Her får du en guide til, at vurdere hvor meget man skal beregne af mad til en voksen person. Vi har også lavet en liste over hvor mange gram eller dl, af de forskellige ingredienser, man skal beregne pr person. Når man laver mad, kan det være svært, at beregne hvor store portioner der skal laves af mad pr voksen person. Få svaret her. Bemærk, at det kan svinge lidt, hvor meget de enkelte personer spiser, men du kan bruge denne guide som et godt holdepunkt.
Se også guiden beregning af hvor meget ingredienser fylder og vejer
Gå til
Så meget mad pr voksen person
Vægtmål vist nedenstående, skal tages som ca. mål, da de ikke kan måles helt præcist. Men er taget med “let” hånd.
Derudover, er det bedre at købe for meget end for lidt af diverse ingredienser, så man ikke pludselig står og mangler dem. Det giver selvfølgelig lidt madspild, men hvis maden ikke har været på bordet kan det genbruges til samme eller en nyt måltid, dagen efter.
Gå til
Forret
- Beregn ca. 150 til 200 g mad til en forret.
Tilbehør til maden
Grøntsager
- Beregn ca. 250 g grøntsager til et hovedmåltid.
Kød
- Beregn ca. 200 g kød til et måltid
Kartofler, ris eller pasta
- Beregn ca. 200 g til et måltid
Sauce
- Beregn ca. 25 g sauce til et måltid.
Hovedret
- Beregn ca. 700 g i alt til et hovedmåltid.
Anbefalede mængder til et normalt måltid
Se mere detaljeret liste længere nede
- Oksekød med ben = 300 g.
- Oksekød uden ben = 200 g.
- Fisk som hovedret = 300 g.
- Fisk som forret = 125 g.
- Suppe som forret = 3 ½ dl
- Kartofler pr. hovedret = 225 g.
- Grøntsager til hovedret = 200 g.
- Sild til forret = 75 g.
- Pasta til hovedret = 100 g.
- Pasta til forret = 80 g.
- Ris til hovedret = 1 dl ris
- Ost til ostebordet = 100 g
- Dessert 2 ½ dl
Opskrift med noter
Portion mad pr voksen person
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Ingredienser til måltid
Tilbehør til hovedret
Tilbehør til forret
Hele måltider
- 650 g Lasagne (+ grøntsager eller salat)
- 650 g Bolognese med spaghetti (+ grøntsager eller salat)
Brød
- 200 g Rugbrød (+ tilbehør)
- 200 g Grovbrød (+ tilbehør)
Ost til ostebordet
- 100 g Ost (forskellige)
Dessert
- 2½ dl Dessert (pr person)
- 20 g Chokolade (pr person)
- 3 dl Is (pr person)
- 2 stk. Pandekager (damer)
- 4 stk. Pandekager (mænd)
- 6 stk. Pandekager (børn)
Morgenmad
- 100 g Cornflakes (+ brød)
- 150 g Havregryn
Sådan gør du
- Hvis du f.eks. laver lasagne og vil vide portionsstørrelsen, vejes først tallerken eller gryden.
- Så laves hele portionen og maden anrettes på tallerkenen og sættes på vægten. Nu ved du præcis størrelsen på portionen.
- Du kan også veje gryden først, og derefter tilsætte ingredienser.
- Når du er færdig vejes gryden med indhold og divideres til antal portioner.
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser til måltid
- 300 g Oksekød (med ben)
- 220 g Oksekød (uden ben)
- 125 g Kylling (som forret)
- 250 g Kylling (som hovedret)
- 300 g Fisk (som hovedret)
- 125 g Fisk (som forret)
- 200 g Laks (som hovedret)
- 125 g Laks (som forret)
- 3½ dl Suppe (som forret)
- 75 g Sild (serveret til forret)
Tilbehør til hovedret
- 300 g Kartofler (serveret til hovedret)
- 250 g Grøntsager (serveret til hovedret)
- 250 g Pasta (serveret til hovedret)
- 1 dl Ris (serveret til hovedret (før kogning))
Tilbehør til forret
- 80 g Pasta (serveret til forret)
- 60 g kartofler (serveret til forret)
- 80 g Spaghetti (serveret til forret)
- ¼ dl Ris (serveret til forret (før kogning))
Hele måltider
- 650 g Lasagne (+ grøntsager eller salat)
- 650 g Bolognese med spaghetti (+ grøntsager eller salat)
Brød
- 200 g Rugbrød (+ tilbehør)
- 200 g Grovbrød (+ tilbehør)
Ost til ostebordet
- 100 g Ost (forskellige)
Dessert
- 2½ dl Dessert (pr person)
- 20 g Chokolade (pr person)
- 3 dl Is (pr person)
- 2 stk. Pandekager (damer)
- 4 stk. Pandekager (mænd)
- 6 stk. Pandekager (børn)
Morgenmad
- 100 g Cornflakes (+ brød)
- 150 g Havregryn
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Hvis du f.eks. laver lasagne og vil vide portionsstørrelsen, vejes først tallerken eller gryden.
- Så laves hele portionen og maden anrettes på tallerkenen og sættes på vægten. Nu ved du præcis størrelsen på portionen.
- Du kan også veje gryden først, og derefter tilsætte ingredienser.
- Når du er færdig vejes gryden med indhold og divideres til antal portioner.
❓ FAQ
Kvinder spiser generelt mindre havregryn til morgenmad end mænd. Beregn 75 g pr portion havregryn til kvinder.
Mænd spiser generelt mere havregryn end kvinder. Beregn 150 g havregryn pr portion til mænd.
Kommentarer
Ingen kommentarer