Langtidshævede koldhævede boller er rigtig nemme at lave og man får tilmed en fantastisk lækker bolle der er rigtig gode at lave en søndag morgen. Tag evt. skålen ud af køleskabet en time før du skal bruge dejen, så den bliver lidt lunere og dermed nemmere at arbejde med.
Prøv også Danmarks bedste boller
Gå til
Koldhævet dej til boller
Det er SÅ nemt og bollerne er bare så lækre når de får lov til, at langtidshæve. Vi skifter ofte meltyper og ingredienser til vores koldhævet dej. Tit bruger vi bare lige det mel vi har i skabet. Men vi har altid overvægt af hvedemel med gode hæve egenskaber. Vi kommer også tit lige en spiseskefuld olivenolie eller to i dejen, da olien giver en smag som vi godt kan lide.
Opskrift med noter
Langtidshævede koldhævede boller
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 550 g Hvedemel
- 1 stk. Æg (Pensling)
- 2 dl Yoghurt naturel
- 3 dl Vand
- 25 g Gær
- 2 spsk. Smør (Blødt)
- 1 spsk. Honning
- 1 tsk. Salt
Drys
- 1 spsk. Birkes eller frø (Se noter )
Sådan gør du
- Kom gæren i en lille skål og rør den ud i fingervamt vand.
- Sæt til side.
- Tag en ny skål og rør salt, honning, smør, vand og yoghurt sammen.
- Hæld gærblandingen i skålen og rør det hele sammen.
- Rør nu hvedemelet i og rør rundt indtil du har en god lidt klistret dej.
- Er dejen for tør, kommes mere vand i.
- Er dejen for våd, kommes mere mel i.
- Tag noget film og kom over skålen og sæt dejen køleskabet til næste dag.
- Næste dag tager du en bageplade og smører ind i margarine eller kommer bagepapir på.
- Form bollerne som hvis du lavede frikadeller. Dvs. dyp skeen i vand en hver gang du former en bolle i hånden.
- Kom bollerne på bagepladen.
- Pisk ægget sammen.
- Pensl alle bollerne.
- Drys nu birkes eller lign. over eller lad dem være som de er.
- Tag et fugtigt klæde og kom over bollerne.
- Lad dem (Få varmen) hæve under klædet i ca. 30 minutter.
- Pensl de koldhævede boller med sammenpisket æg
- Bag de koldhævede boller ved 220 grader i ca. 15 minutter midt i ovnen.
- Lad bollerne køle af på en rist.
Servering
- Spises lune med smør, syltetøj eller pålæg på.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 minutter. Hviletid ca. 12 timer. Tilberedningstid ca. 15 min. Samlet tid er ca. 12 timer og 25 min. Opskrift til 12 boller.
- 550 g Hvedemel
- 1 stk. Æg (Pensling)
- 2 dl Yoghurt naturel
- 3 dl Vand
- 25 g Gær
- 2 spsk. Smør (Blødt)
- 1 spsk. Honning
- 1 tsk. Salt
Drys
- 1 spsk. Birkes eller frø (Se noter )
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Kom gæren i en lille skål og rør den ud i fingervamt vand.
- Sæt til side.
- Tag en ny skål og rør salt, honning, smør, vand og yoghurt sammen.
- Hæld gærblandingen i skålen og rør det hele sammen.
- Rør nu hvedemelet i og rør rundt indtil du har en god lidt klistret dej.
- Er dejen for tør, kommes mere vand i.
- Er dejen for våd, kommes mere mel i.
- Tag noget film og kom over skålen og sæt dejen køleskabet til næste dag.
- Næste dag tager du en bageplade og smører ind i margarine eller kommer bagepapir på.
- Form bollerne som hvis du lavede frikadeller. Dvs. dyp skeen i vand en hver gang du former en bolle i hånden.
- Kom bollerne på bagepladen.
- Pisk ægget sammen.
- Pensl alle bollerne.
- Drys nu birkes eller lign. over eller lad dem være som de er.
- Tag et fugtigt klæde og kom over bollerne.
- Lad dem (Få varmen) hæve under klædet i ca. 30 minutter.
- Pensl de koldhævede boller med sammenpisket æg
- Bag de koldhævede boller ved 220 grader i ca. 15 minutter midt i ovnen.
- Lad bollerne køle af på en rist.
Servering
- Spises lune med smør, syltetøj eller pålæg på.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Tips til Langtidshævede koldhævede boller
- Du kan udskifte vand med mælk og yoghurt naturel med anden surmælk
Kommentarer
Ingen kommentarer