Æblemarmelade med makroner
Kan du lide æblekage med makronrasp, vil du sikkert elske Min madopskrifts opskrift på æblemarmelade med makroner og amaretto mandellikør.
Du kan erstatte makroner med hjemmelavet makronrasp, hvis du vil kræse ekstra for marmeladen.
Man bør skrælle æbler inden de bruges til marmelade, af to vigtige årsager. Æbler med stød skal kasseres, og det kan være svært at se, hvis æblet ikke bliver skrællet. Derudover kan små æbleskaller være lidt ubehagelige at spise. Derudover klæder æbleskaller heller ikke æblemarmeladen.
Bemærk følgende:
- Der er forskel på æbler og vand og sukkerindhold i æbler.
- Pas på, æbler brænder nemt på i gryden.
Af Min Madopskrift
Ingredienser Æblemarmelade med makroner og amaretto likør:
- 2 kg æbler
- ¼ liter vand
- 400 g. sukker (rørsukker eller alm.)
- 1 stang vanilje
- 1 citron, saft og den gule skal (Kan udelades)
- 1 tsk. Atamon
- Makroner
- Amaretto mandellikør
Fremgangsmåde Æblemarmelade med makroner og vanilje:
Tag en stor gryde og kom vand og citronsaften i.
Skyl og vask æblerne grundigt. Skræl æblerne og skær dem i 4 både. Fjern kernehus, indtørret blomst og stilk. Hvis der er brune stødpletter, fjernes de, da marmeladen ellers forringes væsentligt.
Skær æblebåde i mindre stykker.
Kom det op i gryden, som står på en vægt, så du kan holde øje med, når du har 2 kilo færdig frugt.
Varm det langsomt op, pas på, at æbler ikke brænder på. Kog det i ca. 10 minutter.
Skær vaniljestang igennem på langs og skrab vaniljekorn ud, og kom det i mosen. Kom vaniljestang med op.
Tilsæt næsten al sukkeret, men hold en kopfuld tilbage.
Lad det koge lidt, og smag så på æblemarmeladen, er den for syrlig, kommes resten af sukkeret i, ellers koger du marmeladen videre i yderlige 10 til 15 minutter, eller indtil du har en færdig marmelade.
Tag gryden af varmen og atamon røres i.
Tag en frysepose og kom det antal makroner i du vil bruge til marmeladen. F.eks. 10 stk. Knus makroner med din håndflade.
Tag nu et syltetøjsglas der er skoldet og skyllet i atamon og kom tre spsk. æblemarmelade i glasset. Drys ca. en tsk. knuste makroner over. Tag nu flasken med amaretto mandellikør, og dryp nogle dråber over makronerne. Kom nu et lag æblemarmelade over og derpå knuste makroner og dråber af amaretto mandellikør. Gentag processen indtil glasset er fyldt. Slut af med et lag æblemarmelade.
Bind glasset til med det samme.
Fremgangsmåde æblemarmelade med æbler med skræl:
Hvis du ikke vil skrælle dine æbler inden du bruger dem til marmelade, kan du gøre følgende, når du har vasket og skyllet æblerne, og fjernet kernehus, indtørret blomst og stilk
Tag nu en kødhakker eller en blender og lav æblerne til æblemos.
Kom mosen i gryden med vandet og citronsaft og skal. Dette gøres for, at undgå at æblemosen bliver for brun.
Varm indholdet langsomt op under låg.
Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Kom både korn og stænger med i gryden og rør rundt.
Mosen koges nu i ca. 10 min.
Sukkeret drysses i og æblemarmeladen koges yderligere 10 min.
Tag gryden af varmen og atamon røres i.
Tag nu et syltetøjsglas der er skoldet og skyllet i atamon og kom tre spsk. æblemarmelade i glasset. Drys ca. en tsk. knuste makroner over. Tag nu flasken med amaretto mandellikør, og dryp nogle dråber over makronerne. Kom nu et lag æblemarmelade over og derpå knuste makroner og dråber af amaretto mandellikør. Gentag processen indtil glasset er fyldt. Slut af med et lag æblemarmelade.
Marmeladen sættes mørkt og køligt og skal stå og trække i ca. 14 dage inden du kan bruge af glasset.
Åbning af marmeladen
Når du åbner marmeladen skal du ikke røre rundt i glasset og derved fordele smagen som man normalt vil gøre.
Opbevaring af æblemarmelade
Æblemarmelade opbevares køligt i køleskabet eller en tør og kølig kælder. Åbnede glas, skal altid opbevares i køleskabet.
Vi anbefaler du læser denne artikel, Henkogning af marmelade øger holdbarhed
Måske du vil prøve Æblemarmelade med vanilje
Tips til Æblemarmelade med makroner og amaretto likør:
- Når du har tilsat sukkeret, kan du tage gryden af varmen, og lade marmeladen trække til næste dag i gryden, og derefter varme indholdet op, og komme marmeladen på glas. Dette gøres for at udvikle smagen yderligere.
- Man kan benytte vaniljesukker fra dåse, hvis man ikke ønsker at bruge ægte vanilje. Beregn ca. to tsk. eller følg vejledningen på vaniljedåsen.
- Når æblerne er moset, skal de kommes i vandet tilsat med citron med det samme, ellers bliver mosen brun.
- Askorbinsyre tabletter kan købes på apoteket. Disse forhindrer effektivt at marmeladen bliver brun. Askorbinsyre tabletter tilsættes så samtidigt med sukkeret.
- Bruges der spiseæbler, vil konsistensen blive lidt tyndere. Min Madopskrift anbefaler Filippa æblet, da det både har en perfekt aroma og konsistens. Men du kan bruge hvilket som helst æble til klassisk æblemarmelade.
Kommentarer
Ingen kommentarer