• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Min Madopskrift
  • Forside
  • Kategorier
  • Råvare index
  • Instagram
  • Kontakt os
  • Nyhedsbrev
  • Artikler
  • Alle madopskrifter
  • Privatlivspolitik
  • Om Min Madopskrift
  • Navigation Menu: Social Icons

menu icon
go to homepage
subscribe
search icon
Homepage link
  • Forside
  • Kategorier
  • Råvare index
  • Instagram
  • Kontakt os
  • Nyhedsbrev
  • Artikler
  • Alle madopskrifter
  • Privatlivspolitik
  • Om Min Madopskrift
×

Forside » Opskrifter » Artikler

Udskæringer af oksekød og dets anvendelser

Af Bjørn Nielsen Opdateret 4 uger siden

Oksekød udskæringer

Her kan du følge os

Del meget gerne
  • Total47
  • 36
  • 3
  • 3
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1

Herunder finder du de klassiske udskæringer af oksekød og deres anvendelser. Oksekød er ikke specielt mørt kød, så der kræves forskellige tilberedningsmetoder til de forskellige udskæringer. Det er næsten kun oksemørbraden, som er så mør at den kan udskæres og tilberedes direkte som den er.

Gå til
  • De klassiske udskæringer af oksekød
  • Udskæringer af oksekød – Udskæring af Oksen 
  • 📖 Opskrift
  • 💭❓ Tips og FAQ

De klassiske udskæringer af oksekød

Culotte og Cuvette, marvpibebov, slag, tværreb, højreb,  mellemskært og hals, tykkam, tyndbov, inderlår og klump, mørbrad, tykbryst, tyndbryst og spidsbryst, tyndsteg, lårtunge. Skank, for og bag, tyksteg og Yderlår.

Oksekød udskæringer
Oksekød udskæringer og hvordan de forskellige stykker kød anvendes

Udskæringer af oksekød – Udskæring af Oksen 

Culotte

Fjern først senen i bunden, hvis slagteren ikke har gjort det.. På en culotte drejer fibrene halvvejs, fra tværs ved spidsen og aflange ved endestykket. Det er nemmest at se på den rå steg, med kødsiden opad.

Culotte og cuvette udskæring
Sådan udskæres en culotte og cuvette

Højreb

Kan steges hel i ovn eller udskæres til oksekoteletter. Fileten, som er det reelle kød uden fedt, steges som hel steg. Oksefilet (roastbeef) eller skæres i skiver til bøffer, der kan anvendes til engelsk bøf. Særdeles velegnet til grill.

Inderlår og klump

Kan anvendes til minut bøf, stroganoff, benløse fugle og andre gryderetter, og hel steg. Anvendes til røget okseinderlår. Klumpen er ikke så mør som inderlåret.

Lårtunge

Anvendes bl.a. til saltkød til pålæg.

Marvpibe bov

Kan anvendes som tynd boven. Ved udbening fremkommer bov klumpen, som er velegnet til bankekød og benløse fugle

Mellemskært og hals

Kun egnet til kogning og som hakkekød. Anvendes til pølsefremstilling.

Mørbrad

Steges hel, eller indbagt. Mørbrad er også velegnet til bøffer. Anvendes til tournedos, chateaubriand og stroganoff. Særdeles velegnet til grill.

Skank, for og bag

Anvendes mest i skiver til osso buco eller til suppe.

Slag

Blommen, som er et reelt stykke kød, kan bruges til flankesteaks og benløse fugle. Dets anvendelse er begrænset pga. meget kraftige bindevævshinder og sener.

Tykkam

Er velegnet til grydesteg med eller uden ben. Er også godt til gullasch og skipperlabskovs, samt til kogning.Meget velsmagende.

Tykbryst, tyndbryst og spidsbryst

Anvendes til hakkekød eller pålæg. Spidsbryst er meget velegnet til langtidsstegning.

Tyksteg

Er en udskæring der sidder lige foran halestykket, og bruges til steg. Kan anvendes til hel steg eller udskåret til bøffer. I tern, god til fondue.

Tværreb

Kan anvendes til suppekogning eller i mindre stykker til gryderetter. Anvendes til sprængt oksebryst.

Tyndbov

Bruges i stegning eller kogning. I skiver kan den anvendes til armsteak eller udbenes til gullasch og hakkekød.

Tyndsteg

Kan steges hel som oksesteg med krølfedt eller skæres i skiver til T-bone-steaks eller andre steaks. Fileten med fedtkant skæres i skiver til entrecote.

Yderlår

Er en stor udskæring der ligger ved culotte og cuvette, men som indeholder en del bindevæv og er derfor væsentlig sejere i konsistensen. Yderlår skæres ud til mindre klumper kød der kan grydesteges eller skæres ud til hakkekød eller tern. 

Oksekød udskæringer
Oksekød udskæringer og hvordan de forskellige stykker kød anvendes

📖 Opskrift

Oksekød udskæringer

Udskæringer af oksekød og anvendelserne af udskæringerne

Her får du de klassiske udskæringer af oksekød og anvendelserne af udskæringerne
Din skærm er tændt hele tiden

Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!

5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Recipe Del på Facebook
Klargør 10 min
Tilberedningstid 1 t
Samlet tid 1 t 10 min
Ret Artikel
Køkken Dansk
Antal 1 stk.
Kalorier 137 %

Ingredienser
  

  • 1 stk. Culotte
  • 1 stk. Højreb
  • 1 stk. Inderlår og klump
  • 1 stk. Lårtunge
  • 1 stk. Marpibe bov
  • 1 stk. Mellemskært og hals
  • 1 stk. Mørbrad
  • 1 stk. Skank for og bag
  • 1 stk. Slag
  • 1 stk. Tykkam
  • 1 stk. Tykbryst, tyndbryst og spidsbryst
  • 1 stk. Tyksteg
  • 1 stk. Tværreb
  • 1 stk. Tyndbov
  • 1 stk. Tyndsteg
  • 1 stk. Yderlår

Sådan gør du
 

Culotte og cuvette

  • Fjern først senen i bunden, hvis slagteren ikke har gjort det.. På en culotte drejer fibrene halvvejs, fra tværs ved spidsen og aflange ved endestykket. Det er nemmest at se på den rå steg, med kødsiden opad.

Højreb

  • Kan steges hel i ovn eller udskæres til oksekoteletter. Fileten, som er det reelle kød uden fedt, steges som hel steg. Oksefilet (roastbeef) eller skæres i skiver til bøffer, der kan anvendes til engelsk bøf. Særdeles velegnet til grill.

Inderlår og klump

  • Kan anvendes til minut bøf, stroganoff, benløse fugle og andre gryderetter, og hel steg. Anvendes til røget okseinderlår. Klumpen er ikke så mør som inderlåret.

Lårtunge

  • Anvendes bl.a. til saltkød til pålæg.

Marvpibe bov

  • Kan anvendes som tynd boven. Ved udbening fremkommer bov klumpen, som er velegnet til bankekød og benløse fugle

Mellemskært og hals

  • Kun egnet til kogning og som hakkekød. Anvendes til pølsefremstilling.

Mørbrad

  • Steges hel, eller indbagt. Mørbrad er også velegnet til bøffer. Anvendes til tournedos, chateaubriand og stroganoff. Særdeles velegnet til grill.

Skank, for og bag

  • Anvendes mest i skiver til osso buco eller til suppe.

Slag

  • Blommen, som er et reelt stykke kød, kan bruges til flankesteaks og benløse fugle. Dets anvendelse er begrænset pga. meget kraftige bindevævshinder og sener.

Tykkam

  • Er velegnet til grydesteg med eller uden ben. Er også godt til gullasch og skipperlabskovs, samt til kogning. Meget velsmagende.

Tykbryst, tyndbryst og spidsbryst

  • Anvendes til hakkekød eller pålæg. Spidsbryst er meget velegnet til langtidsstegning.

Tyksteg

  • Er en udskæring der sidder lige foran halestykket, og bruges til steg. Kan anvendes til hel steg eller udskåret til bøffer. I tern, god til fondue.

Tværreb

  • Kan anvendes til suppekogning eller i mindre stykker til gryderetter. Anvendes til sprængt oksebryst.

Tyndbov

  • Bruges i stegning eller kogning. I skiver kan den anvendes til armsteak eller udbenes til gullasch og hakkekød.

Tyndsteg

  • Kan steges hel som oksesteg med krølfedt eller skæres i skiver til T-bone-steaks eller andre steaks. Fileten med fedtkant skæres i skiver til entrecote.

Yderlår

  • Er en stor udskæring der ligger ved culotte og cuvette, men som indeholder en del bindevæv og er derfor væsentlig sejere i konsistensen. Yderlår skæres ud til mindre klumper kød der kan grydesteges eller skæres ud til hakkekød eller tern.

Noter

Kalorier og ernæringsfakta, er beregnet for 1 kg. oksefilet og varierer derfor for den enkelte udskæring. Jo mere kød jo mindre kalorier.

Ernærnærings fakta

Kalorier: 2740kcal (137%) | Protein: 182g (364%) | Fedt: 218g (335%) | Mættet fedt: 90g (563%) | Flerumættet fedt: 9g | Enkelumættet fedt: 93g | Calcium: 70mg (7%) | Kopper: 1mg (50%) | Folat: 60µg (15%) | Jern: 24mg (133%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnesium: 200mg (50%) | Fosfor: 1810mg (181%)
Keyword Udskæringer af oksekød og anvendelserne af udskæringerne
Fik du lavet denne opskrift ?Giv en vurdering eller kommentar. Fortæl os hvordan var den!

💭❓ Tips og FAQ

💭 Tips

  • Når man tager en steg ud af ovnen og skal til at lave en udskæring, skal man skære på tværs af kødfibrene. Derved bliver kødet nemmere at tygge.
  • Oksemørbrad kan steges hel i ovnen eller skæres ud som steaks.
  • Cuvetten er ikke så mør som culotten.

❓ FAQ

Hvordan bliver oksekød mere mørt ?

Man skærer oksekødet ud i tern og laver typisk forskellige gryderetter, som simrer ved lav varme for, at gøre oksekødet mørt. Jo, mindre mør udskæring, jo længere simretid til oksekødet.

Hvor lang tid skal oksekød have i en gryderet ?

Ofte fra 1 time til 3 timer afhængig af udskæring der bruges.

Hvilken udskæring til hakket oksekød?

Tykbryst og tyndbryst

Hvilken udskæring er god til gullasch?

Yderlår, tykkam, inderlår og klump kan alle bruges.

Hvad kan tyksteg bruges til?

Kan anvendes til hel steg eller udskåret til bøffer. I tern, god til fondue.

Hvad bruges okseinderlår til?

Kan anvendes til minut bøf, tynde steaks, stroganoff, benløse fugle og andre gryderetter, og hel steg. Er ikke specielt mør, så en hel okseinderlår, er velegnet til gryderetter og langtidsstegning.

Mere fra samme kategori:

Thai sweet potato curry
Oksespidsbryst med citron og rosmarin
Salat Nicoise med krabbekød
Abrikosmarmelade af friske abrikoser med vanilje
Proteinbarer med baobab
Medaljoner af svinefilet med bacon
Del meget gerne
  • Total47
  • 36
  • 3
  • 3
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1

Mere fra Artikler

  • Cremet æggesnaps
    Æggesnaps til bagværk og madlavning
  • Steaks stegt som på restaurant metoden
    Steak som på restaurant
  • Oksesteg med stegetermometer
    Kernetemperatur oksekød og kalvekød
  • Mørt oksekød skåret i tynde skiver
    Sådan får du oksekød og kalvekød mørt

Skrevet i: Alle madopskrifter, Artikler, Oksekød og kalvekød Tags: Udskæringer af Oksekød og dets anvendelser

Nye opskrifter i vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev

Jeg hedder Bjørn og har en overbevisning om, at det er sundest at tilberede maden selv, med de bedste råvarer, og bruge så få forarbejdede ingredienser som muligt i madlavningen. Måltidet bør også være uden for meget fedt og sukker, og det skal være et varieret, sundt og velsmagende samlingspunkt for familien.

Vi udvikler hver uge nye lækre opskrifter, både aftensmad, desserter og bagværk som bliver publiceret her på Min Madopskrift og i vores kommende kogebog. Derudover har vi forskellige artikler om hus, køkken, haven og rejser og livstil.
Det er også mig som tager billederne på Min Madopskrift. Du kan læse meget mere om os alle her: Om Min Madopskrift.

Du kan følge Min Madopskrift på Facebook, Instagram, Twitter, og Pinterest.

Nyhedsbrev - Kontakt os

Følg Min Madopskrift på Facebook

facebook-minmadopskrift

Min Madopskrift 5 star rating

Kun 4 og 5 stjernede opskrifter


Logo min madopskrift

Her på Min Madopskrift har vi de klassiske mad-, bage- og dessertopskrifter, som vi kombinerer med de bedste nye moderne opskrifter.

Alle opskrifter Afprøvet
Vi har smagt og afprøvet alle opskrifter, som er udgivet her på Min Madopskrift.

Det er din garanti for gennemprøvede opskrifter, hvor ingredienserne er tilpasset opskriften.

Artikler
Vi udgiver også artikler om hus, have og livsstil.

Nyhedsbrev - Kontakt os

Læserinteraktioner

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Primær Sidebar

Populært netop nu

  • Mad på raclette
    Raclette mad
  • Alt til et lækkert frokostbord
    Alt til et lækkert frokostbord
  • Glutenfri gulerodsboller
    Glutenfri gulerodsboller
  • Bacon Cheese burger - Tømmermands burger
    Burgere – tømmermænds burgere

Sæsonbestemte opskrifter

  • Kærnemælkssuppe med rosiner
    Kærnemælkssuppe med rosiner
  • Spidskålssalat med nødder, æbler og rosiner
    Spidskålssalat med æble og nødder
  • Gulerodssalat med rosiner og citron
    Gulerodssalat med rosiner og citron
  • Broccolisalat sund opskrift
    Broccolisalat sund opskrift

Alle opskrifter afprøvet

På Min Madopskrift finder du tusindvis af moderne og klassiske opskrifter, bagværk og dessert. Artikler om mad, livsstil, hus og have.

Du er altid velkommen til, at skrive kommentarer eller spørgsmål til en opskrift. Vi vil også meget gerne høre om de opskrifter du har lavet. 

Bjørn Nielsen
Ejer

Du kan følge Min Madopskrift på Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest

Mere om os →

Footer

Mød vores fantastiske team, som har lavet alle artikler og madopskrifter fra Min Madopskrift


Profilbille Lene Geisle

Lene Geisle - Chef kokken

Hendes passion er at lave og servere flere forskellige mindre retter, der kan spises og nippes til samtidigt, så aftensmaden også bliver spændende. Retter som er sunde og giver behagelig velvære efter spisningen.

Lene elsker at lave nye opskrifter og prøve nye varianter af de klassiske opskrifter. 

Bagning har også en stor plads i hendes køkken og de forskellige surdeje er hendes specialitet.

Desserter indgår også i hendes repertoire.

Lene prøvesmager og afprøver alle opskrifter inden de kommer på hjemmesiden. 

Nyhedsbrev - Kontakt Lene

Profilbillede Fie

Julie Fie - Mad til unge og familien

Julie Fie tilbereder sunde, enkle og billige madopskrifter der ofte er fedtfattige. Julie spiser masser af sunde grøntsager og salat ofte helt uden kød eller med meget lidt kød. For Julie er det hyggelige og sunde måltid, det vigtigste. At samles sammen over mad, som er sundt, samtidigt med, at der også skal være plads til, mad der bare smager godt og nyde de søde sager, uden at der skal tænkes så meget over det. Julie Fie har nemlig også en stor kærlighed for kager og søde sager. 

Nyhedsbrev - Kontakt os

Bjørn Nielsen

Laver research på alle opskrifter der produceres, inden de bliver udgivet. Det er et stort arbejde, at udgive de helt rigtige opskrifter, som passer til vores målgruppe.

Vores målsætning er: Min Madopskrift har klassiske madopskrifter, som kombineres med de bedste nye moderne opskrifter. 

Alle opskrifter Afprøvet

Vi har smagt og afprøvet alle opskrifter, som er udgivet her på Min Madopskrift. Der er garanti for gennemprøvede opskrifter, hvor ingredienserne er tilpasset opskriften og fremgangsmåden er afprøvet med tilfredsstillende resultat inden de bliver udgivet.

Få vores nyhedsbrev / Kontakt os.

Nyhedsbrev - Kontakt os


Login

Est. 2012 - Copyright © 2023 · minmadopskrift.dk ·