Du får den bedste solbærsaft, hvis du laver hjemmelavet solbærsaft på gammeldags måde. På denne måde bevares både smag og vitaminer bedst. Fremgangsmåden er den samme, som man gjorde i gamle dage, nemlig i store åbne gryder.
Det er desuden også ret nemt på denne måde, men det sviner mere i køkkenet, hvis man ikke passer på. Pludselig er der saft på komfur, på dig og i hele køkkenet.
Sørg for orden inden du går i gang.
Smagen i hjemmelavet solbærsaft, er bare den bedste, fordi den smager af solmodne bær og sommer.
Hvis du ønsker en mindre sød solbærsaft, kan du reducere sukkeret og opbevare saften i køleskabet i stedet. Vi har brugt en stor suppegryde til at koge bær.
Giver 1 liter færdig saft pr 500 g sukker
Prøv også solbærsaft i saftkoger
Gå til
Derfor skal du lave solbærsaft med saftstativ
Naturlig og traditionel metode: At lave solbærsaft ved hjælp af en saftstativ er en traditionel metode, der har været brugt i generationer. Det giver dig mulighed for at forbinde dig med fortiden og opleve glæden ved at konservere og lave saft på en enkel og naturlig måde.
Denne metode minder om traditionelle hjemmelavede opskrifter, der har bestået tidens tand.
Bevarelse af den autentiske smag: Ved at bruge en saftstativ kan du udvinde saften fra solbær uden nogen mekaniske processer, hvilket bevarer frugtens autentiske smag.
Den langsomme og skånsomme udvinding tillader saften, at bevare sin naturlige sødme, syrlighed og aromatiske kvaliteter, hvilket resulterer i en mere intens og smagfuld solbærsaft.
Minimalt udstyr påkrævet: At lave solbærsaft gennem saftpose på et saftstativ kræver minimalt udstyr. Alt du behøver er en saftstativ med pose, en skål til at samle saften og lidt tålmodighed.
Denne metode er tilgængelig for alle, uanset hvilke køkkenmaskiner de har, og det kan være en sjov og givende aktivitet for alle inkl. børn, at deltage i.
Kontrol af udvindingsprocessen: Ved at bruge en saftstativ kan du kontrollere saftprocessen. Du kan justere hvor kraftig en færdig saft du vil have, da du enten kan tilføre eller minimere vand.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 minutter. Arbejdstid ca. 15 min. Tilberedningstid ca. 20 min. Samlet tid er ca. 40 min. Opskrift giver ca. 2 liter saft.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 2 kg Solbær
- 1 liter Vand
- 1 kg Sukker
🥗Tilbehør
- 2 stk. Bomuldsklude
- 1 stk. Atamon (se flaske)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Pluk de solmodne bær og kom dem i en stor balje eller spand.
Fyld spanden op med koldt vand.
Fjern urenheder, blade og løse stilke og rør rundt så det hele kommer væk.
Hæld vandet fra.
Fyld en gryde næsten op med de skyllede solbær og hæld 1 liter koldt vand i gryden.
Tænd op på middel varme og læg låg på.
Rør rundt i gryden så varmen fordeles.
Kog bær indtil de safter. Det kan tage op til en halv time.
Sluk for varmen.
Tag nu nogle store gryder eller skåle.
Tag et saft stativ eller byg et stativ af rene viskestykker.
Sæt saft stativ, påsat en ren bomuldsklud hen over gryden eller skålen og hæld forsigtigt de kogte solbær i saft stativet.
Hæld forsigtigt saften og bær fra gryden ned i saft stativ, og forsæt indtil gryden nedenunder, næsten er fyldt op med solbærsaft.
Hæld solbærsaften op i en større gryde. Og sæt gryden tilbage under saft stativ.
Gentag processen og hæld bær og saft fra gryden ned i saft stativet.
Rør op pres forsigtigt saften igennem kluden, så det meste af saften kommer med.
Skift gerne med flere rene klude til solbærmassen, hvis du har en stor portion.
Til sidst hældes resten af solbærmassen (pulp) op i klædet.
Lad solbærmasse svale ned.
Tag et par plastikhandsker på ellers får du meget blå hænder.
Pres og vrid nu solbærmassen for, at få det sidste saft med. Lad saften dryppe af natten over.
Dagen efter skal saften sies.
Hæld saften gennem en stor sigte og ned i en stor gryde. Rens sigten imellem påfyldningerne, da de små sten stopper sigten.
Hæld det op i en ny gryde.
Smid solbærpulp ud.
Saften måles og der hældes sukker i gryden efter smag. Pund til pund er til den søde side.
Saften koges ca. 5 min. uden låg. Saften skummes og der tilsættes konserveringsvæske.
Hældes på rene skoldede flasker og lukkes straks.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til solbærsaft lavet på gammeldags facon
Henkoges glas, kan du udelade konserveringsvæske
Du kan tilføre ribs eller andre bær, hvis du vil har lidt ekstra bær, du ikke ved hvad du skal bruge til.
❓ FAQ
Ved at bruge en saftstativ kan du udvinde saften fra solbær uden nogen mekaniske processer, hvilket bevarer frugtens autentiske smag.
Opskrift med noter
Solbærsaft koncentreret
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Saft stativ med saftpose
Ingredienser
- 2 kg Solbær
- 1 liter Vand
- 1 kg Sukker
Tilbehør
- 2 stk. Bomuldsklude (eller en saftpose)
- 1 stk. Atamon (se flaske)
Sådan gør du
- Pluk de solmodne bær og kom dem i en stor balje eller spand.
- Fyld spanden op med koldt vand.
- Fjern urenheder, blade og løse stilke og rør rundt så det hele kommer væk.
- Hæld vandet fra.
- Fyld en gryde næsten op med de skyllede solbær og hæld 1 liter koldt vand i gryden.
- Tænd op på middel varme og læg låg på.
- Rør rundt i gryden så varmen fordeles.
- Kog bær indtil de safter. Det kan tage op til en halv time.
- Sluk for varmen.
- Tag nu nogle store gryder eller skåle.
- Tag et saft stativ eller byg et stativ af rene viskestykker.
- Sæt saft stativ, påsat en ren bomuldsklud hen over gryden eller skålen og hæld forsigtigt de kogte solbær i saft stativet.
- Hæld forsigtigt saften og bær fra gryden ned i saft stativ, og forsæt indtil gryden nedenunder, næsten er fyldt op med solbærsaft.
- Hæld solbærsaften op i en større gryde. Og sæt gryden tilbage under saft stativ.
- Gentag processen og hæld bær og saft fra gryden ned i saft stativet.
- Rør op pres forsigtigt saften igennem kluden, så det meste af saften kommer med.
- Skift gerne med flere rene klude til solbærmassen, hvis du har en stor portion.
- Til sidst hældes resten af solbærmassen (pulp) op i klædet.
- Lad solbærmasse svale ned.
- Tag et par plastikhandsker på ellers får du meget blå hænder.
- Pres og vrid nu solbærmassen for, at få det sidste saft med. Lad saften dryppe af natten over.
- Dagen efter skal saften sies.
- Hæld saften gennem en stor sigte og ned i en stor gryde. Rens sigten imellem påfyldningerne, da de små sten stopper sigten.
- Hæld det op i en ny gryde.
- Smid solbærpulp ud.
- Saften måles og der hældes sukker i gryden efter smag. Pund til pund er til den søde side.
- Saften koges ca. 5 min. uden låg. Saften skummes og der tilsættes konserveringsvæske.
- Hældes på rene skoldede flasker og lukkes straks.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer