saltfordelingen i fisken.
Saltlage
- Hvis du bruger saltlage skal du bruge dette til lage.
- Lage: 1 liter koldt vand og 100 gram salt.
- Forbrug: Ca. 1½ liter lage pr. kg. fisk.
- Tid i lage: ca. 8 til 10 timer.
Tørsaltning
- Lakseside duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen. Fisken stilles på køl i ca. 3 timer.
- Pas på, den væsker en del, så sørg for at den er i et fad eller dyb tallerken.
Lufttørring af fisk
- Derefter lufttørres laksen i et tre til fire timer. Hvis laksen ikke lufttørres har den svært ved at få farve.
Rygning af laks og ørred
- Ovnen opvarmes til 100 grader og brændes af 10 min. Derefter skal du få varmen ned på 60 – 70 grader.
- Fisken hænges ind, eller laksestykker lægges ind i et net der sidder fast, helt oppe i toppen, så fisk har skinsiden nedad. (se billede)
- Hvis du vil have krydret ørred- eller laksestykker, skal du gøre det nu. Du kan smøre stykker med honning, drysse lidt sesamfrø på og krydre med flagesalt.
- Man kan også lægge friske krydderurter ind i et af stykkerne af laks, f. eks. timian og så folde den ene side over, så laksestykket bliver lukket med skinsiden ud.
- Derefter holdes temperaturen på de 60 – 70 grader i ca. 20 min. Derefter kommes røgsmuld på, hold temperaturen på de 50 – 70 grader. Pas på med at lave for meget røg, det gør fisken misfarvet, der skal blot være lidt røg, så skal røgsmagen nok udvikles.
- Du kan spraye med vand for at dæmpe flammerne, og for at holde temperaturen nede.
- Der røges herefter i ca. 2 – 2 ½ time for hel laks og en time for laksestykker. Hæld røgsmuld på løbende, når det ikke ryger så meget mere.
- Pas på med at få temperaturen op på de 80 til 100 grader, det tørrer fisken ud.
- Når laksen eller laksestykkerne er færdige, ses stykkerne efter og duppes for evt. aske.
Noter
- Når laksen er taget ud fra rygeovnen, kan du smøre et tyndt lag honning hen over stykkerne, og derpå drysse friskkværnet peber og lidt gourmet salt over.
- Du kan også smøre honning på hele stykker og drysse sesamfrø og lidt salt over inden fisken ryges.
Ernærnærings fakta
⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
Klargøring ca. 10 timer. Tilberedningstid ca. 2 timer og 30 min. Samlet tid ca. 12 timer og 40 min. Opskrift til 2 personer.
🥘 Ingredienser
Ingredienser røget laks eller ørred:
- 1 stk. laks (hel laks eller ørred. Eller laks eller ørredstykker med skin)
- 1 spsk. honning ((kan udelades))
- 2 spsk. sennepsfrø
- 1 tsk. salt og peber
- 1 tsk. Sukker
🥬Pynt
- 1 spsk. friske krydderurter
🔪 Sådan gør du
- Har du fanget en laks eller ørred eller har du købt en hos fiskemanden, skal den renses. Først begynder du med at fjerne gællerne.
- Så skærer man buen op, og renser laksen for indvolde og blod.
- Når Laksen er renset lægges den i en saltlage. Man bruger saltlage for bedre at fordele saltlagen i fisken.
- Vil du have laksen skal tørsaltes skal du skære og filetere laks ud i to hele sider. Tørsaltning går hurtige, men det er sværere at styre saltfordelingen i fisken.
Saltlage
- Hvis du bruger saltlage skal du bruge dette til lage.
- Lage: 1 liter koldt vand og 100 gram salt.
- Forbrug: Ca. 1½ liter lage pr. kg. fisk.
- Tid i lage: ca. 8 til 10 timer.
Tørsaltning
- Lakseside duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen. Fisken stilles på køl i ca. 3 timer.
- Pas på, den væsker en del, så sørg for at den er i et fad eller dyb tallerken.
Lufttørring af fisk
- Derefter lufttørres laksen i et tre til fire timer. Hvis laksen ikke lufttørres har den svært ved at få farve.
Rygning af laks og ørred
- Ovnen opvarmes til 100 grader og brændes af 10 min. Derefter skal du få varmen ned på 60 – 70 grader.
- Fisken hænges ind, eller laksestykker lægges ind i et net der sidder fast, helt oppe i toppen, så fisk har skinsiden nedad. (se billede)
- Hvis du vil have krydret ørred- eller laksestykker, skal du gøre det nu. Du kan smøre stykker med honning, drysse lidt sennepsfrø på og krydre med flagesalt.
- Man kan også lægge friske krydderurter ind i et af stykkerne af laks, f. eks. timian og så folde den ene side over, så laksestykket bliver lukket med skinsiden ud.
- Derefter holdes temperaturen på de 60 – 70 grader i ca. 20 min. Derefter kommes røgsmuld på, hold temperaturen på de 50 – 70 grader. Pas på med at lave for meget røg, det gør fisken misfarvet, der skal blot være lidt røg, så skal røgsmagen nok udvikles.
- Du kan spraye med vand for at dæmpe flammerne, og for at holde temperaturen nede.
- Der røges herefter i ca. 2 – 2 ½ time for hel laks og en time for laksestykker. Hæld røgsmuld på løbende, når det ikke ryger så meget mere.
- Pas på med at få temperaturen op på de 80 til 100 grader, det tørrer fisken ud.
- Når laksen eller laksestykkerne er færdige, ses stykkerne efter og duppes for evt. aske.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Når laksen er taget ud fra rygeovnen, kan du smøre et tyndt lag honning hen over stykkerne, og derpå drysse friskkværnet peber og lidt gourmet salt over.
- Du kan også smøre honning på hele stykker og drysse sesamfrø og lidt salt over inden fisken ryges.
Flemming
Hej.
En rigtig god vejledning. Har. Just fået min første røgovn, og laksen sad lige i skabet. En kedelig sidegevinst ved succeen er, at jeg nu forpligter mig fremover, men sjovt er.
Et lille forsøg gjorde jeg under røgningen. Jeg tilsatte et par stænk hvidvin over laksen, herligt !!!!!!
God fornøjelse…
Flemming.
René
Super opskrift, tørsaltede en lakseside og varmrøgede den ca 2 timer. Første gang jeg prøver med fisk i røgeovnen, har ellers kun lavet kold røget kød. Men der skal helt klart prøves mere fisk…
Mvh René
Allan
Hej
Min ørred blev perfekt røget, og jeg fulgte også jeres opskrift nøjagtigt. Fik en saftig og lækker røget ørred, som jeg vil påstå, smager 1000 gange bedre end de købte.
Super enkel opskrift.
Tak for det.