Ribbensteg med brun sauce, kogte kartofler med grønt tilbehør, er en himmerigsmundfuld, man egentlig burde spise oftere, da det smager skønt. En mager ribbensteg der dyppes i brun sauce, smager som fuglene synger. Dette er en ret, som var meget populær inden pizza og pasta og mere moderne mad overtog aftensmaden herhjemme. Men det er lidt af en skam, for denne ret fortjener bedre.
Prøv også ribbensteg på rotisserie i gasgrill
Gå til
Brun sauce
Hemmeligheden ved denne ret er den brune sauce, som smager fantastisk. Når man laver brun sauce, er det vigtigt, at man skummer fedtet fra, så kun skysaucen er tilbage. Jo mere du koger skysaucen ind, jo kraftigere og koncentreret bliver smagen. Denne sauce er en af de bedste af de klassiske saucer man kan lave selv.
Opskrift med noter
Ribbensteg med brun sauce og grønt
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 1.5 kg Ribbenssteg
- 1 spsk. Groft salt
- 5 dl. Vand
- 1 spsk. olivenolie
Sauce
- 1½ spsk. Smør
- 1.5 spsk. Hvedemel
- 5 dl. Sky
- 1 spsk. vand (Evt. lidt mere vand)
- 1 tsk. Salt og friskkværnet peber
- 1 spsk. Kulør
Sådan gør du
- Begynd med, at se ribbenstegen er ridset rigtigt. Den skal ridses på tværs over hele siden, også helt ude i siderne. En hobbykniv er perfekt til denne proces, hvis slagteren ikke har ridset sværen på forhånd.
- Tag en bagepensel og pensl lidt olivenolie godt ned mellem svær.
- Tag nu en lille håndfuld groft salt og gnub hele oversiden og få saltet ned mellem svær, så saltet er med til, at få sværen sprød og luftig.
- Læg ribbensteg på en dyb bradepande og hæld frisk koldt vand ved, så stegen er dækket ca. 1 cm. Kom bradepanden midt ind i ovnen og sæt temperaturen til ca. 200 grader almindelig varme.
- Hvis stegen hælder skal du komme en skrællet kartoffel ind under stegen så den løftes op så hele stegen er lige.
- Efter 1 time efterses stegen og vendes en omgang så bagsiden kommer frem. Hæld stegeskyen fra og over i en skål.
- Sæt ribbensteg tilbage i ovnen og op på øverste rille og skrue op til 220 grader. Åben ovnlågen efter ca. 10 minutter så dampen slipper ud, efter ca. 20 minutter eller når svær begynder at poppe, skal du holde øje med stegen.
- Hvis sværen stadig ikke er sprød, skal stegen sættes ned på midterste rille igen og grilles ganske kort og indtil sværen er poppet.
Sauce
- Tag en spiseske og skum stegesky så fedtet fjernes.
- Kom smørret i en kasserolle og tænd lidt op for blusset.
- Hæld lidt af melet i under omrøring indtil det hele er brugt. Nu begynder du at hælde stegeskyen i mens der røres kraftigt.
- Når saucen har den rette konsistens sætter du låg på og lader saucen simre ved svag varme.
- Rør ind i mellem og smag til med salt og friskkværnet peber. Sauce skal nu smage, som fuglene synger og have en dejlig mild krydret eftersmag uden smag af fedt.
- Skær ribbenstegen ud i tykke skiver og læg stanniol over, så varmen ikke forsvinder.
Tilbehør
- Lun rødkål
- Damp grøntsager
🍽 servering
- Anret en tallerken med 2 stykker ribbensteg, lun rødkål og kogte kartofler.
- Hæld brun over kartoflerne og servér straks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 1 timer og 30 min. Arbejdstid ca. 10 min. Samlet tid ca. 1 timer og 45 min. Opskrift til 6 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1.5 kg Ribbenssteg
- 1 spsk. Groft salt
- 5 dl. Vand
- 1 spsk. olivenolie
Sauce
- 1½ spsk. Smør
- 1.5 spsk. Hvedemel
- 5 dl. Sky
- 1 spsk. vand Evt. lidt mere vand
- 1 tsk. Salt og friskkværnet peber
- 1 spsk. Kulør
🥗Tilbehør
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Begynd med, at se ribbenstegen er ridset rigtigt. Den skal ridses på tværs over hele siden, også helt ude i siderne. En hobbykniv er perfekt til denne proces, hvis slagteren ikke har ridset sværen på forhånd.
- Tag en bagepensel og pensl lidt olivenolie godt ned mellem svær.
- Tag nu en lille håndfuld groft salt og gnub hele oversiden og få saltet ned mellem svær, så saltet er med til, at få sværen sprød og luftig.
- Læg ribbensteg på en dyb bradepande og hæld frisk koldt vand ved, så stegen er dækket ca. 1 cm. Kom bradepanden midt ind i ovnen og sæt temperaturen til ca. 200 grader almindelig varme.
- Hvis stegen hælder skal du komme en skrællet kartoffel ind under stegen så den løftes op så hele stegen er lige.
- Efter 1 time efterses stegen og vendes en omgang så bagsiden kommer frem. Hæld stegeskyen fra og over i en skål.
- Sæt ribbensteg tilbage i ovnen og op på øverste rille og skrue op til 220 grader. Åben ovnlågen efter ca. 10 minutter så dampen slipper ud, efter ca. 20 minutter eller når svær begynder at poppe, skal du holde øje med stegen.
- Hvis sværen stadig ikke er sprød, skal stegen sættes ned på midterste rille igen og grilles ganske kort og indtil sværen er poppet.
Sauce
- Tag en spiseske og skum stegesky så fedtet fjernes.
- Kom smørret i en kasserolle og tænd lidt op for blusset.
- Hæld lidt af melet i under omrøring indtil det hele er brugt. Nu begynder du at hælde stegeskyen i mens der røres kraftigt.
- Når saucen har den rette konsistens sætter du låg på og lader saucen simre ved svag varme.
- Rør ind i mellem og smag til med salt og friskkværnet peber. Sauce skal nu smage, som fuglene synger og have en dejlig mild krydret eftersmag uden smag af fedt.
- Skær ribbenstegen ud i tykke skiver og læg stanniol over, så varmen ikke forsvinder.
🥗Tilbehør
- Lun rødkål
- Damp grøntsager
🍽Servering
Anret en tallerken med 2 stykker ribbensteg, lun rødkål og kogte kartofler. Hæld brun over kartoflerne og servér straks.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Dup ribbensteg helt tør inden den pensles med olie og gnubbes med salt
- Du kan komme nogle laurbærblade i rillerne.
- Skysaucen skal skummes for fedt der fjernes.
❓ FAQ
Sværen skal være helt tør inden den gnides med salt. Luk også dampen ud af ovnen i god tid. Sværen bliver sprød når den får høj tør varme.
En god ribbensteg skal være fedtfattig og med meget rødt kød.
Skær ved 1 eller 2 svær alt efter hvor store stykker der skal gives.
Ja, en ribbensteg hvor ben er beholdt indeholder mest smag til b.la. saucen, men en ribbensteg uden ben er også ganske udmærket, blot den er fedtfattig.
Kommentarer
Ingen kommentarer