Gammeldags oksesteg
Af Min Madopskrift
Til 4 personer
Gammeldags oksesteg med brun sovs er en klassisk dansk ret og en klassiker man ofte får serveret og som de fleste kender fra forsamlingshuse og familiefester. Der er masser af smag og god kraftig sauce til gammeldags oksesteg.
Ingredienser gammeldags oksesteg:
- Ca. 1.2 kg. Oksekød af tykkam eller bov uden ben.
- Margarine til bruning.
- 2 løg i kvarte.
- 2 porer
- 3 gulerødder i 1.5 cm stykker.
- 100 gram knoldselleri i 1.5 cm tern.
- 4 fed finthakket hvidløg.
- Stor kvist timian eller persille.
- ½-¾ l. vand.
- Salt og peber
- Meljævning
- Kulør.
- Evt. Oksebouillon eller fond til sauce af stegesky
- Evt. 2 dl. god rødvin til sauce
Tilbehør:
Hvide kartofler, waldorfsalat, franske kartofler og ribsgele.
Fremgangsmåde:
Stegen brunes godt på alle sider i nogle minutter på kraftig varme.
Krydres derefter med salt og peber.
Grøntsagerne og hvidløget tilsættes og brunes med et min.
Hvidløg må max brunes 1 minut, ellers bliver de bitre.
Vandet tilsættes og stegen simrer til den er mør i ca. 2 timer, ved næsten laveste blus. Der kigges til den undervejs.
Stegen vendes efter den halve stegetid.
Når stegen er mør tages den op og hviler mens sovsen laves af enten stegesky og fond eller grøntsager og stegesky.
Fremgangsmåde sauce af stegesky:
Si lidt af skyen fra, tilsæt oksebouillon eller fond, og varm den op. Tilsæt evt. rødvin og kog den derefter lidt ind. Jævn den med meljævning og smag den til og farv den med lidt kulør.
Fremgangsmåde sauce af blendede grøntsager:
Blend lidt af skyen med grøntsagerne, kom det i en gryde og varm det op og smag til. Jævn evt. saucen hvis det er nødvendigt.
Stegen skæres i skiver af ca. 1 cm.
Gammeldags oksesteg med brun sovs, serveres med hvide kartofler, franske kartofler, waldorfsalat og ribsgele.
Kommentarer
Ingen kommentarer