Der er flere måder at lave bagte kartofler på. Man kan koge de store kartofler og derefter, når de er kølet lidt ned, sætte dem i oven. Derved får du lækreste perfekte bagte kartofler. Prøv også brunede kartofler eller bagte halve kartofler
Gå til
3 fremgangsmåder til perfekte bagte kartofler
- Forkogte kartofler
- Bagte kartofler i ovn
- Mikroovn.
Mikroovn og ovn er perfekt til bagte kartofler. Du kan kun bruge specielle bløde sorter af kartofler til bagte kartofler, ellers risikerer du, at de bliver hårde indeni, og ikke smager godt.
Chefkokkens – Bagt kartoffel i ovn
Jo-Jo, vi kalder det chefkokkens bagt kartoffel fordi, at vi syntes vi har lavet de bedste bagte kartofler på disse metoder.
En god bagt kartoffel skal være blød og smage godt. Det er faktisk vigtigt, at bruge de rigtige sorter af kartofler, for bedste resultat.
Bagekartofler kan enten serveres som tilbehør eller kan anvendes som fyldte bagte kartofler, som et komplet måltid.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 1 time. Samlet tid ca. 1 time og 5 min. Opskrift til 2 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 4 stk. Kartofler (store bagekartofler)
- 50 g Smør
- 2 tsk. Salt (flagesalt)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Bagte kartofler – forkogte
- Hæld vand i en stor gryde og tænd på max.
- Skrub kartoflerne helt rene.
- Kom kartoflerne i gryden, og når vandet koger igen skrues ned, så vandet kun småbobler. Kartoflerne må ikke bulderkoge, da de så bliver bløde udenpå og hårde indeni.
- Sæt uret på komfuret til 15 minutter.
- Når de 15 minutter er gået, slukkes der for varmen, og kartoflerne bliver i gryden yderligere 15 minutter.
- Tag kartofler op og lad dem køle lidt ned, når de har kølet lidt skæres et kryds halvt ned i kartoflen.
- Tænd ovnen og sæt varmen til 220˚C.
- Gnid smør og lidt salt ind i skrællen og krydset.
- Afhængig af størrelsen skal de have fra ca. 20 min. til 30 min i ovnen, afhængig af kartoffelsort.
- Kartoflerne er færdige, når de åbner sig i krydset.
Bagte kartofler i ovn
- Forvarm ovnen til 220˚C.
- Skrub kartoflerne helt rene.
- Skær et kryds halvt ned i kartoflen.
- Gnid lidt smør og salt ned i krydset i kartoflen, uden at den går op.
- Sæt i ovnen. Afhængig af størrelsen skal de have fra 45 minutter til 1½ time.
- Når de er færdige serveres de med smør og evt. med bagte hvidløg.
Bagt kartoffel i mikroovn
- Tag en kødnål eller gaffel og prik nogle huller så kartoflen ikke sprænger under bagningen. Eller lav et kryds i kartoflen så den kan åbne sig under bagningen.
- Kartofler bages i 6 – 8 minutter på fuld effekt (800W).
- Lad dem hvile i mikroovnen i 5 minutter så varmen trænger helt ind i midten. Mærk hvordan de føles. Er de hårde giver du dem 6 minutter. Er de lidt bløde forsætter du som vist nedenunder.
- Kartoffel bages igen og denne gang kun 2-4 minutter på fuld effekt (800W).
- Vend dem halvvejs gennem tilberedningen og lad dem stå i 1-2 minutter før servering.
🍽Servering
- Server bagt kartoffel ved, at trykke og åbne kartoflen. Kom store klatter med smør i kartoflen og drys med lidt flagesalt. Med en gaffel fordeles smør og salt i kartoflen.
- Lad smør blive på bordet.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her får du nogle tips og ideer til, at lave perfekte bagte kartofler:
Varme: Forvarm din ovn til 220°C.
Vask: Skrub kartoflerne rene under rindende vand og dup dem tørre med et rent viskestykke.
Undgå sprængning: Prik kartoflerne over det hele med en gaffel eller strikkepind. Dette vil tillade damp at slippe ud og forhindre kartoflerne i at sprænge når de bliver bagt i ovnen.
Smag: Gnid kartoflerne med olie eller blødt smør og drys dem godt med salt. Dette vil hjælpe med at skabe en sprød overflade og tilføje smag.
Placering ovn: Læg kartoflerne direkte på ovnristen eller på en smurt bageplade (evt. bageplade beklædt med bagepapir).
Tid: Afhængig af størrelsen skal kartoflerne have fra 45 minutter til 1½ time, eller indtil skindet er sprødt og kartoflen er mør.
Se om de er færdigbagte: Du kan tjekke, om de bagte kartofler er færdige, ved at gennembore dem med en strikkepind. Hvis strikkepinden går let ind, er de klar til servering.
Det er meget nemt at se når kartofler er perfekt bagt, da de så også åbner sig i krydset i toppen.
Afkøling: Når kartoflerne er færdige, tages de ud af ovnen og køler af et par minutter inden servering. Men de kan også serveres straks, hvis maden er klar.
Servering: Du kan servere de bagte kartofler med smør, creme fraiche, purløg, persille, bacon, ost eller andre toppings du kan lide.
Tilbehør: Bagt kartoffel spises med frisk smør og salt.
Specielle bagekartofler: Bage kartofler laves af specielle kartofler som ikke er faste, men bløde i konsistensen og derfor nemmere bliver til mos.
❓ FAQ
Ja, på en grill eller bålsted. Skær et kryds i bagekartofler, pak dem ind i stanniol, og læg dem væk fra direkte flammer, men ganske tæt ved gløder. Så får du de herligste bagte kartofler, som tilmed har lidt røgsmag.
Opskrift med noter
Perfekte bagte kartofler
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 4 stk. Kartofler (store bagekartofler)
- 50 g Smør
- 2 tsk. Salt (flagesalt)
Sådan gør du
Bagte kartofler – forkogte
- Hæld vand i en stor gryde og tænd på max.
- Skrub kartoflerne helt rene.
- Kom kartoflerne i gryden, og når vandet koger igen skrues ned, så vandet kun småbobler. Kartoflerne må ikke bulderkoge, da de så bliver bløde udenpå og hårde indeni.
- Sæt uret på komfuret til 15 minutter.
- Når de 15 minutter er gået, slukkes der for varmen, og kartoflerne bliver i gryden yderligere 15 minutter.
- Tag kartofler op og lad dem køle lidt ned, når de har kølet lidt skæres et kryds halvt ned i kartoflen.
- Tænd ovnen og sæt varmen til 220˚C.
- Gnid smør og lidt salt ind i skrællen og krydset.
- Afhængig af størrelsen skal de have fra ca. 20 min. til 30 min i ovnen, afhængig af kartoffelsort.
- Kartoflerne er færdige, når de åbner sig i krydset.
Bagte kartofler i ovn
- Forvarm ovnen til 220˚C.
- Skrub kartoflerne helt rene.
- Skær et kryds halvt ned i kartoflen.
- Gnid lidt smør og salt ned i krydset i kartoflen, uden at den går op.
- Sæt i ovnen. Afhængig af størrelsen skal de have fra 45 minutter til 1½ time.
- Når de er færdige serveres de med smør og evt. med bagte hvidløg.
Bagt kartoffel i mikroovn
- Tag en kødnål eller gaffel og prik nogle huller så kartoflen ikke sprænger under bagningen. Eller lav et kryds i kartoflen så den kan åbne sig under bagningen.
- Kartofler bages i 6 – 8 minutter på fuld effekt (800W).
- Lad dem hvile i mikroovnen i 5 minutter så varmen trænger helt ind i midten. Mærk hvordan de føles. Er de hårde giver du dem 6 minutter. Er de lidt bløde forsætter du som vist nedenunder.
- Kartoffel bages igen og denne gang kun 2-4 minutter på fuld effekt (800W).
- Vend dem halvvejs gennem tilberedningen og lad dem stå i 1-2 minutter før servering.
Servering
- Server bagt kartoffel ved, at trykke og åbne kartoflen. Kom store klatter med smør i kartoflen og drys med lidt flagesalt. Med en gaffel fordeles smør og salt i kartoflen.
- Lad smør blive på bordet.
Noter
- Det er meget nemt at se når kartofler er perfekt bagt, da de så åbner sig i krydset.
- Bagt kartoffel spises med frisk smør og salt.
- Bage kartofler laves af specielle kartofler som ikke er faste men bløde i konsistensen og derfor nemmere bliver til mos.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Bent
Den bedste opskrift jeg har prøvet.
Janus
Kan også anbefale opskriften på bagte kartofler