Det er i juli måned, at kirsebær modnes. Kirsebærsaft er en meget velsmagende saft, der er meget populær hos børn, pga. den søde smag. Der findes to typer kirsebær, surkirsebær og sødkirsebær eller moreller, som de søde kirsebær også kaldes.
Der findes dog et surkirsebær som hedder skyggemorel.
Prøv også Solbærsaft i saftkoger
Gå til
Sødkirsebær og surkirsebær
Både sur og sødkirsebær kan bruges til saft, men surkirsebær giver den mest smagsfulde kirsebærsaft.
Men sødkirsebær giver også en frisk og lækker sød saft, som de fleste kan lige. Dog skal du være opmærksom på, at når du plukker kirsebær i naturen, vil smagen variere meget.
Kirsebær der er plukket i en skov, vil ofte være meget smagfulde.
Kirsebærsaft lavet på saftkoger
Man kan tilsætte jordbær, hindbær, ribs, solbær eller andre bær til sin saft, hvis man ønsker at eksperimentere lidt.
Når du laver saft på saftkoger, skal du være opmærksom på, at kirsebærrene er helt modne.
Hvis der bruges bær som ikke er helt modne, vil der være en del pektin i bærrene, som gør, at saften gelerer og bliver lidt som gele.
Hvis dette sker skal du tilsætte mere vand. Men jo mere vand, jo mindre holdbarhed.
Ryst flasken
Ryst flasken med kirsebærsaft godt inden du tager saft fra den, da hjemmelavet kirsebærsaft har en tendens til, at være tyndere foroven og geleagtig i bunden af flasken.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 2 timer Samlet tid er ca. 2 timer og 30 min. Opskrift giver 1 flaske kirsebærsaft.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
½ kg sukker per liter siet saft
Atamon
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
1. Pluk kirsebær, skyld og rens dem for dyr, grene og blade. Derefter ustenes kirsebærrene.
2. Tag saftkoger i tre dele og fyld den nederste gryde helt op med varmt vand.
3. Sæt delen med slangen ovenpå, og læg slangen i en dyb tallerken og sæt derefter den hullede del til bær eller frugt oveni.
4. Fyld gerne den hullede del helt op med kirsebær og tryk dem ned så låget kan lægges på.
5. Læg låget på, sæt klemmen på slangen, og skru varmen op på Max. Når vandet koger, skrues der så langt ned, at vandet stadig koger lidt kraftigt.
6. Når saften begynder at løbe ned i slangen, er det vigtigt at begynde at tappe af. Er der for meget saft inde i gryden løber det over. Efter ca. en halv time kan der tappes lidt over en halv liter saft af.
7. Denne saft hældes tilbage over kirsebærrene i den hullede del, for at få de øverste bær til at sprænges og afgive deres saft. Hæld derefter den aftappede saft i en stor gryde, evt. en suppegryde.
8. Lad ikke slangen stå åben, men åben og luk for den med klemmen. Lader du den stå åben lukker du trykket ud af gryden, og saften løber ikke til som det skal.
9. Hold øje med at gryden med vand ikke koger tør, da saftprocessen så stopper. Det kan også ødelægge den nederste gryde. Tilsæt kogende vand, hvis gryden løber tør.
10. Når saften begynder at blive lysere kan der ikke komme mere smag og saft ud af kirsebærrene og det er på tide at slukke.
11. Derefter sis saften og der beregnes hvor meget saft der er. Der tilsættes ca. 500 gram sukker til hver liter saft.
12. Hvis der bruges søde kirsebær, kan man nøjes med ca. 350 gram sukker til hver liter saft. Men smag på saften, det er den bedste måde, at konstatere det på. Er saften for sur, tilsættes ekstra sukker.
13. Tilsæt atamon efter kogning, da atamon mister sin virkning ved 100 grader. Tilsæt atamon efter brugsanvisning på flasken.
14. Kom saften på atamon skyllede flasker.
15. Kirsebærsaften fortyndes med iskoldt vand i forholdet 1:5 eller efter smag.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til kirsebærsaft i saftkoger:
Du skal passe på med, ikke at lave saften for tyk og geleagtig, da det kan være svært at dosere.
Kirsebær saften skal være koncentreret og flydende.
❓ FAQ
Ja
På flasker. Alternativt, kan den færdige saft fryses ned.
Op til 1 år, men, jo mindre sukker jo mindre holdbarhed.
Ja, men så bliver det blandet saft. Jordbær og solbær er særdeles velegnet som tilsætning.
Opskrift med noter
Kirsebærsaft
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 1300 g Kirsebær
- 500 g Sukker (per liter siet saft)
- 1 tsk. Atamon
Sådan gør du
- Pluk kirsebær, skyl og rens dem for dyr, grene og blade. Derefter udstenes kirsebærrene.
- Tag saftkoger i tre dele og fyld den nederste gryde helt op med varmt vand.
- Sæt delen med slangen ovenpå, og læg slangen i en dyb tallerken og sæt derefter den hullede del til bær eller frugt oveni.
- Fyld gerne den hullede del helt op med kirsebær og tryk dem ned så låget kan lægges på.
- Læg låget på, sæt klemmen på slangen, og skru varmen op på Max. Når vandet koger, skrues der så langt ned, at vandet stadig koger lidt kraftigt.
- Når saften begynder at løbe ned i slangen, er det vigtigt at begynde at tappe af. Er der for meget saft inde i gryden løber det over. Efter ca. en halv time kan der tappes lidt over en halv liter saft af.
- Denne saft hældes tilbage over kirsebærrene i den hullede del, for at få de øverste bær til at sprænges og afgive deres saft. Hæld derefter den aftappede saft i en stor gryde, evt. en suppegryde.
- Lad ikke slangen stå åben, men åben og luk for den med klemmen. Lader du den stå åben lukker du trykket ud af gryden, og saften løber ikke til som det skal.
- Hold øje med at gryden med vand ikke koger tør, da saftprocessen så stopper. Det kan også ødelægge den nederste gryde. Tilsæt kogende vand, hvis gryden løber tør.
- Når saften begynder at blive lysere kan der ikke komme mere smag og saft ud af kirsebærrene og det er på tide at slukke.
- Derefter sis saften og der beregnes hvor meget saft der er. Der tilsættes ca. 500 gram sukker til hver liter saft.
- Hvis der bruges søde kirsebær, kan man nøjes med ca. 350 gram sukker til hver liter saft. Men smag på saften, det er den bedste måde, at konstatere det på. Er saften for sur, tilsættes ekstra sukker.
- Tilsæt atamon efter kogning, da atamon mister sin virkning ved 100 grader. Tilsæt atamon efter brugsanvisning på flasken.
- Kom saften på atamon skyllede flasker.
- Kirsebærsaften fortyndes med iskoldt vand i forholdet 1:5 eller efter smag.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer