Franskbrød
Antal: 2 stk. franskbrød
Af Min madopskrift
Stort luftigt franskbrød med dejlig smag som et rigtigt hjemmelavet franskbrød skal være.
Hemmeligheden ved at få et stort og luftigt brød er, at bruge den rigtige mængde gær, ikke at tilsætte salt for tidligt, og den lange efterhævning.
Franskbrød opskriften kan bruges til både brød og boller. I stedet for at lave hele dejen til franskbrød, deles dejen ud i ca. 16 små stykker dej som rulles til boller.
Ingredienser franskbrød:
- 50 g smør
- 4 dl mælk
- 1 dl tykmælk
- 1 æg
- 25 g gær
- 2 tsk. sukker
- 1 tsk. fint salt
- 800 g hvedemel
Fremgangsmåde franskbrød:
- Det er nemmest at bruge en røremaskine. Rør gæren ud i det hånd lunkne vand i skålen. Når gæren er opløst, tilsættes sukker, smør, tykmælk og olie.
- Bland løbende melet i lidt efter lidt, mens du ælter dejen. Tilsæt nu salt og ælt videre. Når dejen hænger godt sammen og ikke klistrer for meget, er den klar til at blive æltet på bordet. (Ellers forsættes i røremaskinen indtil dejen er blank)
- Drys først lidt mel ud på bordpladen, så dejen ikke klistrer sig fast.
- Ælt dejen godt igennem på bordet, indtil den slipper og ikke hænger ved i hænderne. Dejen må gerne være til den fugtige side og glat og blank.
- Læg dejen tilbage i skålen og dæk den til med et stykke vådt viskestykke hen over.
- Lad dejen hæve i 30 min.
- Drys herefter lidt mel ud på bordet igen og slå luften ud af dejen ved at ælte den. Del dejen i to lige store stykker og form herefter dejen til to brød.
- Læg brødet på en bageplade med bagepapir og stil den til efterhævning i to timer.
- Inden du stiller brødet til hævning, ridses der 3-4 gange på tværs i brødet med en kniv, så det får franskbrødets karakteristiske “bølger”. Det forhindrer også brødet i at få revner.
- Når hævningen er ved at være færdig, varmes ovnen op til 220 grader.
- Pisk ægget sammen og pensle det på brødet. Du kan også bruge vand eller mælk at pensle med.
- Sæt brødet i ovnen og skru ned til 190 grader.
- Bag brødet i ca. 25 – 30 min. Det er færdigt når det er gyldent og giver en hul lyd når du banker på det. Ellers stik en strikkepind igennem brødet. Hænger der dej ved, er brødet ikke færdigt.
Prøv også grydebrød – verdens bedste brød
Tips
- Dejen til franskbrød skal være lidt mere tør end til boller, da franskbrødet ellers risikerer at blive fladt.
Kommentarer
Ingen kommentarer