Der er rigtig mange som er uheldige med, at marmelader, saft og syltetøj mugner, selv om de har fulgt alle retningslinjer og taget diverse forholdsregler. Det er især ærgerligt når man har lavet store portioner marmelade eller saft, at det hele så mugner for en. Hvis man laver en henkogning af marmelade og frugter, så øges holdbarheden væsentligt og i op til et par år.
Tryk her for at se vore Marmelade og syltetøj opskrifter
Gå til
Lav store portioner ved henkogning
Det er sådan, at hvis man har lavet store portioner marmelade eller saft, at muligheden for mug opstår, da man hurtige vil få spist mindre portioner marmelade, som så oftest også opbevares i køleskabet. Derfor kan en henkogning nogen gange være løsningen på holdbarheden.
Opskrift med noter
Henkogning af marmelade, saft og syltetøj
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 10 kg Jordbær (eller hindbær, solbær, blommer, brombær)
Sådan gør du
Henkogning og korrekt håndtering af marmelade, saft, syltning og syltetøj
- For helt at undgå mug i marmelader, saft og syltetøj, skal det henkoges så bakterier fjernes. Derved mindskes risikoen for mug væsentligt, og det er så kun defekte låg og forkert håndtering, som er skyld i mug og bakterier i marmeladen og syltetøjet.
Henkogning ovn
- Der findes specielle henkogningskedler, som kan købes hos isenkræmmeren, men det er der ikke mange som gør i dag.
- Man kan nemlig også lave en ”henkogning” i en ovn ved, at sætte glassene ind i en kold ovn, der så sættes til 100 eller 130 grader.
- Glassene med frugt eller bær, får en lille halv time i ovnen eller indtil væsken i glassene bobler. Så er der sket en henkogning. Glassene sættes derefter til afkøling.
Henkogning i gryde
- En anden meget benyttet metode er, at stille de færdige glas marmelader eller saft, i en stor suppegryde med et stykke tykt stof i bunden. Så fyldes vand op til kanten af marmeladen eller syltetøjet i glasset og som tommelfingerregel ca. ¾ op på glassene.
- Derefter bringes gryden langsomt i kog til 100 grader.
- Nu skal gryden holde denne temperatur i ca. en lille halv time, sluk og lad glassene afkøle i gryden.
- Nu er alle bakterier og svampesporer dræbt, og man må ikke åbne låg på glas før indholdet skal bruges.
- Glassene er nu forseglet pga. det vakuum der opstår i glassene under kogningen.
Fordele ved henkogning
- Når man henkoger sin marmelade eller syltetøj, skal man heller ikke tilsætte atamon, som er et tilsætningsstof, som selvfølgelig helst skal undværes, da vi helst kun skal spise den rene frugt.
- Holdbarheden øges væsentligt.
- Marmeladen eller syltetøjet i glasset bliver lidt tykkere i konsistensen.
- Man kan opbevare sin marmelade eller syltetøj ved lidt under stuetemperatur og behøver ikke at benytte opbevaring i køleskab.
Noter
- Ernæring data er kalkuleret pr kg.
- Du kan henkoge din gele på samme måde
- Vi har udregnet at en flaske med blandet saft, har ca. 570 kcal. per liter færdig saft.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 10 kg Jordbær (eller hindbær, solbær, blommer, brombær)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Henkogning og korrekt håndtering af marmelade, saft og syltetøj
For helt at undgå mug i marmelader, saft og syltetøj, skal det henkoges så bakterier fjernes. Derved mindskes risikoen for mug væsentligt, og det er så kun defekte låg og forkert håndtering, som er skyld i mug og bakterier i marmeladen og syltetøjet.
Henkogning ovn
- Der findes specielle henkogningskedler, som kan købes hos isenkræmmeren, men det er der ikke mange som gør i dag.
- Man kan nemlig også lave en ”henkogning” i en ovn ved, at sætte glassene ind i en kold ovn, der så sættes til 100 eller 130 grader.
- Glassene med frugt eller bær, får en lille halv time i ovnen eller indtil væsken i glassene bobler. Så er der sket en henkogning. Glassene sættes derefter til afkøling.
Henkogning med vand
- En anden meget benyttet metode er, at stille de færdige glas marmelader eller saft, i en stor suppegryde med et stykke tykt stof i bunden. Så fyldes vand op til kanten af marmeladen eller syltetøjet i glasset og som tommelfingerregel ca. ¾ op på glassene.
- Derefter bringes gryden langsomt i kog til 100 grader.
- Nu skal gryden holde denne temperatur i ca. en lille halv time, sluk og lad glassene afkøle i gryden.
- Nu er alle bakterier og svampesporer dræbt, og man må ikke åbne låg på glas før indholdet skal bruges.
- Glassene er nu forseglet pga. det vakuum der opstår i glassene under kogningen.
Fordele ved henkogning er mange
- Når man henkoger sin marmelade eller syltetøj, skal man heller ikke tilsætte atamon, som er et tilsætningsstof, som selvfølgelig helst skal undværes, da vi helst kun skal spise den rene frugt.
- Holdbarheden øges væsentligt.
- Marmeladen eller syltetøjet i glasset bliver lidt tykkere i konsistensen.
- Man kan opbevare sin marmelade eller syltetøj ved lidt under stuetemperatur og behøver ikke at benytte opbevaring i køleskab.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan henkoge din gele på samme måde
- Æbler og pærer kan også henkoges
❓ FAQ
Bær og frugter er meget velegnet.
Jordbærmarmelade, æblemost, æblesaft eller solbærsaft
Kommentarer
Ingen kommentarer