Gammeldags klejner som mormor lavede dem, sprøde og dejlige med smag af vanilje og kardemomme. Husk at klejner bedst opbevares i lufttæt pose eller i en kagedåse, da de ellers risikerer at blive de bløde.
Prøv også mormors klejner med fløde
Gå til
Krydderier til klejner
Denne opskrift på gammeldags klejner, er med de klassiske krydderier. Vanilje og kardemomme tilsættes klejnerne, så de smager rigtig godt direkte fra gryden, så server dem gerne for dine gæster, straks de er kogt.
Opskrift med noter
Gammeldags klejner som mormor lavede dem
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 350 g hvedemel
- ½ tsk. hjortetakssalt
- 100 g smør (eller margarine)
- 2 tsk. kardemomme
- ½ stk. vaniljestang
- 100 g sukker
- 2 stk. æg
- ½ dl piskefløde
Til kogning
- 1 pk. palmin (svinefedt eller olie)
Sådan gør du
- Bland mel og hjortetaksalt i en skål. Kom smør eller margarine i sammen med kardemomme, og rør det godt sammen.
- Pisk æg og sukker sammen til en æggesnaps.
- Bland det i skålen og tilsæt fløde. Rør og ælt nu, indtil du har en god ensartet dej.
- Lad dejen hvile i en overdækket skål, et døgn i køleskabet. Du kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at forstærke smagen.
- Så skal dejen rulles ud i passende længde og højde.
- Rul den tynd (ca. ½ cm. tykkelse) og skær den i strimler med en klejnespore.
- Strimler til gammeldags klejner skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
- Kog klejnerne i en gryde indtil de er gyldne. Klejnerne må ikke røre hinanden under kogningen.
- Læg klejnerne til afdrypning på fedtsugende papir.
- Kom dem i en lufttæt pose og derefter i en dåse når de er kølet ned.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 40 min. Samlet tid ca. 1 time og 50 min. Opskrift giver 50 stk.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 350 g hvedemel
- ½ tsk. hjortetakssalt
- 100 g smør eller margarine
- 2 tsk. kardemomme
- ½ stk. vaniljestang
- 100 g sukker
- 2 stk. æg
- ½ dl piskefløde
Til kogning
- 1 pk. Palmin svinefedt eller olie
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Bland mel og hjortetaksalt i en skål. Kom smør eller margarine i sammen med kardemomme, og rør det godt sammen.
- Pisk æg og sukker sammen til en æggesnaps.
- Bland det i skålen og tilsæt fløde. Rør og ælt nu, indtil du har en god ensartet dej.
- Lad dejen hvile i en overdækket skål, et døgn i køleskabet. Du kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at forstærke smagen.
- Så skal dejen rulles ud i passende længde og højde.
- Rul den tynd (ca. ½ cm. tykkelse) og skær den i strimler med en klejnespore.
- Strimler til gammeldags klejner skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
- Kog klejnerne i en gryde indtil de er gyldne. Klejnerne må ikke røre hinanden under kogningen.
- Læg klejnerne til afdrypning på fedtsugende papir.
- Kom dem i en lufttæt pose og derefter i en dåse når de er kølet ned.
💭 Tips
- Du kan tilsætte lidt citronsaft til dejen
Gitte skriver
Lige mine tanker Allan !
Allan skriver
Smager bare som de skal…Jul jul jul 🙂
Janni skriver
Hej
Fik lavet jeres opskrift. Tilsatte dog kun 1 tsk. kardemomme, da det krydderi er jeg ikke så vild med.
Klejner blev vildt sprøde lækre, med både eftersmag af vanilje og man kunne lige ane kardemommen, som jeg foretrækker det.
Hilsen
Janni
Bjørn Nielsen skriver
Hej Janni
Ja, man kan ændre og tilrette i ingredienser så de passer til ens smag.
Godt du blev glad for opskriften.
Hilsen
Bjørn