Forkultivering og dyrkning af frø i vindueskarmen
Af Min Madopskrift
Det er meget nemt og du behøver ikke købe specielt jord. Det største problem er faktisk, at du har sået for mange planter, og må smide dem ud.
Du kan sagtens bruge frø fra de tomater og peber du selv har udtaget fra frugter eller grøntsager, men de bedste sorter købes hos planteskoler og butikker som sælger frø.
Husk blot at komme frø du selv har taget, ned i f.eks et kaffefilter og skriv hvad frøene er. Problemet ved at bruge sine egne frø er, at du ikke får nøjagtig den samme plante som moderplanten, men en anden plante. Hvis du f.eks. tager et frø fra jalapeno chili og sår dem, vil du ofte få en stærkere chili, men du kan også få en mildere eller bedre, det er charmen ved at så frø selv. Du er bare ikke sikker på slutresultatet! Det er du med ægte købte frø fra frøposer.
Til dyrkning af frø i vindueskarmen bruges frø af f.eks, karse, timian, basilikum, merian, porer, blomkål, tomater, agurker, chili, peber, auberginer og lign. De er meget nemme at dyrke i vindueskarmen.
Du kan også så blomsterfrø i din vindueskarm.
Endelig kan du købe færdige små planter, som du sætter i din vindueskarm for senere udplantning.
Min Madopskrift anbefaler følgende planter som vil give stor lykke i husholdningen:
- Chili Jalapeno,
- Chili Ungarsk Lang,
- Aubergine,
- Egne frø fra rød peber
- Ægte tomatfrø eller egne frø.
Har du mod på mere, kan basilikum, estragon, kørvel anbefales.
Ingredienser:
- Almindelig blomsterjord eller så og priklemuld
- Blomstergødning
- Frø
Fremgangsmåde:
Man kan opdele frø i to størrelser. Små frø kan sås i bakker med 5 cm jord for senere at blive priklet ud.
Større frø skal have mere jord for at kunne udvikles. Her kommer man et enkelt eller Max to frø i små potter. Eller nogle stykker i en stor potte.
Potter til de store frø:
Tag de små potter. Kom nu blomsterjord eller rigtig såmuld i. Tryk jorden godt sammen, men ikke så den bliver hård. Tag et pind, søm eller lign. Og prik et hul i jorden og kom frøet i. Kom Max et, eller to stk. frø i. Ellers gror det hele sammen. Der skal være hul i bunden af potten, så vandet kan løbe ud. Hvis det er en potte af spagnum, er dette selvfølgelig ikke nødvendigt. Sæt potterne på en større bakke, som kan holde på vandet.
Når planterne er kommet op, gives der lidt gødning til planterne.
Bakker til de små frø:
Du kan også tage en beholder og komme jord i, og så komme alle frøene i, og drysse et lag jord over. De skal nok spire. Der skal også her være hul i bunden af bakkerne, så vandet kan løbe væk, ellers rådner rødderne. Derfor må du sætte bakkerne i en større bakke, som kan holde på vandet.
Opbevaring af potter og bakker:
Nu skal du IKKE komme en plasticpose hen over og lukke til! Så får du nemlig sygdomme som svamp. Kom en plasticpose løst over, og klik store huller i toppen, så luften kan cirkulere, fra bunden op ud i toppen, men stadig kan holde på fugten og varmen.
Husk at anbringe skilte med sortsnavne ved hver potte, du kan nemlig ikke huske hvad du har sået, senere på sommeren.
Stil dem i vindueskarmen, og helst et øst, eller vestvendt vindue, da sydvendte vinduer med meget sol, tørrer planterne ud.
Når der vandes, bør du bruge en vandforstøver eller en lille vandkande, der er fyldt med lunkent vand. Ikke iskoldt vand fra vandhanen. Når planterne er kommet op, gives der lidt gødning til planterne.
Jo mere lys uden alt for meget direkte solskin dine planter får, jo flottere planter. Jo mindre lys, jo mere ranglede og svage bliver dine planter.
Kom evt. et minidrivhus, der er der mulighed for udluftning og optimale drivningsforhold. Hvis du bruger minidrivhus, skal det vaskes grundigt inden det tages i brug, da sygdomme kan overføres, fra forrige planter.
Hold fugtigt men tørt:
Lyder det mærkeligt? Ja, men pas på med at vande for meget, så kommer der nemlig svamp, og det hele går til. Forsøg ikke at redde planter der har fået svamp, de har svampen i sig, og vil, hvis de bliver plantet ud, få svamp senere på sommeren, og smitte andre planter
Kom evt. et fugtigt bomuldsklæde rundt om alle potterne når de har spiret, derved forhindrer du væsentligt udtørring.
Hvis du har sået dine frø i bakker, står du på et tidspunkt med en stak små planter med kimblade og de første rigtige blade, så skal du prikle planterne ud i potter, med en plante i hver.
Planerne har sammenfiltret rødder, og du sætter planterne lidt tilbage, hvis du ikke passer på, og det er der ikke tid til, hvis du skal nå at høste tidligt. Så vær forsigtig når du prikler ud.
Når du har priklet dine stiklinger ud i små potter og de er vokset til, så pladsen i vindueskarmen bliver for trang, udvælger du dig de planter du vil beholde, og forærer dem væk du ikke kan bruge og smider resten ud.
Gem ikke flere planter end hvad du får brug for. Du får bedre og mere udbytte af to tomatplanter der har rigeligt plads end tre tomatplanter der kæmper om solen, og gror sammen til sammenfiltrede uoverskuelige planter.
Når tiden er inde, plantes planterne ud i store potter eller plantesække på beskyttede steder på terrassen, haven, eller måske drivhuset og du kan nu glæde dig til at høste dine egne grøntsager. Planterne må ikke stå i træk men må gerne få direkte sol hele dagen, bare temperaturen ikke bliver for høj.
Fordele ved forkultiveren er:
- At dyrke grøntsager og blomster, som har en meget lang udviklingstid, og derved først meget sent vil give frugter eller komme i blomst, hvis de sås direkte på friland.
- At få tidligere høst ved at forkultivere og plante ud, når jorden er varm nok eller faren for frost er ovre.
- At dyrke grøntsager og blomster, som er alt for sarte og varmekrævende at så direkte på friland, men godt kan plantes ud senere. F.eks. basilikum, melon, tomat og flittiglise.
- De fleste eksotiske planter planter kræver forkultivering da de fleste først kan plantes ud i midt i maj.
- Drivhus forøger vækstperioden væsentligt.
Tips
Se på posen med frø, hvor dybt dine frø skal i jorden. Nogle frø som f.eks. basilikum, skal lægges direkte ovenpå jorden.
Anbefal denne artikel
Vi håber så mange som muligt vil komme med deres egne forslag herunder, og dele deres erfaringer med andre, så dyrkning af egne grøntsager kan blive til spændene ingredienser i din egen madlavning.
Kommentarer
Ingen kommentarer