Gammeldags hjemmelavet Rom rosin is, der her bliver lavet af de bedste ingredienser.
Du får her en is, som de professionelle laver den, bare endnu bedre. Ja, du kan lave isen bedre, fordi isen er allerbedst, når den er helt frisklavet.
Det vigtigste når man laver is er, at røre rundt i isen indtil den er færdig og det tager cirka 40 minutter.
Prøv også abrikos is med vanilje
Gå til
Valg af rom
Når du laver rom rosin is, er rom en af de vigtigste ingredienser, og jo bedre rom du bruger, jo bedre bliver isen.
Vi bruger kraken rom, (Dette er ingen reklame for et specielt mærke) da vi synes den passer perfekt, da den har en fantastisk lækker eftersmag. Men du kan sagtens bruge din ynglings rom.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 minutter. Køletid ca. 5 timer. Samlet tid er ca. 5 timer 10 min. Opskrift til 12 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 2 dl Mælk
- 2 dl Piskefløde
- 4 stk. Æggeblommer
- 1 dl Sukker
- 1 dl Glukosesirup
- 2 dl Rosiner
- ½ stk. Vaniljestang
- ½ dl Rom (f.eks. Kraken)
- 100 g Chokolade (55 %)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Hak rosiner fint eller groft efter hvad man foretrækker. Vi hakker dem i ca. 3 mm stykker.
- Kom de hakkede rosiner i en skål med god rom. Her skal de trække mindst 2 timer.
- Æggeblommer og sukker piskes sammen til en cremet æggesnaps.
- Skrab vanilje ud af vaniljestang. Tag en gryde og tilsæt mælk, fløde, glukosesirup, vanilje og selve vaniljestangen, da den også indeholder masser af smag. Kog det op.
- Æggesnapsen piskes ned i den kogende mælkeblanding og tages af varmen. Derefter hældes det hele igennem en si.
- Tilsæt rosiner med rom og rør det sammen.
- Sættes til afkøling og derefter i køleskabet indtil det har køleskabstemperatur.
- Hæld det hele i en ismaskine, og lad det hele køre rundt i ca. 40 min. eller indtil du har en god cremet is.
- Hak chokoladen lidt groft og tilsæt lidt efter lidt til isen så chokoladen fordeles godt.
- Kom isen i en passende beholder der kan lukkes helt og kom det i en fryser. Isen er klar til servering når isen er kølet helt ned.
📖Variation
Herunder giver vi et par fif til, at ændre i smagen.
- Mere smag – Hvis der ønskes mere smag af rom, tilsættes der flere hakkede rosiner der har ligget i romlage.
- Deluxe – Hvis man vil gøre lidt mere ud af isen, kan der piskes en lækker guf, som serveres til isen.
- Tilsæt mere – Hvis man vil tilsætte lidt ekstra til isen, kan man hakke en håndfuld mandler og tilsætte isen.
🌡️Opbevaring
Isen opbevares i en tætsluttet beholder i fryseren. Bemærk, at isen er allerbedst når den er frisklavet og bedst den første uge. Derefter mister den lidt efter lidt smagen af rom. Men hvis du opbevarer rom rosin isen rigtigt, bevares den gode smag lidt længere.
Opskrift med noter
Rom rosin is med mørk chokolade
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Ismaskine
Ingredienser
- 2 dl Mælk
- 4 stk. Æggeblommer
- 2 dl Piskefløde
- 1 dl Sukker
- 1 dl Glukosesirup
- 2 dl Rosiner
- ½ stk. Vaniljestang
- ½ dl Rom (f.eks. Kraken)
- 100 g Chokolade (55 %)
Sådan gør du
- Hak rosiner fint eller groft efter hvad man foretrækker. Vi hakker dem i ca. 3 mm stykker.
- Kom de hakkede rosiner i en skål med god rom. Her skal de trække mindst 2 timer.
- Æggeblommer og sukker piskes sammen til en cremet æggesnaps.
- Skrab vanilje ud af vaniljestang. Tag en gryde og tilsæt mælk, fløde, glukosesirup, vanilje og selve vaniljestangen, da den også indeholder masser af smag. Kog det op.
- Æggesnapsen piskes ned i den kogende mælkeblanding og tages af varmen. Derefter hældes det hele igennem en si.
- Tilsæt rosiner med rom og rør det sammen.
- Sættes til afkøling og derefter i køleskabet indtil det har køleskabstemperatur.
- Hæld det hele i en ismaskine, og lad det hele køre rundt i ca. 40 min. eller indtil du har en god cremet is.
- Hak chokoladen lidt groft og tilsæt lidt efter lidt til isen så chokoladen fordeles godt.
- Kom isen i en passende beholder der kan lukkes helt og kom det i en fryser. Isen er klar til servering når isen er kølet helt ned.
Noter
- Isen smager mest af rom de første dage.
- Sørg for, at hakke rosiner godt, så de modtager mest rom.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Isen smager mest af rom de første dage.
- Sørg for, at hakke rosiner godt, så de modtager mest rom.
- Man kan tilsætte lidt hakkede nødder til isen.
Iben Katrine Møller Andersen
Kan ikke se i opskriften hvor mange æggeblommer jeg skal bruge…?
Bjørn Nielsen
Hej Iben
Tak for dit spørgsmål til opskriften. Ja, det har vi glemt at tilføje i ingredienslisten. Vi har opdateret opskriften nu, så den passer.
Der skal som hovedregel bruges 4 æggeblommer til 4 dl væske. Så du kan f.eks. lave isen af 4 æggeblommer og 4 dl fløde osv.
Husk, at Romrosin isen smager allerbedst når den er frisklavet, da romsmagen forsvinder, lidt efter lidt.
Håber det lykkes, at få en dejlig romrosin is med god rum smag.
Hilsen
Bjørn