Langtidsstegt gås
Beregn en stegetid i alt på ca. 6 – 7 timer. Til 8 – 12 personer
Af Min Madopskrift
Langtidsstegning af gås, er ret almindeligt, da man får en mere mør og saftig gås. Beregn op til 7 timers stegning for en stor gås. (over 6 kg.). Du kan ved juletid, komme lidt appelsiner i fyldet.
Gås er lidt overset herhjemme, da det kan være virke lidt uoverskueligt, at skulle kokkerere med så stort stykke kød. Gås smager fremragende og er uden en egentlig kraftig smag af gås.
Ingredienser Langtidsstegt gås i ovn
- Gås, stor frilands fra ca. 5 kg og mere.
- Salt og peber
Fyld til Langtidsstegt gås i ovn
- Store søde æbler
- 1 pose svesker
- Appelsin
Tilbehør
- Kødnåle eller madlavning snor
Fremgangsmåde Langtidsstegt gås i ovn
- Begynd med at skylle gåsen og fjern fjerrester.
- Fjern flommefedtet der sidder inde i gåsen. Gem dette fedt i køleskabet til senere brug.
- Krydr gås indvendigt med salt og peber.
- Skyl æbler og skær dem i små stykker.
- Fyld nu gåsen op med æbler og svesker.
- Skær vingespidserne og halsen af og smid dem ud, hvis du ikke vil gemme dem til fond. Skær gumpen af og smid den ud.
- Luk gåsen med kødnåle og bind lår og vinger sammen, så de sidder tæt til kroppen med snor eller kødnåle.
- Gnid gåsen udvendigt med lidt salt og prik med en kødnål, bryst og lår, så fedtet kan løbe af under stegningen.
- Tænd ovnen op på ca. 135 grader.
- Tag nu bradepanden og sæt den i ovnen kom risten over og læg gåsen med brystet nedad på.
- Nu skal gåsen passe sig selv et par timer.
- Smelt flommefedtet i en gryde. Pensle nu gåsen engang imellem med fedtet.
- Når der er gået ca. 2 timer i ovnen, hældes det afsmeltede fedt fra.
- Kom 1 liter kogende vand i bradepanden.
- Derefter steger gåsen videre med brystet opad.
- Pensle gåsen jævnligt med fedt
- Kig og mærk på gåsen efter 3 timer og se også om der skal mere vand i bradepanden.
- Sæt et stegetermometer godt ned i brystkødet.
- Steg videre og når temperaturen i gåsen er ca. 75 grader tages den ud og hviler i ca. 10 minutter.
- Brug stegeskyen til at lave brun sauce.
Fond:
- Svits vingerne og halsen i lidt olie sammen med et hakket løg og evt. porre eller lign.)
- Kom vand og 5 peberkorn med i og lad det simre under låg i 2-3 timer.
- Sigt indholdet fra og fjern urenheder og fedt i overfladen.
- Kog fonden ned til ca 2-3 dl.
Sauce version med fond:
- Si og skum stegeskyen i bradepanden, bland evt. med den forkogte fond.
- Krydr og jævn efter smag.
Sauce version uden fond:
- Si og skum væden i bradepanden, bland med bouillon, og jævn efter smag.
Prøv også langtidsstegt and
Tips til Langtidsstegt gås i ovn
- Du kan øge temperaturen og derved mindske stegetiden.
Henry Hansen
Sprød og dejlig gås – Jeg havde en stor gås fra landet