Maltbrødet smager mange gange bedre end det lyder og maltbrødet kan laves med maltøl, som du tilsætter i stedet for tilsvarende mængde vand i opskriften nedenunder.
Vi laver vores maltbrød i en gryde, så vi får det helt rigtige lækre sprøde brød.
Du kan lave også lave dette maltbrød på traditionel vis i ovn, men så skal du tilsætte lidt ekstra mel, så brødet ikke bliver fladt.
Har du ikke maltsirup kan du erstatte dette med en almindelig sirup.
Her får du to opskrifter. Nemlig både en hurtig opskrift og en opskrift, som har mere smag og giver et bedre brød.
Gå til
Derfor skal du bage maltbrød
Maltbrød er en type brød lavet med maltede kerner, som regel byg, som er blevet spiret og derefter tørret, før de er malet til mel.
Maltmel er på den anden side mel lavet af maltede korn, der er blevet malet til et fint pulver. Det bruges ofte i bagning for at tilføje smag og farve til brød, samt for at øge dets næringsværdi.
Maltmel bruges også til fremstilling af øl og whisky, da det er med til at omdanne stivelse til fermenterbart sukker.
Du kan købe maltmel i specielforretninger eller direkte hos mølleren.
Maltboller opskrift
Du kan lave ca. 12 maltboller eller 1 maltbrød af denne opskrift.
Hvis du laver boller, kan du komme kogende vand i et ildfast fad og sætte fadet i bunden af ovnen.
Så afgives der fugtighed til bollerne mens de bages og de bliver mere saftige.
Tilsæt gulerod eller kartoffel til maltbrødet
Det er nemt at lave et rigtigt maltbrød. Den lange hævning og bagningen i en gryde giver både god smag og struktur til brødet.
Du kan tilsætte forskellige typer af mel, hvis du vil eksperimentere lidt.
Du kan også komme revet gulerod, kartoffel og andre rodfrugter i dejen. Det er bare at prøve sig frem.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 45 min. Samlet tid er ca. 12 timer og 50 min. Opskrift til 1 brød eller 12 boller.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1 dl Kærnemælk
4 dl Vand Lunt
2 spsk. Bygmaltsirup (kan erstattes af almindelig sirup)
10 gram Gær
50 gram Maltmel Mørkt økologisk
600 gram Hvedemel
1 dl Mysli med nødder Kan udelades
2 tsk. Salt eller havsalt
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Maltbrød dej
Opløs gæren i vandet i en røreskål, og bland resten af de tørre ingredienser i.
De tørre ingredienser røres godt sammen med gæren og derefter kommes de våde ingredienser i og røres også grundigt sammen. Bemærk at den lange hævetid erstatter æltning da dejen er tynd og klistret.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå ved eller lidt under stuetemperatur i ca. 12 timer og op til 24 timer.
Hæve tiden kan reduceres. Men 10 timer er nok et minimum, for at få et godt resultat.
Nu har du to muligheder, den hurtige og den langsomme. Her får du den langsomme først.
Fremgangsmåde med mere smag
Hæld dejen ud på et bord med mel. Fold dejen et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Så formes dejen til en kugle. Drys lidt mel over kuglen.
Dejen lægges derefter op i en skål, og der lægges et vådt viskestykke over skålen.
Lad dejen hæve i yderligere to timer.
En støbejernsgryde sættes ind i en 250 grader varm ovn (Almindelig stegegryde som tåler varme, kan også bruges).
Gryden skal stå i ovnen i ca. 30 minutter for at blive gennemvarm, med låget ved siden af gryden.
Efter 30 min. lægges dejen op i gryden. Sæt låg på gryden.
Dejen bages nu 30 minutter. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gennembagt.
Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
Fremgangsmåde nem og hurtig
En støbejernsgryde sættes ind i en 250 grader varm ovn (Almindelig stegegryde som tåler varme, kan også bruges).
Gryden skal stå i ovnen i ca. 30 minutter for at blive gennemvarm, med låget ved siden af gryden.
Drys lidt mel i bunden af den varme gryde og hæld dejen ned i gryden. Det skal syde lidt. Læg låget på gryden.
Brødet bages nu 30 minutter under låg i gryden. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gennembagt og gyldent.
Tag gryden ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til maltbrød:
Maltmel er Økologisk byg der er spiret i 10-12 dage, tørret, ristet og derefter malet til mel.
Maltsirup kan erstattes af mørkt øl, men så skal vand reduceres tilsvarende.
❓ FAQ
Maltøl er en meget mørk øl der minder om nisseøl
Ja, den er meget velegnet.
Opskrift med noter
Maltbrød med maltmel og sirup
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Røremaskine
Ingredienser
Sådan gør du
Maltbrød dej
- Opløs gæren i vandet i en røreskål, og bland resten af de tørre ingredienser i.
- De tørre ingredienser røres godt sammen med gæren og derefter kommes de våde ingredienser i og røres også grundigt sammen.
- Bemærk at den lange hævetid erstatter æltning da dejen er tynd og klistret.
- Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå ved eller lidt under stuetemperatur i ca. 12 timer og op til 24 timer.
- Hæve tiden kan reduceres. Men 10 timer er nok et minimum, for at få et godt resultat.
- Nu har du to muligheder, den hurtige og den langsomme. Her får du den langsomme først.
Fremgangsmåde med mere smag
- Hæld dejen ud på et bord med mel. Fold dejen et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Så formes dejen til en kugle. Drys lidt mel over kuglen.
- Dejen lægges derefter op i en skål, og der lægges et vådt viskestykke over skålen.
- Lad dejen hæve i yderligere to timer.
- En støbejernsgryde sættes ind i en 250 grader varm ovn (Almindelig stegegryde som tåler varme, kan også bruges).
- Gryden skal stå i ovnen i ca. 30 minutter for at blive gennemvarm, med låget ved siden af gryden.
- Efter 30 min. lægges dejen op i gryden. Sæt låg på gryden.
- Dejen bages nu 30 minutter. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gennembagt.
- Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
Fremgangsmåde hurtig og nem
- En støbejernsgryde sættes ind i en 250 grader varm ovn (Almindelig stegegryde som tåler varme, kan også bruges).
- Gryden skal stå i ovnen i ca. 30 minutter for at blive gennemvarm, med låget ved siden af gryden.
- Drys lidt mel i bunden af den varme gryde og hæld dejen ned i gryden. Det skal syde lidt. Læg låget på gryden.
- Brødet bages nu 30 minutter under låg i gryden. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gennembagt og gyldent.
- Tag gryden ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
Noter
- Maltmel er Økologisk byg der er spiret i 10-12 dage, tørret, ristet og derefter malet til mel.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer