Man behøver ikke bruge fedtstof til sundhedsboller med havregryn og græskarkerner. Bollerne vil være grove men alligevel lidt luftige. Man kan i øvrigt også tilsætte lige de kerner og mel som man lige har i skabet. Pointen i denne opskrift er, at bollerne gerne må være lidt grove, så maven har lidt at arbejde med.
Prøv også bedste sundhedsboller
Opskrift med noter
Sundhedsboller
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 50 g Gær
- 1 spsk. Honning (Eller sukker)
- 1.5 tsk. Salt (F.eks. Himalaya salt)
- 5 dl. Vand
- 3 spsk. Olivenolie (Kan erstattes med smør eller udelades)
- 75 g Havregryn (Økologiske finvalsede)
- 100 g Durummel (Økologisk speltmel eller bornholmsk Durum)
- 100 g Græskarkerner (Økologiske)
- 50 g Grahamsmel (Økologiske)
- 350 g Hvedemel (Økologiske)
Sådan gør du
- Gæren udrøres i lunken vand. Når vandet bruser, er gæren klar.
- Tilsæt sukker og vand og tilsæt derefter olien. Nu røres resten af ingredienserne gradvist i og ind i dejen.
- Nu tilsættes salt og der røres i dejen som stadig er klistret. Rør ikke meget i dejen. Dejen skal være til den bløde side. Jo længere der røres, jo mere sammenhængende bliver dejen og bliver almindelig bolledej.
- Dejen sættes til at hæve ved stuetemperatur i ca. 4 timer med film eller fugtigt klæde over.
- Nu laves bollerne som var det frikadeller. Tag en klat dej op i hånden og en spiseske i den anden. Dyp spiseske i vand og form alle bollerne og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Sæt bollerne til hævning med et fugtigt viskestykke over, i ca. en time.
- Tænd ovnen på 250 grader C. alm. Ovn. Sæt bollerne i ovnen, og skru ned til ca. 180 grader, og bag bollerne i ca. 20 minutter eller til de færdige.
- Tag evt. en bolle ud af ovnen efter 15 min. Skær den midtover. Bollen må ikke være klæg.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Tips
- Der kan tilsættes reven gulerod, rosiner, hørfrø, solsikkekerner eller andet som man lige har i skabet.
- Det er også muligt at lave dejen dagen før, og så lade dejen hæve i køleskabet natten over.
- Fremgangsmåden er den samme. Boller skal stadig hæve tildækket i ca. to timer.
Sunde boller med smag
Boller helt uden fedtstof og med masser af gode ingredienser, gør disse sundhedsboller med havregryn og græskarkerner til noget helt specielt. Vi bruger disse lækre sunde boller i madpakker, som snacks og som en bolle til to go. Sundhedsbollen smager virkelig godt, da man får mere kornets smag frem i dejen, da dejen er mere fugtig end traditionel dej. Den lange hævetid trækker også smagsstofferne frem i dejen.
Kommentarer
Ingen kommentarer