Der findes næsten ikke noget bedre i weekenden end at få serveret lækre nybagte boller. Dejen til godmorgen boller laves dagen før, og sættes derefter på køl til næste dag, hvor de bages i ovnen. Læg gerne bollerne tæt på bagepladen, så de vokser sammen under bagningen. Vi pynter bollerne med forskellige korn og nødder som vi bedst kan lide. Prøv også verdens bedste brød lavet med kærnemælk
Gå til
Opskrift med noter
Godmorgen boller med ølandshvedemel
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 500 gram Durummel
- 200 gram Ølandshvedemel
- 25 gram Gær
- 3 dl Kærnemælk
- 3 dl Vand
- 2 tsk. Salt
Pynt
- 1½ spsk. Græskarkerner
- 1 spsk. Birkes
- 1½ dl Nødder
- 1 spsk. Chiafrø
Sådan gør du
- Kom kærnemælk og vand i en skål og rør gæren ud i væden.
- Lad gæren bruse op og tilsæt så salt og rør rundt.
- Rør melet ud i væden og ælt dejen i hånde eller med røremaskine. Dejen skal være fugtig og klæbrig.
- Dæk skålen til med film og kom et fugtigt klæde hen over skålen og kom den i køleskabet, hvor den skal hæve mindst 12 timer.
- Ælt forsigtigt dejen og form den til ca. 16 boller og læg (gerne tæt, så de rører hinanden) dem på en smurt bradepande eller bradepande beklædt med bagepapir.
- Pisk ægget og pensl alle boller og drys nu bollerne med forskelligt det forskellige pynt.
- Da dejen er tynd, skal morgenboller ikke efterhæve, men direkte i ovnen, da de ellers vil “flade ud”. Bag dem i ca. 25 minutter ved 220 grader i en forvarmet ovn.
- Prøv også verdens bedste brød lavet med kærnemælk
Noter
- Du kan erstatte ølandshvedemel med almindeligt hvedemel eller grahamsmel
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 500 gram durummel
- 200 gram ølandshvedemel
- 25 gram gær
- 3 dl kærnemælk
- 3 dl vand
- 2 tsk. salt
🥬Pynt
- Græskarkerner
- Birkes
- Nødder
- Andet som f.eks. chiafrø
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Kom kærnemælk og vand i en skål og rør gæren ud i væden.
- Lad gæren bruse op og tilsæt så salt og rør rundt.
- Rør melet ud i væden og ælt dejen i hånde eller med røremaskine. Dejen skal være fugtig og klæbrig.
- Dæk skålen til med film og kom et fugtigt klæde hen over skålen og kom den i køleskabet, hvor den skal hæve mindst 12 timer.
- Ælt forsigtigt dejen og form den til ca. 16 boller og læg (gerne tæt, så de rører hinanden) dem på en smurt bradepande eller bradepande beklædt med bagepapir.
- Pisk ægget og pensl alle boller og drys nu bollerne med forskelligt det forskellige pynt.
- Da dejen er tynd, skal morgenboller ikke efterhæve, men direkte i ovnen, da de ellers vil “flade ud”. Bag dem i ca. 25 minutter ved 220 grader i en forvarmet ovn.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan erstatte ølandshvedemel med almindeligt hvedemel eller grahamsmel.
❓ FAQ
Ja, men så vil bollerne blive lidt flade, da dejen er tynd.
Ja
I fryser ca. 30 dage.
I en tæt pose eller brødskab ?
Ca. 2 dage
Bodil Tranberg
Hej. Der står ikke hvor meget salt, der skal i?
Vh. Bodil
Bjørn Nielsen
Hej Bodil
Tak for din kommentar.
Jeg ville tilsætte 2 tsk. salt.
Jeg retter opskriften.
Hilsen
Bjørn
Bodil Tranberg
Hej igen Bjørn. Hvor varm skal ovnen være?
Vh. Bodil
Bjørn Nielsen
Hej Bodil
Tak for information.
Når det er koldhævede boller skal de bage længere og temperaturen være ca. 220 grader.
Hold øje med bollerne de sidste 10 minutter, så de ikke bliver for mørke i toppen.
Skrue evt. ned til 200 grader efter 10 de har fået minutter i ovnen.
Jeg har rettet opskriften lidt til. Jeg kan se det er en tynd dej, så kom bollerne direkte i ovnen. (Står også i opskrift nu).
Jeg håber det lykkes 🙂
Hilsen
Bjørn