Kogning af ris kan være lidt svært hvis man ikke kender den rigtige fremgangsmåde. Ofte bliver de enten bliver de for hårde eller også bliver de for bløde og udkogte. Den bedste ris kogning sker ved nænsom opvarmning. Du får opskriften på perfekte kogte ris hvis du følger vores opskrift. Opskriften gælder til alle de kendte ris.
Prøv også oksekød i hoisinsauce og ris
Gå til
Ris pr person
I beregningen her, er vi gået ud fra, at resultatet skal være bløde ris, ønskes mere faste ris, reduceres vandet til den ønskede konsistens.
- Til 1 person skal der bruges 1½ dl vand og 1 dl ris.
- Herefter ganger man bare op, så til 2 personer skal der bruges 3 dl vand og 2 dl.
- En god tommelfingerregel ved ris kogning er, at til 4 personer skal der bruges 6 dl vand og 4 dl ris.
- Hvis man ønsker ris med “bid” er den helt perfekte beregning 3 dl ris og 5 dl vand.
- Til 2 voksne og to børn vil 3 dl ris og 5 dl vand også passe godt. Man kan så vælge at tilsætte ½ dl ekstra vand.
- Er man i tvivl om, at det er nok ris, ganger man bare op fra 1 person og laver til en ekstra person, hvis der er nogen som spiser meget.
Kogetid ris
Du skal beregne kogetid på ris, når vandet begynder at koge. Når vandet koger hælder man risene i og skruer ned på en af de laveste temperaturer, ikke den laveste, men lige så risene simrer. Rør rundt i gryden så risene fordeles og læg låget på igen.
Beregn kogetiden fra dette øjeblik. Kogetiden er ca. 20 minutter i alt for både hvide og parboiled ris. Lad risene simre i 10 min. og sluk så for blusset og lad dem stå yderligere 10 min. Det er vigtigt at man ikke tager låget af, ellers brænder risene fast.
Kogetiden er altså 10 min med tændt varme og 10 minutter med slukket varme, så kogetiden i alt bliver 20 minutter.
Vand pr dl ris
Jo mere vand der tilsætte ris, jo blødere bliver de, når de er kogt færdige. Mange ønsker helt bløde ris, da ris hvis de ikke er kogt rigtigt bliver hårde. Men den helt perfekte kogte ris, er fast med lidt bid. Opskriften herunder er til bløde ris, ønskes mere faste ris, reduceres vandet.
- Til 1 person skal der bruges 1½ dl vand og 1 dl ris.
- Herefter ganger man bare op, så til 2 personer skal der bruges 3 dl vand og 2 dl.
- Hvis man ønsker ris med “bid” er den helt perfekte beregning 3 dl ris og 5 dl vand.
- Til 2 voksne og to børn vil 3 dl ris og 5 dl vand også passe godt. Man kan så vælge at tilsætte ½ dl ekstra vand.
📋 Opskrift
Ris pr person
Ingredienser
- 4 dl. Ris (f. eks Basmatiris)
- 6 dl. Koldt vand
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. smør (kan udelades)
Sådan gør du
- Afmål den ønskede portion ris. Hæld ris i en stor gryde og hæld så koldt vand i gryden.
- Med fingrene eller en grydeske vasker du ris godt, så urenheder fjernes.
- Sigt vandet fra.
- Kom afmålt vand i gryden igen sammen med salt. Sæt gryden på kogepladen og bring vandet i kog på højeste indstilling.
- Når vandet koger hælder man risene i og skruer ned på en af de laveste temperaturer, ikke den laveste, men lige så risene simrer. Rør rundt i gryden så risene fordeles og læg låget på igen.
- Beregn kogetiden fra dette øjeblik. Kogetiden er ca. 20 minutter i alt for både hvide og parboiled ris.
- Lad risene simre i 10 min. og sluk så for blusset og lad dem stå yderligere 10 min. Det er vigtigt at man ikke tager låget af, ellers brænder risene fast.
- Vend evt. 1 spsk. smør i ris. Giver de kogte ris en dejlig smag.
- Servér straks.
Ernærnærings fakta
⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
Klargøring ca. 2 min. Arbejdstid ca. 2 min. Samlet tid ca. 24 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser
Ingredienser til 4 personer:
- 4 dl. Ris f. eks Basmatiris
- 6 dl. Koldt vand
- 1 tsk. salt
- Evt. 1 spsk. smør
🔪 Sådan gør du
Fremgangsmåde ris kogning:
- Afmål den ønskede portion ris. Hæld ris i en stor gryde og hæld så koldt vand i gryden.
- Med fingrene eller en grydeske vasker du ris godt, så urenheder fjernes.
- Sigt vandet fra.
- Kom afmålt vand i gryden igen sammen med salt. Sæt gryden på kogepladen og bring vandet i kog på højeste indstilling.
- Når vandet koger hælder man risene i og skruer ned på en af de laveste temperaturer, ikke den laveste, men lige så risene simrer. Rør rundt i gryden så risene fordeles og læg låget på igen.
- Beregn kogetiden fra dette øjeblik. Kogetiden er ca. 20 minutter i alt for både hvide og parboiled ris.
- Lad risene simre i 10 min. og sluk så for blusset og lad dem stå yderligere 10 min. Det er vigtigt at man ikke tager låget af, ellers brænder risene fast.
- Vend evt. 1 spsk. smør i ris. Giver de kogte ris en dejlig smag.
- Servér straks.
💭❓ Tips og FAQ
❓ FAQ
1 dl ris pr. person og 1½ dl vand.
1½ dl vand pr 1 dl ris.
Ja, men ikke hver dag, som alt andet, er det vigtigt, at variere maden. Ris indeholder både vitaminer og mineraler og har en god indvirkning på maven.
Skriv et svar