Nøddebrød med nødder har en fantastisk sprød krumme, bløde kerner og dejlig smag. Dejen skal være våd og klistret når den sættes til hævning. Når brødet er bagt færdigt, skal det være gyldent og sprødt. Bemærk at valnøddekerner kan farve brødet gråt, men de giver en god smag til brødet. Rosiner tilfører brødet sødme, men kan udelades.
Opskrift med noter
Nøddebrød med nødder og rosiner
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 7 dl hvedemel
- 5 dl vand
- 1 spsk. smør (blødt (kan udelades))
- 2 tsk. havsalt eller alm salt
- 1 stk. Gær på størrelse med en ært
- 1 spsk. Olie eller smør til at smøre fadet med
- 3 dl blandede nødder (f.eks., hasselnødder, valnødder, mandler)
- 1 dl rosiner
Sådan gør du
- Hæld koldt vand op i en skål. Rør gæren ud i vandet så det er jævnt fordelt.
- Bland mel, blødt smør og salt ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller brug en røremaskine.
- Hak nødder groft og kom dem i dejen sammen med rosiner og fordel det i dejen.
- Dejen skal bare røres godt sammen indtil blandingen er jævn og tynd.
- Er dejen for tyk, tilsættes ekstra vand. For tynd tilsættes mel. Bemærk, dejen skal, være tynd og klistret.
- Lad det hæve lunt og tildækket med film over skålen i 12 timer.
- Dejen skal efter 12 timer være fyldt med store bobler.
- Hæld dejen ud på et bord der er drysset med mel.
- Nu skal dejen lægges sammen i tre dele.
- Rul den forsigtigt lidt frem og tilbage så du får en pølse og fold så den ene ende ⅓ del ind over brødet. Fold det næste stykke ind til midten og til sidst foldes den helt ned til den anden ende.
- Vend brødet og gentag processen.
- Alternativt, hælder du bare det hele op i et smurt fad, det giver også et flot resultat.
- Læg dejen i et smurt fad med et fugtigt viskestykke over. Dejen hæver nu i 1 time eller til gryden er varm.
- Forvarm ovnen op til 250 grader alm. varme og sæt gryden ind “uden låg” i ovnen. Her skal den stå og varme op i ca. 20 minutter. Låget sættes op af gryden i ovnen, så den også er varm.
- Når dejen er hævet færdig vendes den forsigtigt over i den varme gryde, så bunden bliver toppen. Dejen skal kun fylde gryden halvt op, da den hæver. Drys evt. lidt mel i bunden af gryden inden du hælder dejen ned.
- Låget sættes på, og det sættes ind i ovnen.
- Bag i ca. 30 minutter ved 250 grader med låg.
- Efter 30 minutter tager du låget af og bager brødet i yderligere 15 minutter ved 200 grader uden låg. Kig på farven på brød. Er det mørkt skal varmen være lavere. Lyst, skal det være højere.
- Lad brødet køle af på en rist i ca. 15 – 20 minutter inden servering.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Det er et fantastisk lækkert brød du får, når du følger denne opskrift. Du får et af de bedste brød man selv kan lave, og smagen af nødder giver en ekstra god smag. Særlig valnødder synes vi, giver den smag vi kan lide.
Tips
- Pak nøddebrødet ind i et rent viskestykke og kom det op i gryden og sæt låg på, så holder det sig frisk længere.
Kommentarer
Ingen kommentarer