Hyldeblomst drik, er nok noget af det lækreste og nemmeste at lave, og det kan næsten ikke gå galt, hvis man har en god køkkenhygiejne.
Det der gør denne drik så populær, at mange laver den år efter år, er smagen. Hyldeblomstdrikken har en krydret og pikant smag, som ikke ligner andre smage så meget.
Denne opskrift er nem og giver ca. 2 liter lækker hyldeblomstdrik.
Hyld blomster omkring Sankthans, med de cremefarvede smukke blomster, som hænger i store klaser på hyldetræet. Af hyldeblomsten kan der også laves den kendte delikatesse friterede hyldeblomster.
Det som kan være problemet, er at opbevare hyldeblomst drikken rigtigt bagefter, da flasken kan eksplodere hvis den går i gæring.
Gå til
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
30 stk. Hyldeblomster (blomsterklaser der er lige udsprunget og plukket i tørt vejr.)
2 stk. Citroner (økologiske)
1,5 liter Vand
1 kg Rørsukker (brun farin kan også bruges, men så forsvinder lidt af hyldeblomst smagen)
25 g Citronsyre
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Hyldeblomster skal plukkes i solskinsvejr, eller i det mindste tørvejr, så er du sikker på, at få den bedste smag. Regnvejr forringer nemlig smagen væsentligt, da der så ikke er så meget pollen i blomsten og det er pollen, som bl.a giver smagen.
De afklippede hyldeblomster ses efter for smådyr, og afkortes så meget som muligt i stænglerne. Kom blomsterklaserne i en skål eller stort fad.
Skyl citronerne grundigt og læg dem i et fad med lunkent vand, i ca. 20 min, så de er helt rene. Skær citroner i tynde skiver.
Tag en stor gryde, f.eks. en suppegryde og kom de klargjorte hyldeblomster i gryden.
Læg citronskiverne ovenpå blomsterne. Bring vandet i kog, og hæld det over blomster og citroner.
Tilsæt sukker, og rør indtil sukkeret er blevet opløst. Tilsæt citronsyren og rør rundt . Dæk fadet eller skålen til, og stil den koldt i f.eks. køleskabet i ca. 2 dage dage, så er du sikker på, at få al smagen ud af hyldeblomsterne.
Det er vigtigt, at der ikke er noget som IKKE er under vandoverfladen. Læg en tallerken eller andet over som tynger indholdet under overfladen.
Si derefter hyldeblomstdrik i et bomuldsklæde eller lign. og lad saften løbe ned i en skål. Hældes derefter på skoldede flasker der derefter er skyllet i atamon. Luk flasker helt til med f.eks. propper eller skruelåg.
🍽Servering
Hyldeblomst saft fortyndes med isvand eller hvidvin. Der kan tilsættes isterninger til kanden, da hyldeblomstdrik smager bedst når den er iskold.
Opbevar hyldeblomstsaften i køleskabet.
Saften kan nemt fryses.
Opbevaring af hyldeblomstdrik
Saften skal opbevares i et køligt rum, og der skal også tilsættes atamon til saften, dette gøres straks efter kogningen. Hvis man laver en henkogning kan dette udelades.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Vi har brugt 50 skærme, så vi får en mere kraftig smag. Det er helt fint at tilsætte 2 liter vand uden at øge de andre ingredienser. Så bliver smagen bare ikke så kraftig, og skal fortyndes mindre op.
Vi har plukket vores hyldeblomstskærme af to omgange. Vi plukkede 25 stk. 1 dag og lagde dem i en åben plastikpose, som vi lod ligge i solen. Derved udtørrede vi halvdelen af blomsterne inden brug. Dette giver en endnu kraftigere og velsmagende hyldeblomstsaft.
Citronsyre kan udelades, hvis hyldeblomst drikken nydes inden for kort tid.
I august/september bliver bærrene næsten sorte og både blomster og bær kan bruges til koncentreret saft. Fryses drikken ned, behøver man endda ikke at tilsætte atamon.
Prøv også hyldeblomstsaft, som er en anderledes drik end hyldeblomst drik, men som også smager virkelig godt.
Opskrift med noter
Hyldeblomst drik
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 30 stk. Hyldeblomster (blomsterklaser der er lige udsprunget og plukket i tørt vejr.)
- 2 stk. Citroner (Økologiske)
- 1,5 liter Vand
- 1 kg Rørsukker (Brun farin kan også bruges, men så forsvinder lidt af hyldeblomst smagen)
- 25 g Citronsyre
Sådan gør du
- Hyldeblomster skal plukkes i solskinsvejr, eller i det mindste tørvejr, så er du sikker på, at få den bedste smag. Regnvejr forringer nemlig smagen væsentligt, da der så ikke er så meget pollen i blomsten og det er pollen, som bl.a giver smagen.
- De afklippede hyldeblomster ses efter for smådyr, og afkortes så meget som muligt i stænglerne. Kom blomsterklaserne i en skål eller stort fad.
- Skyl citronerne grundigt og læg dem i et fad med lunkent vand, i ca. 20 min, så de er helt rene. Skær citroner i tynde skiver.
- Tag en stor gryde, f.eks. en suppegryde og kom de klargjorte hyldeblomster i gryden.
- Læg citronskiverne ovenpå blomsterne. Bring vandet i kog, og hæld det over blomster og citroner.
- Tilsæt sukker, og rør indtil sukkeret er blevet opløst. Tilsæt citronsyren og rør rundt . Dæk fadet eller skålen til, og stil den koldt i f.eks. køleskabet i ca. 2 dage dage, så er du sikker på, at få al smagen ud af hyldeblomsterne.
- Det er vigtigt, at der ikke er noget som IKKE er under vandoverfladen. Læg en tallerken eller andet over som tynger indholdet under overfladen.
- Si derefter hyldeblomstdrik i et bomuldsklæde eller lign. og lad saften løbe ned i en skål. Hældes derefter på skoldede flasker der derefter er skyllet i atamon. Luk flasker helt til med f.eks. propper eller skruelåg.
FREMGANGSMÅDE: OPBEVARING AF HYLDEBLOMSTSAFT UDENFOR KØLESKAB
- Hvis saften skal opbevares i et køligt rum, skal der også tilsættes atamon til saften, dette gøres straks efter kogningen
- Saften trækker ca. 2 dage under låg i køleskabet, si og gem på atamon skyllede flasker, der lukkes helt til med f.eks. propper eller skruelåg.
- Hyldeblomst saft fortyndes med isvand eller hvidvin og isterninger før brugen.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer