• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Min Madopskrift
  • Kategorier
  • Råvare index
  • Kontakt os
  • Nyhedsbrev
  • Artikler
  • Alle madopskrifter
  • Privatlivspolitik
  • Om Min Madopskrift
  • Forside
  • Log ind
  • Navigation Menu: Social Icons

menu icon
go to homepage
subscribe
search icon
Homepage link
  • Kategorier
  • Råvare index
  • Kontakt os
  • Nyhedsbrev
  • Artikler
  • Alle madopskrifter
  • Privatlivspolitik
  • Om Min Madopskrift
  • Forside
  • Log ind
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter
  • ×

    Forside » Recipes » Tilbehør til mad

    Ris kogning

    Af Bjørn Nielsen Opdateret 7 måneder siden

    4 dl Basmatiris og 6 dl vand til perfekte kogte ris

    Her kan du følge os

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter
    Del meget gerne
    • Total9
    • 9
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0

    Kogning af ris kan være lidt svært hvis man ikke kender den rigtige fremgangsmåde. Ofte bliver de enten bliver de for hårde eller også bliver de for bløde og udkogte. Den bedste ris kogning sker ved nænsom opvarmning. Du får opskriften på perfekte kogte ris hvis du følger vores opskrift. Opskriften gælder til alle de kendte ris.

    Prøv også oksekød i hoisinsauce og ris

    Gå til
    • Ris pr person
    • Kogetid ris
    • Vand pr dl ris
    • 📋 Opskrift
    • ⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
    • 🥘 Ingredienser
    • 🔪 Sådan gør du
    • 💭❓ Tips og FAQ

    Ris pr person

    I beregningen her, er vi gået ud fra, at resultatet skal være bløde ris, ønskes mere faste ris, reduceres vandet til den ønskede konsistens.

    1. Til 1 person skal der bruges 1½ dl vand og 1 dl ris.
    2. Herefter ganger man bare op, så til 2 personer skal der bruges 3 dl vand og 2 dl.
    3. En god tommelfingerregel ved ris kogning er, at til 4 personer skal der bruges 6 dl vand og 4 dl ris.
    4. Hvis man ønsker ris med “bid” er den helt perfekte beregning 3 dl ris og 5 dl vand.
    5. Til 2 voksne og to børn vil 3 dl ris og 5 dl vand også passe godt. Man kan så vælge at tilsætte ½ dl ekstra vand.
    6. Er man i tvivl om, at det er nok ris, ganger man bare op fra 1 person og laver til en ekstra person, hvis der er nogen som spiser meget.

    Kogetid ris

    Du skal beregne kogetid på ris, når vandet begynder at koge. Når vandet koger hælder man risene i og skruer ned på en af de laveste temperaturer, ikke den laveste, men lige så risene simrer. Rør rundt i gryden så risene fordeles og læg låget på igen.

    Beregn kogetiden fra dette øjeblik. Kogetiden er ca. 20 minutter i alt for både hvide og parboiled ris. Lad risene simre i 10 min. og sluk så for blusset og lad dem stå yderligere 10 min. Det er vigtigt at man ikke tager låget af, ellers brænder risene fast.

    Kogetiden er altså 10 min med tændt varme og 10 minutter med slukket varme, så kogetiden i alt bliver 20 minutter.

    Vand pr dl ris

    Jo mere vand der tilsætte ris, jo blødere bliver de, når de er kogt færdige. Mange ønsker helt bløde ris, da ris hvis de ikke er kogt rigtigt bliver hårde. Men den helt perfekte kogte ris, er fast med lidt bid. Opskriften herunder er til bløde ris, ønskes mere faste ris, reduceres vandet.

    1. Til 1 person skal der bruges 1½ dl vand og 1 dl ris.
    2. Herefter ganger man bare op, så til 2 personer skal der bruges 3 dl vand og 2 dl.
    3. Hvis man ønsker ris med “bid” er den helt perfekte beregning 3 dl ris og 5 dl vand.
    4. Til 2 voksne og to børn vil 3 dl ris og 5 dl vand også passe godt. Man kan så vælge at tilsætte ½ dl ekstra vand.

    📋 Opskrift

    4 dl Basmatiris og 6 dl vand til perfekte kogte ris

    Ris pr person

    Opskrift på ris pr person, vand pr dl ris og kogetid på ris.
    Din skærm er tændt hele tiden
    5 fra 1 stemme
    Udskriv Pin Recipe Del på Facebook
    Klargør 2 min
    Tilberedningstid 20 min
    Arbejdstid 2 min
    Samlet tid 24 min
    Ret Tilbehør
    Køkken asiatisk
    Antal 4 personer
    Kalorier 16 %

    Ingredienser
      

    • 4 dl. Ris (f. eks Basmatiris)
    • 6 dl. Koldt vand
    • 1 tsk. salt
    • 1 spsk. smør (kan udelades)

    Sådan gør du
     

    • Afmål den ønskede portion ris. Hæld ris i en stor gryde og hæld så koldt vand i gryden.
    • Med fingrene eller en grydeske vasker du ris godt, så urenheder fjernes.
    • Sigt vandet fra.
    • Kom afmålt vand i gryden igen sammen med salt. Sæt gryden på kogepladen og bring vandet i kog på højeste indstilling.
    • Når vandet koger hælder man risene i og skruer ned på en af de laveste temperaturer, ikke den laveste, men lige så risene simrer. Rør rundt i gryden så risene fordeles og læg låget på igen.
    • Beregn kogetiden fra dette øjeblik. Kogetiden er ca. 20 minutter i alt for både hvide og parboiled ris.
    • Lad risene simre i 10 min. og sluk så for blusset og lad dem stå yderligere 10 min. Det er vigtigt at man ikke tager låget af, ellers brænder risene fast.
    • Vend evt. 1 spsk. smør i ris. Giver de kogte ris en dejlig smag.
    • Servér straks.

    Ernærnærings fakta

    Kalorier: 321kcal (16%) | Kulhydrater: 65g (22%) | Protein: 6g (12%) | Fedt: 3g (5%) | Mættet fedt: 2g (13%) | Flerumættet fedt: 1g | Enkelumættet fedt: 1g | Trans fedt: 1g | Fiber: 1g (4%) | Sukker: 1g (1%) | Vitamin A: 87IU (2%) | Calcium: 28mg (3%) | Jern: 1mg (6%)
    Keyword basmatiris, kogetid på ris, naturris, Opskrift på ris pr person, parboiled ris, vand pr dl ris
    Fik du lavet denne opskrift ?Giv en vurdering eller kommentar. Fortæl os hvordan var den!

    ⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal

    Klargøring ca. 2 min. Arbejdstid ca. 2 min. Samlet tid ca. 24 min. Opskrift til 4 personer.

    🥘 Ingredienser

    Ingredienser til 4 personer:

    • 4 dl. Ris f. eks Basmatiris
    • 6 dl. Koldt vand
    • 1 tsk. salt
    • Evt. 1 spsk. smør

    🔪 Sådan gør du

    Fremgangsmåde ris kogning:

    1. Afmål den ønskede portion ris. Hæld ris i en stor gryde og hæld så koldt vand i gryden.
    2. Med fingrene eller en grydeske vasker du ris godt, så urenheder fjernes.
    3. Sigt vandet fra.
    4. Kom afmålt vand i gryden igen sammen med salt. Sæt gryden på kogepladen og bring vandet i kog på højeste indstilling.
    5. Når vandet koger hælder man risene i og skruer ned på en af de laveste temperaturer, ikke den laveste, men lige så risene simrer. Rør rundt i gryden så risene fordeles og læg låget på igen.
    6. Beregn kogetiden fra dette øjeblik. Kogetiden er ca. 20 minutter i alt for både hvide og parboiled ris.
    7. Lad risene simre i 10 min. og sluk så for blusset og lad dem stå yderligere 10 min. Det er vigtigt at man ikke tager låget af, ellers brænder risene fast.
    8. Vend evt. 1 spsk. smør i ris. Giver de kogte ris en dejlig smag.
    9. Servér straks.

    💭❓ Tips og FAQ

    ❓ FAQ

    Hvor meget ris skal man beregne pr person?

    1 dl ris pr. person og 1½ dl vand.

    Hvor meget ris skal man beregne til 4 personer?

  • En god tommelfingerregel ved ris kogning er, at til 4 personer skal der bruges 6 dl vand og 4 dl ris.
  • Hvor meget ris skal man beregne til 4 store personer, så man ved der er nok?

  • Er man i tvivl om, at det er nok ris, ganger man bare op fra 1 person og laver til en ekstra person, hvis der er nogen som spiser meget.
  • Hvor meget vand skal man bruge til ris?

    1½ dl vand pr 1 dl ris.

    Er ris sundt?

    Ja, men ikke hver dag, som alt andet, er det vigtigt, at variere maden. Ris indeholder både vitaminer og mineraler og har en god indvirkning på maven.

    Basmatiris
    Basmatiris
    Del meget gerne
    • Total9
    • 9
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    « Kartoffelmos med gulerod
    Lakselasagne med spinat »

    Skrevet i: Alle madopskrifter, Tilbehør til mad Tags: Basmatiris, Ris

    Nye opskrifter i vores nyhedsbrev

    Tilmeld nyhedsbrev

    Over 200.000 læser med her hver måned

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter

    Jeg hedder Bjørn og har en overbevisning om, at det er sundest at tilberede maden selv, med de bedste råvarer, og bruge så få forarbejdede ingredienser som muligt i madlavningen. Måltidet bør også være uden for meget fedt og sukker, og det skal være et varieret, sundt og velsmagende samlingspunkt for familien.

    Vi udvikler hver uge nye lækre opskrifter, både aftensmad, desserter og bagværk som bliver publiceret her på Min Madopskrift og i vores kommende kogebog. Derudover har vi forskellige artikler om hus, køkken, haven og rejser og livstil.
    Det er også mig som tager billederne på Min Madopskrift. Du kan læse meget mere om os alle her: Om Min Madopskrift.

    Du kan følge Min Madopskrift på Facebook, Instagram, Twitter, og Pinterest.

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Følg Min Madopskrift på Facebook

    facebook-minmadopskrift

    Min Madopskrift 5 star rating

    Kun 4 og 5 stjernede opskrifter


    Logo min madopskrift

    Her på Min Madopskrift har vi de klassiske mad-, bage- og dessertopskrifter, som vi kombinerer med de bedste nye moderne opskrifter.

    Alle opskrifter Afprøvet
    Vi har smagt og afprøvet alle opskrifter, som er udgivet her på Min Madopskrift.

    Det er din garanti for gennemprøvede opskrifter, hvor ingredienserne er tilpasset opskriften.

    Artikler
    Vi udgiver også artikler om hus, have og livsstil.

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Læserinteraktioner

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Primær Sidebar

    Populært netop nu

    • Raclette mad
    • Alt til et lækkert frokostbord
    • Rabarbercrumble med mandler og marcipan
    • Rabarber Cupcakes med marcipan

    Sæsonbestemte opskrifter

    • Lakseruller med flødeost
    • Rabarbertærte med mørdej
    • Kærnemælkssuppe med rosiner
    • Rabarber Tiramisu med mascarponecreme

    Om Min Madopskrift

    Opskrifter

    På Min Madopskrift finder du tusindvis af moderne og klassiske opskrifter, bagværk, dessert og artikler om mad, livstil, hus og have. Alle opskrifter er afprøvet.

    Du er altid velkommen til, at skrive kommentarer eller spørgsmål til en opskrift. Vi vil også meget gerne høre om de opskrifter du har lavet. 

    Bjørn Nielsen
    Ejer

    Du kan følge Min Madopskrift på Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest

    Mere om os →

    Footer

    Mød vores fantastiske team som har lavet alle artikler og madopskrifter fra Min Madopskrift


    Profilbille Lene Geisle

    Lene Geisle - Chef kokken

    Hendes passion er at lave lette mindre portioner som er sunde og giver behagelig velvære efter middagen.

    Lene elsker at lave nye opskrifter og prøve nye varianter af de klassiske opskrifter. 

    Bagning har også en stor plads i hendes køkken og de forskellige surdeje er hendes specialitet.

    Desserter indgår også i hendes repertoire.

    Lene prøvesmager og afprøver alle opskrifter inden de kommer på hjemmesiden. 

    Nyhedsbrev - Kontakt Lene

    Profilbillede Fie

    Julie Fie - Mad til de unge

    Julie Fie tilbereder sunde, enkle og billige madopskrifter der ofte er fedtfattige. Julie spiser masser af sunde grøntsager og salat ofte helt uden kød eller med meget lidt kød. Julie Fie har også en stor kærlighed for kager og søde sager. 

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Bjørn Nielsen

    Laver research på alle opskrifter der produceres, inden de bliver udgivet. Det er et stort arbejde, at udgive de helt rigtige opskrifter, som passer til vores målgruppe.

    Vores målsætning er: Min Madopskrift har klassiske madopskrifter, som kombineres med de bedste nye moderne opskrifter. 

    Alle opskrifter Afprøvet

    Vi har smagt og afprøvet alle opskrifter, som er udgivet her på Min Madopskrift. Der er garanti for gennemprøvede opskrifter, hvor ingredienserne er tilpasset opskriften og fremgangsmåden er afprøvet med tilfredsstillende resultat inden de bliver udgivet.

    Få vores nyhedsbrev / Kontakt os.

    Nyhedsbrev - Kontakt os


    Følg Min Madopskrift

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter

    Copyright © 2022 · minmadopskrift.dk · Log ind