Er der noget bedre end god gammeldags æblekage med flødeskum og æblekagerasp som dessert. Det er der nok, men æblekage er en klassiker, som aldrig går af mode, pga. den gode smag og fordi, æblekage ligger rigtigt dejligt i maven bagefter.
Man får aldrig den følelse, at det var for “meget”. Og når man bor på Fyn, er æblekage mange fynboers “national dessert”.
Filippa æblet
Vi har lavet denne opskrift over 100 gange, og prøvet mange forskellige æbler, når vi skulle lave en æblekage. Filippa æblet, er det bedste æble til Fynsk æblekage synes vi. Filippa æblet har en lidt grov konsistens og en unik smag, når det er helt modent. Det giver den helt rigtige smag og faste konsistens, som en æblekage skal have.
Prøv også Mormors hemmelige æblekage opskrift
Gå til
Fynsk opskrift
Klassisk opskrift på æblekage med makroner og æblekagerasp er en gammel fynsk opskrift som vi laver mange gange hvert år. Ofte tilsætter vi kun lidt rasp og nyder æblekagen med iskold flødeskum.
Du får i øvrigt den bedste æblekage, når du bruger søde fynske æbler, som ikke indeholder for meget saft, og her har vi det fynske Fillipa æble, som både er sødt og lidt tør i konsistensen.
Derfor skal du lave gammeldags æblekage
Denne gammeldags æblekage med flødeskum er en klassisk dessert, der bringer barndomsminder frem og byder på en dejlig og velsmagende dessert.
Kombinationen af møre æbler, lagdelt med sød æblekagerasp og luftig flødeskum, skaber en dejlig symfoni af smag og aromaer.
Her er et par grunde til, hvorfor du bør prøve denne opskrift:
Nostalgisk glæde: Denne opskrift er en smuk hyldest til traditionelle desserter, der har bestået tidens tand. Ved at lave denne æblekage kan du forkæle dig selv med et stykke nostalgi og nyde din barndoms smage, som du måske husker dem.
Enkelhed når det er bedst: Opskriften er ligetil og nem at følge, hvilket gør den perfekt til både erfarne bagere og begyndere. Med kun en håndfuld ingredienser og enkle trin har du en skøn dessert, der er klar til at imponere din familie og venner.
Alsidig: Selvom opskriften giver specifikke instruktioner, kan du også være kreativ og tilføje dit eget twist. Overvej at tilføje lidt vaniljeis eller et dryp karamelsauce for at hæve smagen endnu mere.
Sæsonbestemt charme: Æbledesserter er perfekte til alle tider af året, men de er virkelig best i efterårssæsonen, når æbler er på deres højeste. Denne opskrift giver dig mulighed for at omfavne de hyggelige vibes og forkæle dig med de vidunderlige smage der er om efteråret.
Så uanset om du søger at tilfredsstille din søde tand eller skabe en dejlig dessert til en særlig lejlighed, er denne gammeldags æblekage med flødeskum et fantastisk valg.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid er ca. 25 min. Samlet tid er ca. 45 min. Opskrift til 8 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
750 gram Madæbler (renset vægt F. eks modne Filippa æbler)
½ dl vand
80 gram sukker (Til æblegrød)
1 stk. vaniljestang
½ dl Citron (Kan udelades)
Ingredienser ristet rasp
75 gram rasp (Evt. kan der også bruges færdig æblekage rasp fra supermarkedet.)
50 gram sukker
75 gram smør
🥗Tilbehør
75 gram makroner
¼ l piskefløde 38 %
1 håndfuld hindbær eller skovbrombær
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Skyl æblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og læg dem op i en gryde.
Tilsæt vand.
Tilsæt evt. lidt citronsaft, så æbler ikke tager farve og bliver brune. (kan udelades).
Sæt gryden med vand og æblestykker over på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen.
Flæk en vaniljestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden. (Sammen med stang).
Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold låget på gryden.
Husk og rør rundt i gryden engang imellem.
Kog æblestykkerne i ca. 20 minutter, til de er helt bløde.
Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen. Hæld de kogte æbler over i en skål. Smid vaniljestang væk.
Rør det til mos og tilsæt sukker.
Sæt skålen til afkøling.
Fremgangsmåde æblekagerasp
Hæld rasp og sukker i en anden skål og bland det sammen.
Smelt smørret og rasp på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.
Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.
Kom makroner i en plasticpose og knus dem med noget tungt, f.eks. en kagerulle.
Bland makroner og ristet rasp.
Fremgangsmåde æblekage
Tag skålen med æblemos og fordel nu skiftevis æblemos og ristet rasp. Begynd og slut af med æblemosen.
Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer flødeskummen til at smage dårligere.
Fordel flødeskum over æblekagen.
Pynt med hindbær, brombær eller knuste makroner.
Server straks.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til Fynsk æblekage:
Brug madæbler,
Brug æbler som ikke er for saftige
Til gammeldags æblekage skal man have frisk pisket flødeskum
❓ FAQ
Fillipa, rød Ingrid Marie og rød Belle de Boskoop
Ja næsten, men de mest velegnede er søde med en lidt tør og grov konsistens. Er æblet for saftigt og fint, bliver æblekagen for blød og flyder ud.
Cox orange, Granny Smith, eller æbler med særpræget smag.
Filippa æblet, er det bedste æble til Fynsk æblekage synes vi. Filippa æblet har en lidt grov konsistens og en unik smag, når det er helt modent. Det giver den helt rigtige smag og faste konsistens, som en æblekage skal have.
Opskrift med noter
Gammeldags æblekage med flødeskum
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 750 gram æbler (renset vægt f. eks modne Filippa æbler eller madæbler)
- ½ dl vand
- 80 gram sukker (til æblegrød)
- 1 stk. vaniljestang
- ½ dl Citron (kan udelades)
Ingredienser ristet rasp
- 75 gram rasp (evt. færdig æblekage rasp )
- 50 gram sukker
- 75 gram smør
Tilbehør
- 75 gram makroner
- ¼ l piskefløde 38 %
- 1 håndfuld hindbær (eller brombær)
Sådan gør du
- Skyl æblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og læg dem op i en gryde.
- Tilsæt vand.
- Tilsæt evt. lidt citronsaft, så æbler ikke tager farve og bliver brune. (kan udelades).
- Sæt gryden med vand og æblestykker over på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen.
- Flæk en vaniljestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden. (Sammen med stang).
- Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold låget på gryden.
- Husk og rør rundt i gryden engang imellem.
- Kog æblestykkerne i ca. 20 minutter, til de er helt bløde.
- Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen. Hæld de kogte æbler over i en skål. Smid vaniljestang væk.
- Rør det til mos og tilsæt sukker.
- Sæt skålen til afkøling.
Fremgangsmåde æblekagerasp
- Hæld rasp og sukker i en anden skål og bland det sammen.
- Smelt smørret og rasp på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.
- Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.
- Kom makroner i en plasticpose og knus dem med noget tungt, f.eks. en kagerulle.
- Bland makroner og ristet rasp.
Fremgangsmåde æblekage
- Tag skålen med æblemos og fordel nu skiftevis æblemos og ristet rasp. Begynd og slut af med æblemosen.
- Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer flødeskummen til at smage dårligere.
- Fordel flødeskum over æblekagen.
- Pynt med hindbær, brombær eller knuste makroner.
- Server straks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer