Verdens bedste brød er bare et stenalderbrød da brødet laves som man gjorde i stenalderen. Her er jordovnen erstattet med en ovn og en gryde. Grydebrød er et brød, som findes rundt omkring på nettet. Vi har afprøvet det, og ændret lidt på fremgangsmåde og ingredienser, for at få en mere italiensk smag. Vil du prøve den originale opskrift på grydebrød bagt i rømertopf – römertopf så se opskriften her. Prøv også verdens bedste brød/grydebrød med kærnemælk
Gå til
Grydebrød – Verdens nemmeste brød
Verdens bedste brød er også verdens nemmeste brød at lave, så det er jo meget heldigt :). Det får sin gode struktur og smag da dampen og smagsstoffer, bliver inde i gryden. Og da brødet skal langtidshæve giver det god mening, at tilsætte malt og rugmel for at forbedre smagen. Men malt kan sagtens udelades og rugmel kan erstattes af hvedemel eller andet mel.
Opskrift med noter
Verdens bedste brød
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Jerngryde med låg, som tåler ovn.
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet i en røreskål, og bland resten af de tørre ingredienser i.
- De tørre ingredienser røres godt sammen, derefter kommes de våde i og røres grundigt sammen – den lange hævetid erstatter æltning.
- Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå ved eller lidt under stuetemperatur i ca. 12 timer og op til 24 timer.
- Hævetiden kan reduceres, hvis man ønsker dette. Men 10 timer er nok et minimum, for at få et godt resultat.
- Hæld dejen ud på et bord med mel. Fold dejen et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Så formes dejen til en kugle. Drys lidt mel over kuglen.
- Dejen lægges derefter op i en skål, og der lægges et vådt viskestykke over skålen.
- Lad dejen hæve i yderligere to timer.
- En støbejernsgryde sættes ind i en 250 grader varm ovn (Almindelig stegegryde som tåler varme, kan også bruges).
- Gryden skal stå i ovnen i ca. 30 minutter for at blive gennemvarm.
- Efter 30 min. lægges dejen op i gryden. Sæt låg på gryden.
- Dejen bages nu 30 minutter. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gennembagt.
- Tag gryden ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
Noter
- Du kan nemt udelade efterhævning på 2 timer, men så bliver brødet dog lidt mindre.
- Drys lidt flagesalt over brødet inden det kommer i ovnen. Giver en dejlig smag.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstiden er ca. 45 min. Totaltid er ca. 12 t 50 min. Giver et brød.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Opløs gæren i vandet i en røreskål, og bland resten af de tørre ingredienser i.
- De tørre ingredienser røres godt sammen, derefter kommes de våde i og røres grundigt sammen – den lange hævetid erstatter æltning.
- Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå ved eller lidt under stuetemperatur i ca. 12 timer og op til 24 timer.
- Hævetiden kan reduceres, hvis man ønsker dette. Men 10 timer er nok et minimum, for at få et godt resultat.
- Hæld dejen ud på et bord med mel. Fold dejen et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Så formes dejen til en kugle. Drys lidt mel over kuglen.
- Dejen lægges derefter op i en skål, og der lægges et vådt viskestykke over skålen.
- Lad dejen hæve i yderligere to timer.
- En støbejernsgryde sættes ind i en 250 grader varm ovn (Almindelig stegegryde som tåler varme, kan også bruges).
- Gryden skal stå i ovnen i ca. 30 minutter for at blive gennemvarm.
- Efter 30 min. lægges dejen op i gryden. Sæt låg på gryden.
- Dejen bages nu 30 minutter. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gennembagt.
- Tag gryden ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan nemt udelade efterhævning på 2 timer, men så bliver brødet dog lidt mindre.
- Drys lidt flagesalt over brødet inden det kommer i ovnen. Giver en dejlig smag.
❓ FAQ
Ja, evt. i skiver
Der er ikke rigtig noget at forberede, andet end, at varme gryden op i god tid.
Smør, ost, skinke, syltetøj, pålæg.
Lars
Ja sikkert et godt brød men hvor meget gær til sådan et brød, det mangler lige i opskriften 😉 til verdens bedste brød…
Bjørn Nielsen
Hej Lars
Tak for info.
Der skal bruges 5 gram gær eller gær på størrelse med en ært.
Opskriften er rettet til nu.
Hilsen
Bjørn