• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Min Madopskrift
  • Kategorier
  • Råvare index
  • Kontakt os
  • Nyhedsbrev
  • Artikler
  • Alle madopskrifter
  • Privatlivspolitik
  • Om Min Madopskrift
  • Forside
  • Log ind
  • Navigation Menu: Social Icons

menu icon
go to homepage
subscribe
search icon
Homepage link
  • Kategorier
  • Råvare index
  • Kontakt os
  • Nyhedsbrev
  • Artikler
  • Alle madopskrifter
  • Privatlivspolitik
  • Om Min Madopskrift
  • Forside
  • Log ind
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter
  • ×

    Forside » Opskrifter » Bagværk

    Rugbrød med surdej og kerner

    Af Bjørn Nielsen Opdateret 7 måneder siden

    Rugbrød med surdej bagt i ovn

    Her kan du følge os

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter
    Del meget gerne
    • Total17
    • 15
    • 2
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0

    Her får du opskriften på vores lækre gyldne rugbrød med surdej og kerner. Man kan lave udmærkede rugbrød uden surdeje, men hvis man går efter mere smagfulde rugbrød, kan man “nørde” med surdeje. Det er faktisk ikke særligt svært når man først har fremgangsmåden, men der kan være en del spild hvis man ikke bager ofte.

    Bygmalt er et must i rugbrød og giver sødme, fylde og smag. Prøv også rugbrødssandwich med laks eller Prøv også hurtig rugbrød uden surdej

    Gå til
    • Surdej til rugbrød
    • 📋 Opskrift
    • ⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
    • 🥘 Ingredienser
    • 🔪 Sådan gør du
    • 💭❓ Tips og FAQ

    Surdej til rugbrød

    Fremgangsmåden ved surdej er, at du hver gang tager 200 gram surdej fra, som sættes i køleskabet. Så følger du fra fremgangsmåden ( Dag 1 og dag 2), og tager surdej fra, og gentager processen hver gang du bager rugbrød.

    • Ingredienser til rugbrød med surdej
      Ingredienser til rugbrød med surdej
    • Rugbrødsdej i forme
      Rugbrødsdej i forme
    • Rugbrød med surdej bagt i ovn
      Rugbrød med surdej bagt i ovn

    📋 Opskrift

    Rugbrød med surdej bagt i ovn

    Rugbrød med surdej og kerner

    lækkert gyldent rugbrød med surdej og kerner
    Din skærm er tændt hele tiden
    5 fra 1 stemme
    Udskriv Pin Recipe Del på Facebook
    Klargør 10 min
    Tilberedningstid 1 t
    Hævetid 1 t
    Samlet tid 2 t 10 min
    Ret Bagværk og bageri
    Køkken Dansk
    Antal 2 Rugbrød
    Kalorier 247 %

    Ingredienser
      

    Surdej første gang

    • 2 ½ dl Rugmel
    • 2 ½ dl Vand
    • 12 g Gær

    Dag 1

    • 300 gram Fuldkornshvedemel
    • 700 gram Rugmel
    • 1,1 liter Vand
    • 2 spsk. Bygmaltsirup (Fås i naturkost butikker. Kan udelades Tilfører sødme og fylde.)
    • 2 tsk. Salt
    • 200 gram Rugbrødssurdej
    • 500 gram Rugkerner (knækkede )
    • 2 dl Kerner (f.eks. Solsikke, hirse og græskarkerner)
    • 1 spsk. Økologisk malt øl (eller nisseøl som ikke er filtreret. Gerne øl fra Mikrobryggeri)

    Dag 2

    • 500 gram Rugkerner (knækkede )
    • 2 dl 2 dl kerner (f.eks. Solsikke, hirse og græskarkerner som ligger i øl.)
    • 2 spsk. Honning
    • 1 spsk. Smør eller Olivenolie

    Sådan gør du
     

    Fremgangsmåde surdej

    • Grundsurdej: Sådan gør du første gang
    • Kom ingredienser (første gang) i en skål og rør det godt sammen. Kom et fugtigt viskestykke eller madfilm over.
    • Dejen skal nu gemmes to dage. Sæt skålen et sted du husker den. Efter to dage vil dejen begynde at boble og måske også være hævet.

    Dag 1

    • Nu tager du alle ingredienser som nævnt under ”Dag 1” og 200 gram af din rugbrødssurdej. (Resten af dejen smides ud).
    • Kom ingredienser i en stor skål og kom igen et fugtigt viskestykke eller madfilm over til næste dag.
    • Kom 500 gram knækkede rugkerner, 2 dl kerner f.eks. Solsikke, hirse og græskarkerner i en skål og hæld øl over. Sæt låg på og sæt det i køleskabet.

    Dag 2

    • Tag nu rugbrødsdejen og tilsæt alle ingredienser fra Dag 2 og rør det sammen.
    • Tag nu igen 200 gram rugbrødsdej fra og kom i et glas med låg og sæt det i køleskabet. Dette er nu den originale surdej som kan genbruges igen og igen fra trin (Dag 1).
    • Nu har du resten af dejen som du kan bruge til at bage rugbrød med. Bag hellere store rugbrød end små, så bevarer du fugten i brødet længere.
    • Tag nu to store rugbrødsforme frem og smør dem indvendigt med smør eller olivenolie. Tag lidt salt i hånden og smør det med rundt i formen.
    • Hæld dejen i forme så der er plads til hævning. Dvs. ca. ½ op og lad det hæve under film eller viskestykke i ca. to timer.
    • Når dejen har hævet prikkes den med en strikkepind helt igennem, så lufthuller forsvinder.
    • Rugbrød bages ved ca. 188 grader alm. ovn i ca. 1 time. Tjek efter ca. 40 min. ved at stikke et termometer ind midt i brødet. Rugbrødet er bagt færdigt når temperaturen er kommet op på ca. 98°. Eller stik en strikkepind ind i brødet. Hænger der dej ved er brødet ikke færdigt.
    • Sæt brød på afkøling på en bagerist. Rugbrød skæres bedst ud efter ca. 5 timer, når skorpen er blevet lidt blødere, og rugbrød mindre klægt.

    Noter

    • Brug bageplader med huller for bedste resultat.
    • Du kan tilsætte mysli, nødder og andre kerner til rugbrød.
    • Jo mere fuldkornshvedemel du tilsætter jo mindre kompakt bliver brødet, men jo mere bliver det også til almindeligt franskbrød.

    Ernærnærings fakta

    Kalorier: 4943kcal (247%) | Kulhydrater: 943g (314%) | Protein: 173g (346%) | Fedt: 86g (132%) | Mættet fedt: 11g (69%) | Flerumættet fedt: 32g | Enkelumættet fedt: 24g | Trans fedt: 1g | Fiber: 151g (629%) | Sukker: 41g (46%) | Vitamin A: 243IU (5%) | Vitamin C: 2mg (2%) | Calcium: 565mg (57%) | Jern: 47mg (261%)
    Keyword begynd af surdej, opstart af surdej, Rugbrød af surdej, Rugbrød med kerner
    Fik du lavet denne opskrift ?Giv en vurdering eller kommentar. Fortæl os hvordan var den!

    ⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal

    Tilberedningstid er ca. 60 min. Samlet tid er ca. 1 time og 10 min. Opskrift til 2 brød.

    🥘 Ingredienser

    Surdej første gang

    • 2 ½ dl rugmel
    • 2 ½ dl vand
    • 12 g gær

    Dag 1

    • 300 gram fuldkornshvedemel
    • 700 gram rugmel
    • 1,1 liter vand
    • 2 spsk. Bygmaltsirup. Fås i naturkost butikker. Kan udelades Tilfører sødme og fylde.
    • 2 tsk. salt
    • 200 gram rugbrødssurdej
    • 500 gram knækkede rugkerner
    • 2 dl kerner f.eks. Solsikke, hirse og græskarkerner
    • 1 spsk. Økologisk malt øl eller nisseøl som ikke er filtreret. Gerne øl fra Mikrobryggeri

    Dag 2

    • 500 gram knækkede rugkerner
    • 2 dl 2 dl kerner f.eks. Solsikke, hirse og græskarkerner som ligger i øl.
    • 2 spsk. honning
    • spsk. Smør eller Olivenolie

    🔪 Sådan gør du

    Fremgangsmåde surdej

    Grundsurdej: Sådan gør du første gang

    1. Kom ingredienser (første gang) i en skål og rør det godt sammen. Kom et fugtigt viskestykke eller madfilm over.
    2. Dejen skal nu gemmes to dage. Sæt skålen et sted du husker den. Efter to dage vil dejen begynde at boble og måske også være hævet.

    Dag 1

    1. Nu tager du alle ingredienser som nævnt under ”Dag 1” og 200 gram af din rugbrødssurdej. (Resten af dejen smides ud)
    2. Kom ingredienser i en stor skål og kom igen et fugtigt viskestykke eller madfilm over til næste dag.
    3. Kom 500 gram knækkede rugkerner, 2 dl kerner f.eks. Solsikke, hirse og græskarkerner i en skål og hæld øl over. Sæt låg på og sæt det i køleskabet.

    Dag 2

    1. Tag nu rugbrødsdejen og tilsæt alle ingredienser fra Dag 2 og rør det sammen.
    2. Tag nu igen 200 gram rugbrødsdej fra og kom i et glas med låg og sæt det i køleskabet. Dette er nu den originale surdej som kan genbruges igen og igen fra trin (Dag 1).
    3. Nu har du resten af dejen som du kan bruge til at bage rugbrød med. Bag hellere store rugbrød end små, så bevarer du fugten i brødet længere.
    4. Tag nu to store rugbrødsforme frem og smør dem indvendigt med smør eller olivenolie. Tag lidt salt i hånden og smør det med rundt i formen.
    5. Hæld dejen i forme så der er plads til hævning. Dvs. ca. ½ op og lad det hæve under film eller viskestykke i ca. to timer.
    6. Når dejen har hævet prikkes den med en strikkepind helt igennem, så lufthuller forsvinder.
    7. Rugbrød bages ved ca. 188 grader alm. ovn i ca. 1 time. Tjek efter ca. 40 min. ved at stikke et termometer ind midt i brødet. Rugbrødet er bagt færdigt når temperaturen er kommet op på ca. 98°. Eller stik en strikkepind ind i brødet. Hænger der dej ved er brødet ikke færdigt.
    8. Sæt brød på afkøling på en bagerist. Rugbrød skæres bedst ud efter ca. 5 timer, når skorpen er blevet lidt blødere, og rugbrød mindre klægt.

    💭❓ Tips og FAQ

    💭 Tips

    • Brug økologisk mel af god kvalitet.
    • Brug bageplader med huller for bedste resultat.
    • Du kan tilsætte mysli, nødder og andre kerner til rugbrød.
    • Jo mere fuldkornshvedemel du tilsætter jo mindre kompakt bliver brødet, men jo mere bliver det også til almindeligt franskbrød .

    ❓ FAQ

    Hvordan skal rugbrød med surdej og kerner opbevares ?

    Et færdigt rugbrød skal pakkes ind i et rent viskestykke og lægges i brødskabet ?

    Hvad er holdbarheden i brødskabet ?

    Ved korrekt opbevaring, kan brødet beholde sin saftighed i ca. 3 dage.

    hvordan laver man surdej til rugbrød ?

    Fremgangsmåden ved surdej er, at du hver gang tager 200 gram surdej fra, som sættes i køleskabet. Så følger du fra fremgangsmåden ( Dag 1 og dag 2), og tager surdej fra, og gentager processen hver gang du bager rugbrød.

    Hvor meget surdej skal man bruge til et brød ?

    Et færdigt brød består af ca. 20 procent surdej. Laver du et brød af en dej på 1 kg. vil de 200 g være surdej og 800 g vil være frisk dej.

    Del meget gerne
    • Total17
    • 15
    • 2
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    « Mandemad og mad til mænd
    Maltbrød med maltmel og maltsirup »

    Skrevet i: Alle madopskrifter, Bagværk Tags: græskarkerner, hirse, honning, hvedemel, øl, Rugbrød, rugkerner, rugmel, solsikkekerner

    Over 200.000 læser med her hver måned

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter

    Jeg hedder Bjørn og har en overbevisning om, at det er sundest at tilberede maden selv, med de bedste råvarer, og bruge så få forarbejdede ingredienser som muligt i madlavningen. Måltidet bør også være uden for meget fedt og sukker, og det skal være et varieret, sundt og velsmagende samlingspunkt for familien.

    Vi udvikler hver uge nye lækre opskrifter, både aftensmad, desserter og bagværk som bliver publiceret her på Min Madopskrift og i vores kommende kogebog. Derudover har vi forskellige artikler om hus, køkken, haven og rejser og livstil.
    Det er også mig som tager billederne på Min Madopskrift. Du kan læse meget mere om os alle her: Om Min Madopskrift.

    Du kan følge Min Madopskrift på Facebook, Instagram, Twitter, og Pinterest.

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Følg Min Madopskrift på Facebook

    facebook-minmadopskrift

    Min Madopskrift 5 star rating

    Kun 4 og 5 stjernede opskrifter


    Logo min madopskrift

    Her på Min Madopskrift har vi de klassiske mad-, bage- og dessertopskrifter, som vi kombinerer med de bedste nye moderne opskrifter.

    Alle opskrifter Afprøvet
    Vi har smagt og afprøvet alle opskrifter, som er udgivet her på Min Madopskrift.

    Det er din garanti for gennemprøvede opskrifter, hvor ingredienserne er tilpasset opskriften.

    Artikler
    Vi udgiver også artikler om hus, have og livsstil.

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Læserinteraktioner

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Primær Sidebar

    Populært netop nu

    • Raclette mad
    • Alt til et lækkert frokostbord
    • Rabarbercrumble med mandler og marcipan
    • Rabarber Cupcakes med marcipan

    Sæsonbestemte opskrifter

    • Lakseruller med flødeost
    • Rabarbertærte med mørdej
    • Kærnemælkssuppe med rosiner
    • Rabarber Tiramisu med mascarponecreme

    Om Min Madopskrift

    Opskrifter

    På Min Madopskrift finder du tusindvis af moderne og klassiske opskrifter, bagværk, dessert og artikler om mad, livstil, hus og have. Alle opskrifter er afprøvet.

    Du er altid velkommen til, at skrive kommentarer eller spørgsmål til en opskrift. Vi vil også meget gerne høre om de opskrifter du har lavet. 

    Bjørn Nielsen
    Ejer

    Du kan følge Min Madopskrift på Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest

    Mere om os →

    Footer

    Mød vores fantastiske team som har lavet alle artikler og madopskrifter fra Min Madopskrift


    Profilbille Lene Geisle

    Lene Geisle - Chef kokken

    Hendes passion er at lave lette mindre portioner som er sunde og giver behagelig velvære efter middagen.

    Lene elsker at lave nye opskrifter og prøve nye varianter af de klassiske opskrifter. 

    Bagning har også en stor plads i hendes køkken og de forskellige surdeje er hendes specialitet.

    Desserter indgår også i hendes repertoire.

    Lene prøvesmager og afprøver alle opskrifter inden de kommer på hjemmesiden. 

    Nyhedsbrev - Kontakt Lene

    Profilbillede Fie

    Julie Fie - Mad til de unge

    Julie Fie tilbereder sunde, enkle og billige madopskrifter der ofte er fedtfattige. Julie spiser masser af sunde grøntsager og salat ofte helt uden kød eller med meget lidt kød. Julie Fie har også en stor kærlighed for kager og søde sager. 

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Bjørn Nielsen

    Laver research på alle opskrifter der produceres, inden de bliver udgivet. Det er et stort arbejde, at udgive de helt rigtige opskrifter, som passer til vores målgruppe.

    Vores målsætning er: Min Madopskrift har klassiske madopskrifter, som kombineres med de bedste nye moderne opskrifter. 

    Alle opskrifter Afprøvet

    Vi har smagt og afprøvet alle opskrifter, som er udgivet her på Min Madopskrift. Der er garanti for gennemprøvede opskrifter, hvor ingredienserne er tilpasset opskriften og fremgangsmåden er afprøvet med tilfredsstillende resultat inden de bliver udgivet.

    Få vores nyhedsbrev / Kontakt os.

    Nyhedsbrev - Kontakt os


    Følg Min Madopskrift

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter

    Copyright © 2022 · minmadopskrift.dk · Log ind