Flæskesteg af svinekam er meget brugt, da svinekam er meget magert og mørt stykke kød. Svinekam har dog en tendens til at blive tør og uden smag hvis den steger i lang tid uden væske.
Langtidsstegning af flæskesteg eller langtidsstegt flæskesteg af svinekam er en god måde til, at få flæskestegen til, at blive rosafarvet, mør, saftig og fuld af smag.
Hemmeligheden ved sprød svær er, at sværen er ridset dybt, og at der er kommet salt ned mellem svær, så dampen kan slippe væk.
Prøv også verdens bedste flæskesteg
Gå til
Langtidsstegning/langtidsstegt flæskesteg
Man langtidssteger en flæskesteg, hvis man vil være sikker på, at få en steg som er meget mør.
Yderlige bliver den lidt hårde svær meget sprød og porøs og lækker at spise, når den langtidssteges.
Det vigtigste er, at der hele tiden er væske ved flæskestegen, så den ikke steger tør. Sæt omkring 5 timer af til langtidsstegningen.
I nogle opskrifter står der langtidsstegning og i andre langtidsstegt, men langtidsstegning og langtidsstegt er to betegnelser for samme fremgangsmåde.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Tilberedning ca. 4 timer og 30 min. Samlet tid ca. 4 timer og 50 min. Opskrift til 8 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
2200 gram svinekam (med svær)
1 spsk. salt (groft)
2 stk. gulerødder
1 stk. løg
15 stk. laurbærblade
½ liter vand
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde Langtidsstegning af flæskesteg:
Tag svinekam ud af plastikken og skær og rids sværen med ca. ½ cm mellemrum og helt ned til kødet hvis slagteren ikke har gjort det.
Hvis slagteren har ridset kødet, skal det gås efter, og der hvor laurbærblade skal sidde, ridses lidt dybere.
Nogle gange er ridsningen ikke dyb og lang nok, måske i siderne, så skær det færdigt, så sværen deler sig, og du får nemmere ved at skære stegen ud, når den er færdig.
Drys nu lidt salt hen over og stik laurbærblade ned mellem sværene.
Læg stegen på en rist i bradepanden, og sørg for, at stegen og sværen ligger så vandret som muligt. Læg nogle skrællede kartofler eller lign. under stegen for at få sværen til at være lige.
Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn.
Skræl gulerødder og hak dem groft. Pil og skær låget ud i både. Fordel det hele omkring flæskestegen.
Stik et stegetermometer godt ned og ind midt i kødet. Det er nemmest, at gøre det i en af enderne. Stil den midt i en kold ovn.
Stegetiden ved langtidsstegning af flæskesteg er omkring 4 til 5 timer, men der er stor forskel på ovne, så du bør bruge stegetermometer, hvis du ikke er meget erfaren med langtidsstegning.
Tænd ovnen på 60 – 80 grader alm. Ovn og sæt stegen ind.
Hæld lidt stegesky over stegen ind i mellem.
Efter to timer skrues temperaturen op til 100 grader. Hæld mere vand ved.
Når centrumtemperaturen er 55 grader skrues ovnen op på 220 grader alm. ovn, indtil centrumtemperaturen når 75 – 80 grader.
Nu må der ikke være vand i bradepanden, for nu skal sværen blive sprød.
Giv evt. stegen lidt grill, så sværen begynder at sprænge.
Hold øje med at sværen ikke bliver branket eller sort.
Tag flæskestegen ud og lad den hvile i ca. 10 minutter. Skær den ud i passende skiver og server straks.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her får du nogle tips og forslag til, at få din langtidsstegte flæskesteg perfekt:
Krydr flæskestegen generøst med salt, peber og andre urter eller krydderier, du kan lide.
Du kan gnide flæskesteg eller kamsteg med hvidløg, rosmarin, timian, paprika eller andre krydderier, der kompletterer svinekød.
Læg flæskestegen i en bradepande eller et bradepande, og tilsæt lidt væske, såsom hønsebouillon, æblecider eller hvidvin, i bunden af gryden. Dette vil hjælpe med at holde svinekødet saftigt og smagfuldt.
Dæk stegen med folie og steg/kog den i ovnen indtil den indre temperatur når 55°C. Brug et kødtermometer til at kontrollere temperaturen.
Derefter fjerner du stanniol og væsken i fadet. (som bruges til skysauce). Temperaturen skrues op til 220°C.
Flæskestegen skal nu stege i yderligere 15-20 minutter eller indtil den har fået sprød svær. Dette vil også være med til at skabe en gylden farve på ydersiden af stegen.
Hvis sværen ikke bliver sprød, skal du give den grill et par minutter under overvågning, så sværen ikke bliver sort og brænder på.
Når flæskestegen er færdig, tages den ud af ovnen og hviler i mindst 10 minutter, inden det skæres i skiver. Dette vil gøre, at saften trækker ud i hele stegen kødet bliver mørt.
Opskrift med noter
Langtidsstegning af flæskesteg – langtidsstegt svinekam
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 2200 gram svinekam (med svær)
- 1 spsk. salt (groft)
- 2 stk. gulerødder
- 1 stk. løg
- 15 stk. laurbærblade
- ½ liter vand
Sådan gør du
- Tag svinekam ud af plastikken og skær og rids sværen med ca. ½ cm mellemrum og helt ned til kødet hvis slagteren ikke har gjort det.
- Hvis slagteren har ridset kødet, skal det gås efter, og der hvor laurbærblade skal sidde, ridses lidt dybere.
- Nogle gange er ridsningen ikke dyb og lang nok, måske i siderne, så skær det færdigt, så sværen deler sig, og du får nemmere ved at skære stegen ud, når den er færdig.
- Drys nu lidt salt hen over og stik laurbærblade ned mellem sværene.
- Læg stegen på en rist i bradepanden, og sørg for, at stegen og sværen ligger så vandret som muligt. Læg nogle skrællede kartofler eller lign. under stegen for at få sværen til at være lige.
- Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn.
- Skræl gulerødder og hak dem groft. Pil og skær låget ud i både. Fordel det hele omkring flæskestegen.
- Stik et stegetermometer godt ned og ind midt i kødet. Det er nemmest, at gøre det i en af enderne. Stil den midt i en kold ovn.
- Stegetiden ved langtidsstegning af flæskesteg er omkring 4 til 5 timer, men der er stor forskel på ovne, så du bør bruge stegetermometer, hvis du ikke er meget erfaren med langtidsstegning.
- Tænd ovnen på 60 – 80 grader alm. Ovn og sæt stegen ind.
- Hæld lidt stegesky over stegen ind i mellem.
- Efter to timer skrues temperaturen op til 100 grader. Hæld mere vand ved.
- Når centrumtemperaturen er 55 grader skrues ovnen op på 220 grader alm. ovn, indtil centrumtemperaturen når 75 – 80 grader.
- Nu må der ikke være vand i bradepanden, for nu skal sværen blive sprød.
- Giv evt. stegen lidt grill, så sværen begynder at sprænge.
- Hold øje med at sværen ikke bliver branket eller sort.
- Tag flæskestegen ud og lad den hvile i ca. 10 minutter. Skær den ud i passende skiver og server straks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Tommas Laursen
Den var virkelig lækker og lækker sovs det giver.Tak for go mad.
Bjørn Nielsen
Hej Thomas
Tak for din tilbagemelding og information.
Rigtig dejligt at høre, at du var glad for opskriften.
Flæskesteg og god sauce kan nemlig godt drille lidt 🙂
Hilsen
Bjørn