Grydebrød, verdens bedste brød (og nemmeste) bagt i rømertopf, römertopf eller stegeso, kært barn har mange navne. Brød bagt i en römertopf får nogenlunde samme krumme som brød bagt i en gryde, men har du ikke en römertopf kan du sagtens bruge en gryde. Forskellen er, at römertopf giver ekstra fugt til brødet under bagningen, som forlænger bagning lidt og giver lidt saftigere brød. Prøv også Verdens bedste brød – Grydebrød
Grydebrød i römertopf langtidshævet
Dette stenalderbrød får du ikke bedre hos bageren, så hvorfor ikke bage det selv! Det er desuden så nemt at bage, at man tænker; hvorfor har jeg ikke bagt det før! Dejen skal ikke æltes men bare blandes sammen. Derudover er det fedtfattigt, da der ikke skal bruges fedtstof som smør, olie eller margarine i opskriften. Hvis der ikke er noget fedt, hvor kommer smagen så fra, tænker du måske, men dejen skal hæve længe og lunt. Ikke noget med køleskab eller kolde kældre, det bliver dejen ikke bedre af.
Gå til
Opskrift med noter
Grydebrød i römertopf
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Römertopf
Ingredienser
- 450 gram Hvedemel
- 200 gram Grahamsmel
- 5 ¼ dl Vand
- 2 tsk. Havsalt
- 1 stk. Gær (på størrelse med en ært)
- 1 spsk. Olie eller smør (til at smøre fadet med)
Sådan gør du
- Hæld fingervarmt vand op i en skål. Rør gæren ud i vandet så det er jævnt fordelt. Lad det stå 5 min. Så det kan blive aktivt.
- Bland mel og salt ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller brug en røremaskine.
- Dejen skal bare røres godt sammen indtil blandingen er jævn og tynd.
- Lad det hæve lunt og tildækket med et fugtigt viskestykke i 12 timer.
- Når det er hævet færdigt er dejen fyldt med store bobler.
- Hæld dejen ud på et bord der er drysset med mel.
- Nu skal dejen lægges sammen i tre dele.
- Rul den forsigtigt lidt frem og tilbage så du får en pølse og fold så den ene ende ⅓ del ind over brødet. Fold det næste stykke ind til midten og til sidst foldes den helt ned til den anden ende.
- Vend brødet og gentag processen.
- Læg dejen i et smurt fad med et fugtigt viskestykke over. Dejen hæver nu i 2 timer.
- I mellemtiden sættes römertopf i vand i ca. 15 – 20 minutter.
- Forvarm ovnen op til 250 grader alm. varme og sæt römertopf ind i ovnen. Her skal den stå og varme op i ca. 20 minutter.
- Når dejen er hævet færdig vendes den forsigtigt over i den varme römertopf. Dejen skal kun fylde den nederste del af römertopf. Låget sættes på, og det sættes ind i ovnen.
- Bag i 30 minutter ved 250 grader med låg.
- Efter 30 minutter tager du låget af og bager brødet i yderligere 15 minutter ved 225 grader uden låg.
- Lad brødet køle af på en rist i ca. 10 minutter inden servering.
Noter
- Du kan drysse lidt mel i bunden af gryden inden dejen hældes i. Dette giver en lidt anderledes bund.
- Du kan erstatte vand med kærnemælk
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 10 min. Samlet tid er ca. 30 min. Opskrift til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 450 gram hvedemel
- 200 gram grahamsmel
- 5 ¼ dl vand
- 2 tsk. havsalt
- Gær på størrelse med en ært
- Olie eller smør til at smøre fadet med
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Hæld fingervarmt vand op i en skål. Rør gæren ud i vandet så det er jævnt fordelt. Lad det stå 5 min. Så det kan blive aktivt.
- Bland mel og salt ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller brug en røremaskine.
- Dejen skal bare røres godt sammen indtil blandingen er jævn og tynd.
- Lad det hæve lunt og tildækket med et fugtigt viskestykke i 12 timer.
- Når det er hævet færdigt er dejen fyldt med store bobler.
- Hæld dejen ud på et bord der er drysset med mel.
- Nu skal dejen lægges sammen i tre dele.
- Rul den forsigtigt lidt frem og tilbage så du får en pølse og fold så den ene ende ⅓ del ind over brødet. Fold det næste stykke ind til midten og til sidst foldes den helt ned til den anden ende.
- Vend brødet og gentag processen.
- Læg dejen i et smurt fad med et fugtigt viskestykke over. Dejen hæver nu i 2 timer.
- I mellemtiden sættes römertopf i vand i ca. 15 – 20 minutter.
- Forvarm ovnen op til 250 grader alm. varme og sæt römertopf ind i ovnen. Her skal den stå og varme op i ca. 20 minutter.
- Når dejen er hævet færdig vendes den forsigtigt over i den varme römertopf. Dejen skal kun fylde den nederste del af römertopf. Låget sættes på, og det sættes ind i ovnen.
- Bag i 30 minutter ved 250 grader med låg.
- Efter 30 minutter tager du låget af og bager brødet i yderligere 15 minutter ved 225 grader uden låg.
- Lad brødet køle af på en rist i ca. 10 minutter inden servering.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan drysse lidt mel i bunden af gryden inden dejen hældes i. Dette giver en lidt anderledes bund.
- Du kan erstatte vand med kærnemælk
❓ FAQ
Ja du kan lave grydebrød i en jerngryde som også er det mest anvendte.
Ja
Som alt brød, er det bedst samme dag det er bagt. Men, opbevaret korrekt og pakket ind i et rent viskestykke, kan grydebrød holde saftigheden ca. 2 dage efter det er bagt.
Superheltemor
Mmm en god opskrift! Tusind tak!