Hurtigt rugbrød uden surdej og kerner
Af Min Madopskrift
Rugbrød er en stor post på manges madbudget, men denne post kan sagtens reduceres, og du får tilmed meget bedre og sundere brød hvis du bager økologisk.
Normalt bager man rugbrød med surdej, hvilket jo tager et par dage. Man sætter dejen over om aftenen og næste dag røres måske kerner i og brødene skal bages. Det tager nemt et par timer. Grundet dette tidsforbrug er dette ofte et weekend eller ferieprojekt.
Man lærer fra man er helt lille mange grundlæggende ting, blandt andet at brød skal bages med surdej. Men har man først prøvet denne rugbrødsopskrift, vil man opdage, at rugbrød bestemt sagtens kan laves uden surdej, og tilmed smage fantastisk.
Denne grundopskrift på rugbrød uden surdej, er også uden sukker og hele kerner.
Rugbrødet er perfekt som underlag for højt belagt smørrebrød eller en almindelig rugbrødsmad med f.eks. leverpostej med rødbede.
Smagen er dejlig mild af rug og konsistensen er blød som ved bageren. Hvis du følger denne opskrift køber du ikke så ofte brød ved bageren mere, tror vi.
Det er så nemt at lave rugbrød selv og du sparer rigtig mange penge.
Ingredienser hurtigt rugbrød uden surdej:
- 25 gram gør
- 1 dl lunkent vand
- 3 ½ dl økologisk ægte kærnemælk
- 1 stor tsk. gourmetsalt
- Ca. 260 gram økologisk rugmel
- Ca. 290 gram økologisk sigtemel
- Smør til at smøre formen med
Fremgangsmåde hurtigt rugbrød uden surdej:
Du kan med fordel bruge en røremaskine, ellers må du bruge dine armmuskler og slå dejen sammen.
Først udrøres gæren i lunkent vand i en stor skål. Lad det stå indtil det bruser let. Tilsæt kærnemælk, salt og rugmel og rør det godt sammen.
Så tilsættes lidt af sigtemelet og rør indtil dejen har opsamlet det. Forsæt indtil konsistensen af dejen er perfekt eller al sigtemelet er brugt.
Dejen skal være næsten blank og smidig.
Sæt nu dejen lunt til hævning og lad den hæve til dobbelt størrelse, dvs. ca. 30 til 45 minutter.
Slå dejen ned og ælt den igennem til alt luft er ude af dejen, ellers får du lufthuller som ved franskbrød, og det er ikke meningen.
Smør en aflang rugbrødsform på ca. 2 liter.
Form nu dejen til et brød og læg det i formen. Nu skal rugbrødet efterhæve i ca. 30 minutter.
Tænd ovnen på 200 grader.
Prik brødet med en gaffel og pensl hele brødet med koldt vand fra vandhanen.
Nu bages brødet nederst i ovnen i ca. 50 minutter. Hold øje med rugbrødet de sidste minutter, det må ikke blive for mørkt.
Tag brødet ud af formen med det samme når det kommer ud fra ovnen og lad det køle ned på bageristen.
Efter ca. 1 time kan du skære i brødet, men jo længere tid det får til at samle sig, jo nemmere vil det være at skære i rugbrødet.
Kommentarer
Ingen kommentarer