Hvis du plejer at lave de almindelige ovnkartofler, og gerne vil prøve noget nyt, er du nødt til, at prøve at smadre kartoflerne når de er kogt. Smashed potatoes – knuste kartofler på dansk, bliver utroligt sprøde udenpå, og virkelig cremede og lækre indeni, når de tilberedes korrekt.
Smashed potatoes, er nu et af vores foretrukne tilbehør i stedet for ovnkartofler og pommes frites.
Knuste kartofler, kan blive perfekt tilbehør til mange retter, så det handler om, at ændre måden du smadrer dem på og smagsprofilen kan tilpasses uendeligt og til næsten enhver ret.
Prøv også verdens bedste pommes frites
Opskrift udviklet af: Nikolaj Geisle
Gå til
Hvilke kartofler til knuste kartofler?
Til knuste kartofler, skal der der bruges mindre kartofler og kartofler der ikke indeholder for meget stivelse. Mere stivelsesholdige kartofler fungerer godt til pommes frites eller kartoffelmos.
Hvis du kan få sava kartofler eller anden fast kartoffel, vil det være bedst, men de fleste spisekartofler kan bruges. Så vil du få en sprød overflade og en cremet konsistens.
Brug ikke bage kartofler eller kartofler til mos, til dine knuste kartofler.
Sådan laver du sprøde knuste kartofler
Brug ægte smeltet smør i stedet for eller sammen med lidt olie, hvis du vil have virkelig lækre sprøde knuste kartofler. Overhæld dem med rigeligt blødt smør. Dette vil gøre konsistensen smøragtig indeni, sprød og knasende udenpå.
Brug krydderier
Krydr godt: Vi lavede nogle hvor vi kun krydrede med salt. Andre fik en blanding af smeltet smør, hvidløg, timian. Du kan også drysse parmesan over også, for ekstra smag.
Brug dine foretrukne hakkede krydderurter, krydderier og oste til, at lave kartoflerne præcist, som du kan lide dem.
Knus dem: Det eneste du virkelig behøver for at smadre dine kartofler er bunden af en rundt glas eller paletkniv. Du skal blot trykke ned på de kogte kartofler med dit valgte glas og voila! Dine kartofler vil sprænges og måske vil, kartoflen gå i små stykker. Dette er helt normalt. Du kan evt. fjerne disse små stykker.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør: 5 minutter. Arbejdstid: ca. 5 min. Tilberedningstid: ca. 45 min. Samlet tid er ca. 55 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
700 gram Kartofler
2 spsk. Smør (eller mere)
2 spsk. Neutral olie ((olivenolie eller raps))
1 tsk. Salt
¼ tsk. Friskkværnet sort peber
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Du kan vælge om du vil skrælle kartoflerne, men det er ikke nødvendigt og skrællen giver ekstra sprødhed.
- Kartoflerne kommes i en stor gryde der tilsættes koldt vand, så kartoflerne dækkes godt. Tilsæt lidt salt til vandet og kom låg på gryden.
- Bring vandet i kog og kog kartoflerne ved lav simrer varme, og til kartofler er møre. Det tager ca. 25 minutter. Stik en gaffel eller strikkepind ind i kartoflen og mærk konsistensen.
- Når kartofler er møre, hældes vandet fra. Læg kartofler på en bradepande med lidt afstand imellem på en bradepande der er smurt med olivenolie. Der skal være god afstand, da kartofler presses flade. Lad kartofler køle lidt ned.
- Tænd ovnen på 220°.
- Pensle nu de flade kartofler godt med smør og lidt olivenolie. Drys flagesalt over og krydr med lidt peber. Du kan også drysse lidt paprika over, hvis du vil have et par stykker med ekstra smag.
- Kogte kartofler der er trykket flade og sat på en bageplade
- Sæt dem ind midt i ovnen.
- Bag de smashed potatoes i ca. 20 minutter eller til de er gyldne og sprøde. Serveres straks.
📖Variation
De knuste kartofler er lækre som de er, men du kan også drysse dem med lidt chiliflager, paprika, timian, rosmarin eller friskhakket salvie.
Du kan også toppe dem med, parmesan, bacon eller revet ost eller hvad du ellers plejer at bruge.
Husk dog altid, at krydre med salt.
🌡️Opbevaring
Opbevar eventuelle rester i en lufttæt beholder i køleskabet. Her vil holdbarheden være ca. 5 dage, hvis de ikke har været sat på bordet.
I fryseren er holdbarheden op til 6 måneder.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til Smashed potatoes – knuste kartofler og her er et par forslag til at gøre din ret endnu mere lækker:
Vælg de rigtige kartofler: Vælg kartofler der ikke indeholder for meget stivelse. Det er kogefaste kartofler, som indeholder mindst stivelse, så alle spisekartofler kan bruges, da de får luftig tekstur, der er perfekt til at knuse.
Spar ikke på hvidløget: Hvis du elsker hvidløg, skal du tilføje presset hvidløg, for at få en mere intens smag.
Få en perfekt gylden og sprød overflade: For at opnå et sprødt ydre lag på dine knuste kartofler, skal du sørge for, at forvarme din bageplade, før du tilføjer kartoflerne. Dette er med til at skabe en flot gylden skorpe.
Tilføj krydderurter og krydderier: Mens opskriften foreslår at bruge timian, er du velkommen til at eksperimentere med andre krydderurter som rosmarin, paprika, chili eller persille.
Du kan også drysse lidt paprika eller revet parmesanost for en ekstra smag.
Tilpas med toppings: Når dine kartofler er smadret og ristet, kan du tilføje forskellige toppings! Overvej at tilføje finthakkede løg, ristede sprøde baconstykker eller en klat creme fraiche eller græsk yoghurt rørt med paprika.
❓ FAQ
Ja, du kan eksperimentere med andre varianter. Husk på, at kartofler med et højere stivelsesindhold, vil resultere i mere luftige knuste kartofler, og voksagtige kartofler vil være mere cremede i konsistensen.
Du kan delvist forberede de knuste kartofler ved at koge og smadre dem på forhånd. Senere, når det er tid til servering, tilberedes de i ovnen for at opnå en sprød konsistens.
Hvis du kan lide kartofler med ost, kan du drysse revet parmesan, cheddar eller enhver anden ost, du kan lide, oven på de knuste kartofler, før du tilbereder dem. Det vil tilføje et lækkert smeltende lag.
Ja! Hvis du foretrækker en vegansk eller mælkefri version, kan du erstatte smørret i opskriften med mælkefrit smør eller olivenolie.
Opskrift med noter
Smashed potatoes – Knuste kartofler
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 700 gram Kartofler
- 2 spsk. Smør (eller mere)
- 2 spsk. Neutral olie ((olivenolie eller raps))
- 1 tsk. Salt
- ¼ tsk. Friskkværnet sort peber
Sådan gør du
- Du kan vælge om du vil skrælle kartoflerne, men det er ikke nødvendigt og skrællen giver ekstra sprødhed.
- Kartoflerne kommes i en stor gryde der tilsættes koldt vand, så kartoflerne dækkes godt. Tilsæt lidt salt til vandet og kom låg på gryden.
- Bring vandet i kog og kog kartoflerne ved lav simrer varme, og til kartofler er møre. Det tager ca. 25 minutter. Stik en gaffel eller strikkepind ind i kartoflen og mærk konsistensen.
- Når kartofler er møre, hældes vandet fra. Læg kartofler på en bradepande med lidt afstand imellem på en bradepande der er smurt med olivenolie. Der skal være god afstand, da kartofler presses flade. Lad kartofler køle lidt ned.
- Tænd ovnen på 220°.
- Pensle nu de flade kartofler godt med smør og lidt olivenolie. Drys flagesalt over og krydr med lidt peber. Du kan også drysse lidt paprika over, hvis du vil have et par stykker med ekstra smag.
- Kogte kartofler der er trykket flade og sat på en bageplade
- Sæt dem ind midt i ovnen.
- Bag de smashed potatoes i ca. 20 minutter eller til de er gyldne og sprøde.
- Knuste kartofler er perfekt tilbehør til steaks
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer