Gammeldags klejner som mormor lavede dem, sprøde og dejlige med smag af vanilje og kardemomme. Husk at klejner bedst opbevares i lufttæt pose eller i en kagedåse, da de ellers risikerer at blive de bløde.
Denne opskrift på gammeldags klejner, er med de klassiske krydderier. Vanilje og kardemomme klejnerne smager rigtig godt direkte fra gryden, så server dem gerne for dine gæster, straks de er kogt.
Gammeldags klejner som mormor lavede dem
🧾 Indkøbsliste
Streg ingredienserne nedenunder over, efterhånden som du har dem.Ingredienser
- 350 g hvedemel
- ½ tsk. hjortetakssalt
- 100 g smør eller margarine
- 2 tsk. kardemomme
- ½ stk. vaniljestang
- 100 g sukker
- 2 stk. æg
- ½ dl piskefløde
Til kogning
- 1 pk. Palmin svinefedt eller olie
Sådan gør du
- Bland mel og hjortetaksalt i en skål. Kom smør eller margarine i sammen med kardemomme, og rør det godt sammen.
- Pisk æg og sukker sammen til en æggesnaps.
- Bland det i skålen og tilsæt fløde. Rør og ælt nu, indtil du har en god ensartet dej.
- Lad dejen hvile i en overdækket skål, et døgn i køleskabet. Du kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at forstærke smagen.
- Så skal dejen rulles ud i passende længde og højde.
- Rul den tynd (ca. ½ cm. tykkelse) og skær den i strimler med en klejnespore.
- Strimler til gammeldags klejner skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
- Kog klejnerne i en gryde indtil de er gyldne. Klejnerne må ikke røre hinanden under kogningen.
- Læg klejnerne til afdrypning på fedtsugende papir.
- Kom dem i en lufttæt pose og derefter i en dåse når de er kølet ned.
📋 Ernæring
Ingredienser Gammeldags klejner
- 350 gram mel
- ½ tsk. hjortetakssalt
- 100 gram blødt smør eller margarine
- 2 tsk. kardemomme
- ½ vaniljestang
- 100 gram sukker
- 2 æg
- ½ dl fløde
Til kogning bruges
- Palmin, svinefedt eller olie
Fremgangsmåde
- Bland mel og hjortetaksalt i en skål. Kom smør eller margarine i sammen med kardemomme, og rør det godt sammen.
- Pisk æg og sukker sammen til en æggesnaps.
- Bland det i skålen og tilsæt fløde. Rør og ælt nu, indtil du har en god ensartet dej.
- Lad dejen hvile i en overdækket skål, et døgn i køleskabet. Du kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at forstærke smagen.
- Så skal dejen rulles ud i passende længde og højde.
- Rul den tynd (ca. ½ cm. tykkelse) og skær den i strimler med en klejnespore.
- Strimler til gammeldags klejner skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
- Kog klejnerne i en gryde indtil de er gyldne. Klejnerne må ikke røre hinanden under kogningen.
- Læg klejnerne til afdrypning på fedtsugende papir.
- Kom dem i en lufttæt pose og derefter i en dåse når de er kølet ned.
Prøv også mormors klejner med fløde
Tips
- Du kan tilsætte lidt citronsaft til dejen
Gitte
Lige mine tanker Allan !
Allan
Smager bare som de skal...Jul jul jul 🙂