Guide med alt om ramsløg og opskrifter med ramsløg
Af Min Madopskrift
Ramsløg bør være fast del af den alsidige urtehave, da den kan bruges både i salaten og i retter der bruges løg.
Ramsløg kan plukkes allerede i det tidlige forår og findes i skov og krat.
Venter man med at plukke til ramsløgene blomstrer, vil man opleve en mættet duft af løg og hvidløg i skoven hvor de står.
Ramsløg har typisk meget mørkegrønne blade der er fyldt med klorofyl. Pluk kun de friske grønne blade og pluk endelig hele bladet næsten ned til skovbunden, da stængerne er meget sprøde, saftige og meget vitaminrige.
Bladene fra ramsløg har en stærk smag af løg og hvidløg, så man skal bruge dem sparsomt i salatskålen. Ramsløg har samme egenskab som hvidløg, at man bliver tørstig efter et stykke tid. Drik derfor rigeligt med vand, når du spiser ramsløg.
Nu skal der plukkes ramsløg
Foråret er kommet, og ramsløgene vælter frem i stor stil i skovene. Smagen og duften er helt utrolig kraftig af løg og hvidløg. Derudover er ramsløg en virkelig sund urt.
Ramsløg indeholder masser af vitaminer og mineraler og særligt mange C-vitaminer. Faktisk indeholder ramsløg meget mere c-vitamin end de fleste citrusfrugter.
Ramsløg findes de fleste steder i Danmark. På Fyn er der store forekomster i skoven ved flyvesandet på Nordfyn.
Ramsløg er nemme at genkende med deres duft og grønne blade, og de står ofte i store grupper og gør skovbunden grøn.
Er du nybegynder, skal du dog sikre dig, at det ikke er den giftige liljekonval. De ligner nemlig hinanden meget i bladene.
Gnid bladene i fingrene. Hvis du kan dufte løg og hvidløg, er det ramsløg.
Du kan også vente med at plukke ramsløg til de blomster, så kan du kende dem på blomsterne. Ramsløg har typiske hvide stjerneformede blomster som f. eks hvidløgs purløg.
Hvor liljekonvaller har klokkeblomster.
Se vores billede af ramsløg der blomstrer, så du er helt sikker på, hvordan ramsløg skal se ud.
Erstat hvidløg i din Pizza
- Ramsløg er et perfekt krydderi til pizza.
- Ramsløg har en herlig smag af løg og hvidløg. Fordelen ved ramsløg er dog, at du ikke ”stinker” af hvidløg dagen efter.
- Derved kan ramsløg med fordel anvendes som krydderi til pizza og pastaretter.
- Anvend bladene fra ramsløg som en slags salatpizza, ved at drysse lidt friskhakkede blade ud over den færdige pizza.
- Brug også ramsløgsolie som vist i opskriften her nedenunder.
Fremgangsmåde:
- Ramsløg skylles og stænglerne klippes lidt af. Hvert enkelt blad skylles i hænderne, for at være sikker på, at der ikke er jord eller insekter på.
- Ramsløg opbevares derefter i en plasticpose i køleskabet.
- Ramsløg kan anvendes som frisk salat. Mange laver en pesto af ramsløg på samme måde som en basilikum pesto.
- Brug ramsløgspestoen som andre pestoer.
Tips
- Ramsløg kan opbevares i en plasticpose i køleskabet i nogle dage.
Opskrifter med ramsløg
Ramsløgsolie til pizza.
Ingredienser:
- 1 lille håndfuld ramsløgsblade
- Oliven eller rapsolie
- Knivspids salt.
Fremgangsmåde:
- Skyl og hak ramsløg meget fint og kom indholdet i et glas der kan lukkes.
- Kom salt over.
- Hæld olie op så de hakkede ramsløg er dækket.
- Sæt det i køleskabet straks. Kan kun opbevares en uge i køleskabet grundet bakterien botulinum (botulisme – pølseforgiftning).
- Bruges på samme måde som hvidløgsolie.
Pesto af ramsløg
Ingredienser:
- 100 gram ramsløg
- 50 g. friskrevet parmesanost
- 50 g. ristede pinjekerner
- 1 citron, saften
- 1 dl Raps eller olivenolie, eller efter behov
- Knivspids salt og peber
Fremgangsmåde:
- Skyl ramsløg grundigt og slyng dem.
- Kom derefter alle ingredienser i en blender. Kør rundt til massen har den rette konsistens.
- Smag til med salt og peber.
- Tilsæt evt. mere olie hvis det er for tørt og ekstra ramsløg, kerner eller ost, hvis det er for tyndt, eller du ønsker at det skal smage af mere.
Pesto af ramsløg er velegnet til:
- Til pasta
- Dressing til salaten
- Til at dyppe de små nye kartofler i
- Brød
- Bruges som almindelig pesto
Kommentarer
Ingen kommentarer