Der er næsten ikke noget mere Dansk end hakkebøf med brun sauce og bløde løg. I denne opskrift, laver vi en dejlig krydret sauce, som hakkebøf serveres med. V kommer også et tykt lag bløde løg på toppen af bøf. Her er et lille tip. Nogle kommer også et spejlæg på toppen og rødbeder som tilbehør.
Prøv også københavnerbøffer
Tyk eller tynd brun sauce
Det siges, at når man laver hakkebøf med brun sauce og løg, så skal sovsen være så tyk, at den sidder fast på kartoflen. Kartoflen må endelig ikke soppe i tynd sovs, der ikke vil sidde fast. Du bestemmer helt selv, hvor tyk du vil have sovsen, jo mindre meljævning, jo tyndere sovs.
Gå til
Opskrift med noter
Bøf med brun sauce og bløde løg
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Brun sauce
- 4 dl oksebouillon
- ½ dl fløde
- 1 spsk. sovsekulør
- 2 spsk. maizena
- 4 spsk. vand
- ½ tsk. hvidvinseddike
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 1 knivspids peber
Tilbehør
- 600 gram kartofler
- ½ stk. broccoli
- 4 stk. gulerødder
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand eller pil kartoflerne når de er kogt.
- Klargør og damp grøntsager møre og hold dem varme.
- Imens formes det hakkede oksekød til 4 store hakkebøffer. Krydr med salt og peber.
- Pil og skær løg ud i halve ringe.
- Kom smør og olie på en varm stegepande og svits løg til de har fået lidt farve. Kom en dl vand på den skoldhede pande under omrøring i ca. et halvt minut. Nu er løg bløde og kan sættes til side på en tallerken.
- Kom smør og olie på den samme stegepande og steg hakkebøffer på 2 minutter på hver side og gentag så de får 4 minutter i alt. Krydres med salt og peber og sættes på en stor lun tallerken, med sølvpapir ovenpå hakkebøffer, så varmen beholdes.
- Kom oksebouillon på panden og varm det godt op så panden koges af for smag. Tilsæt lidt kulør indtil farven er lysebrun.
- Smag nu sauce til med lidt hvidvinseddike, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Lav en meljævning af vand og maizenamel og rør den i saucen indtil den har en fin konsistens.
- Tilsæt lidt fløde under omrøring og smag nu saucen til for sidste gang.
- Kom nu hakkebøfferne ned i saucen så de bliver varmet op igen.
- Pynt med masser af bløde løg.
- Servér straks med dampede grøntsager til.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 20 min. Arbejdstid ca. 10 min. Samlet tid ca. 40 min. Opskrift til 2 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 500 g hakket oksekød 12 %
- 2 spsk. smør
- 2 spsk. olie
- 2 stk. løg (store)
- 4 dl oksebouillon
- ½ dl fløde
- 1 spsk. sovsekulør
- 2 spsk. maizena
- 4 spsk. vand
- ½ tsk. hvidvinseddike
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 1 knivspids peber
- 600 gram kartofler
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Skræl kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand eller pil kartoflerne når de er kogt.
- Klargør og damp grøntsager møre og hold dem varme.
- Imens formes det hakkede oksekød til 4 store hakkebøffer. Krydr med salt og peber.
- Pil og skær løg ud i halve ringe.
- Kom smør og olie på en varm stegepande og svits løg til de har fået lidt farve. Kom en dl vand på den skoldhede pande under omrøring i ca. et halvt minut. Nu er løg bløde og kan sættes til side på en tallerken.
- Kom smør og olie på den samme stegepande og steg hakkebøffer på 2 minutter på hver side og gentag så de får 4 minutter i alt. Krydres med salt og peber og sættes på en stor lun tallerken, med sølvpapir ovenpå hakkebøffer, så varmen beholdes.
- Kom oksebouillon på panden og varm det godt op så panden koges af for smag. Tilsæt lidt kulør indtil farven er lysebrun.
- Smag nu sauce til med lidt hvidvinseddike, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Lav en meljævning af vand og maizenamel og rør den i saucen indtil den har en fin konsistens.
- Tilsæt lidt fløde under omrøring og smag nu saucen til for sidste gang.
- Kom nu hakkebøfferne ned i saucen så de bliver varmet op igen.
- Pynt med masser af bløde løg.
- Servér straks med dampede grøntsager til.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Syltede agurker eller asier, franske kartofler er klassisk tilbehør til hakkebøf.
- Når du steger hakkebøfferne, så må de ikke steges helt færdig på panden, men tages af lige før de er færdige, da ellers risikerer at blive tørre.
❓ FAQ
Maizena er rigtig god til, at jævne en sovs hvis det skal gå hurtigt og den giver en mindre klistret sovs end hvis der bruges mel.
Maizena giver en god gennemsigtig sauce på ca. 5 minutter som kan virke tynd. Meljævning giver en tyk ugennemsigtig sauce. Ulempen er dog, at sauce med meljævning skal simre i mindst 15 minutter for, at fjerne melsmag og undgå at saucen er klistret.
Der må kun bruges koldt vand til meljævning. Varmt vand vil skabe damp når melryster rystes, og melrysteren vil åbne så væske vil flyve rundt i lokalet, så personer kan blive voldsomt forbrændt og køkkenet svinet til.
Kommentarer
Ingen kommentarer