Andesteg i ovn er en af de mest traditionelle danske opskrifter, som kan spores langt tilbage i tiden. Der har altid været and på menuen i Danmark, og særligt i gamle dage, hvor man fangede dem i naturen.
Et godt råd angående ænder er, at hvis du står med en and som har gået udenfor på bondemandens marker, skal den stege længere tid på lavere grader. Dette fordi, at en fritgående and har større og kraftigere muskler og kød, som skal mørnes i ovnen.
Opskriften her er til en almindelig and.
Andesteg stegt i ovn
Ingredienser
Sådan gør du
- En dybfrossen and, skal den optøs i køleskabet i ca. to døgn. Husk at sætte den i et fad nederst og på en bakke, så saften ikke drypper på øvrige madvarer.
- En frisk and, kan bruges med det samme.
- Ovnen tændes på 225°. Indmaden, blod, sener og overskydende fedt fjernes. Anden skylles grundigt og tørres. Husk god køkkenhygiejne, når du skal tilberede fjerkræ.
- Hænder, knive og skærebræt vaskes grundigt i kogende vand, før berøring med andre fødevarer.
- Anden gnides med groft salt og peber.
- Æbler skylles, skrælles og skæres i både. Sammen med sveskerne kommes de i anden.
- Sæt evt. kødnåle i, og luk ende stykket, så indmaden bliver i anden. Fjern kødnåle når anden er færdig.
- Anden lægges på ovn risten med ryggen opad. Bradepanden placeres nedenunder. Andestegen placeres nederst i ovnen og brunes - efter bruning vendes anden med brystet opad.
- Varmen sættes ned til 160 gr. Andestegen skal derefter steges i ca. 2½ 3 timer, til væsken er lys uden blod, og anden indvendigt har opnået en kernetemperatur på mindst 75°. Så farlige bakterier dræbes.
- Brug stegetermometer, der stikkes ind i det tykkeste stykke kød.
- Ca. 10 minutter før anden er færdig stegt hældes stegeskyen fra til sauce. Anden sættes tilbage i ovnen og der skrues op for varmen til 225°, hvor anden bruner i ca. 10 minutter med åben ovndør.
- Hold øje med, at anden ikke bliver for brun. Lad andestegen hvile ca. 10 minutter, inden udskæring.
- Hvis anden når, at blive lidt kold, kan stykkerne holdes lune i oven, inden servering.
- Andesauce
- Skum fedtet af stegeskyen. Hæld en god portion stegesky i en kasserolle sammen med kråse, persille/timian, hjerte, hals og vingespidser. Lad det simrer med låg i en lille time.
- Sigt og jævn.
Ernæring
Se også and langtidstegt
Når man laver en andesteg i ovn, kan det godt være et stort projekt, da ænder er ret fedtholdige, så man skal virkelig passe på, ellers er der fedt i hele ovnen og i køkkenet. Sørg for at holde god køkkenhygiejne, når menuen står på and.
Tips
- Til And tilbydes hvide kogte kartofler, små brunede kartofler, lun rødkål, ribs gele, franske kartofler og andesauce.
Skriv et svar