Hjemmelavet solbærsaft i saftkoger, er måske den lækreste saft man kan lave. Saften skal fortyndes med vand i forholdet 1 til 5 eller mere.
Det er nu her i juli måned man skal plukke sine solbær og lave saft eller solbærmarmelade. Hjemmelavet solbærsaft er sjovt at lave, og det er skønt, at plukke solbær, når man ved, at man får den herligste solbærsaft, som man kan drikke hele vinteren.
Solbærmarmelade er ikke så udbredt som solbærsaft. Det er lidt en skam ikke at lave sin egen solbærmarmelade eller solbærsaft, da solbær er utroligt nemme at dyrke, og det er ingen sag at lave sin egen lækre koncentrere solbærsaft som de fleste børn elsker.
Prøv også blandet saft lavet på saftkoger
Læs mere om henkogning af bær og frugt her
Gå til
Derfor skal du lave solbærsaft i saftkoger
Frisk og hjemmelavet: At lave sin egen solbærsaft giver dig mulighed for at nyde en frisk og hjemmelavet drik. Du har kontrol over de anvendte ingredienser og sikrer, at din saft er fri for tilsætningsstoffer, konserveringsmidler og kunstige smagsstoffer, der almindeligvis findes i konsumvarer.
Ernæringsmæssige fordele: Solbær er kendt for deres høje C-vitaminindhold og er rige på antioxidanter. Ved at lave din egen solbærsaft, kan du bevare frugtens ernæringsmæssige fordele, såsom at støtte immunforsvaret og fremme den generelle sundhed og velvære.
Lækker smag: Solbær har en unik og intens smag, der er både syrlig og sød. Ved at udvinde saften af friske bær derhjemme kan du fange solbærens distinkte smag og nyde deres dejlige smag i en forfriskende drik.
Drinks: Solbærsaft kan nydes alene som en forfriskende drink eller bruges som base for forskellige andre drikkevarer. Du kan blande det med mousserende vand til en brusende mocktail. Du kan blande saften med andre frugter til en lækker smoothie, eller endda bruge det som base i cocktails eller mocktails (alkoholfri drinks).
Der plukkes modne solbær til solbærsaft
Plant dine egne solbær
Solbær er sprængfyldt med vitaminer og er meget sunde. Der findes mange sorter af solbær, og der er lavet forsøg med de forskellige sorter.
Inden man køber sine egne sorter, vil det være en god ide, at se hvilken der er sundest, og mest velsmagende.
Solbærsaft hjemmelavet
En nem måde at lave solbærsaft på er, at lave den i en saftkoger. Den kan købes overalt hos isenkræmmere og nogle gange i forskellige discountbutikker.
På billedet har vi taget vores saftkoger med ned til solbærbuskene, så vi kan plukke de solbær vi lige har behov for.
Når den hullede del er fyldt op med solbær, stoppes med at plukke flere. Resten plukkes en anden dag, eller bliver spist af fuglene.
Koncentreret solbærsaft blandes i forholdet 1 til 5
Opskrift med noter
Solbærsaft lavet i saftkoger
Giv os op til en 5-stjernet vurdering med kommentar!
Udstyr
- tutti frutti saftkoger
Ingredienser
- 2 kg Solbær
- ½ kg Sukker per liter siet saft
- 1 stk. Atamon (se brugsanvisning på flaske)
- 1 liter Vand (til saftkoger)
Sådan gør du
- Pluk solbær, skyl og rens dem for dyr, grene og blade.
- Tag saftkoger i tre dele og fyld den nederste gryde helt op med varmt vand.
- Sæt delen med slangen ovenpå, og læg slangen i en dyb tallerken og sæt derefter den hullede del til bær eller frugt oveni.
- Fyld gerne den hullede del helt op med solbær og tryk dem ned så låget kan lægges på.
- Læg låget på, sæt klemmen på slangen, og skru varmen op på Max. Når vandet koger, skrues der så langt ned, at vandet stadig koger lidt kraftigt.
- Når saften begynder at løbe ned i slangen, er det vigtigt at begynde at tappe af. Er der for meget saft inde i gryden løber det over.
- Efter ca. en halv time kan der tappes lidt over en halv liter saft af. Denne saft hældes tilbage over solbærrene i den hullede del, for at få de øverste bær til at sprænges og afgive deres saft.
- Hæld derefter den aftappede saft i en stor gryde, evt. en suppegryde.
- Lad ikke slangen stå åben, men åben og luk for den med klemmen. Lader du den stå åben lukker du trykket ud af gryden, og saften løber ikke til som det skal.
- Hold øje med at gryden med vand ikke koger tør, da saft processen så stopper. Det kan også ødelægge den nederste gryde. Tilsæt kogende vand, hvis gryden løber tør.
- Når saften begynder at blive lysere kan der ikke komme mere smag og saft ud af solbærrene og det er på tide at slukke.
- Derefter sies saften og der beregnes hvor meget saft der er. Der tilsættes ca. 500 gram sukker til hver liter saft.
- Tilsæt atamon efter kogning, da atamon mister sin virkning ved 100 grader. Tilsæt atamon efter brugsanvisning på flasken.
- Kom saften på atamon skyllede flasker.
- Solbærsaften fortyndes med iskoldt vand i forholdet 1:5 eller efter smag.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 minutter. Arbejdstid ca. 30 min. Tilberedningstid ca. 1 timer. Samlet tid ca. 1 time 40 min. Opskrift giver 4 liter.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
2 kg Solbær
½ kg Sukker per liter siet saft
1 stk. Atamon (se brugsanvisning på flaske)
1 liter Vand
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Pluk solbær, skyl og rens dem for dyr, grene og blade.
Tag saftkoger i tre dele og fyld den nederste gryde helt op med koldt vand.
Sæt delen med slangen ovenpå, og læg slangen i en dyb tallerken og sæt derefter den hullede del til bær eller frugt oveni.
Fyld gerne den hullede del helt op med solbær og tryk dem ned så låget kan lægges på.
Læg låget på, sæt klemmen på slangen, og skru varmen op på Max. Når vandet koger, skrues der så langt ned, at vandet stadig koger lidt kraftigt.
Når saften begynder at løbe ned i slangen, er det vigtigt at begynde at tappe af. Er der for meget saft inde i gryden løber det over.
Efter ca. en halv time kan der tappes lidt over en halv liter saft af. Denne saft hældes tilbage over solbærrene i den hullede del, for at få de øverste bær til at sprænges og afgive deres saft.
Hæld derefter den aftappede saft i en stor gryde, evt. en suppegryde.
Lad ikke slangen stå åben, men åben og luk for den med klemmen. Lader du den stå åben lukker du trykket ud af gryden, og saften løber ikke til som det skal.
Hold øje med at gryden med vand ikke koger tør, da saft processen så stopper. Det kan også ødelægge den nederste gryde. Tilsæt ekstra vand, hvis gryden løber tør.
Når saften begynder at blive lysere kan der ikke komme mere smag og saft ud af solbærrene og det er på tide at slukke.
Derefter sies saften og der beregnes hvor meget saft der er. Der tilsættes ca. 500 gram sukker til hver liter saft.
Tilsæt atamon efter kogning, da atamon mister sin virkning ved 100 grader. Tilsæt atamon efter brugsanvisning på flasken.
Kom saften på atamon skyllede flasker.
Solbærsaften fortyndes med iskoldt vand i forholdet 1:5 eller efter smag.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til solbærsaft lavet i en saftkoger:
- Det kan være nødvendigt at tilsætte vand til den siede solbærsaft, da solbærsaft “solbær koncentreret” kan blive meget tyktflydende.
- Henkoges solbærsaft koncentreret, kan atamon udelades.
❓ FAQ
Ja, men tø dem op i køleskabet inden brug og lad evt. solbær få stuetemperatur inden de kommer i saftkoger.
Nej, solbærsaft lavet i saftkoger, har en lidt anderledes smag.
Bjørn Nielsen
Det er både nemt at lave og så ved du hvad der er i saften. Nemlig kun gode råvarer som din krop vil elske.