Hvis man har en rygeovn, skal den selvfølgelig bruges til at ryge kød og fisk i. Røget laks er nok noget af det mest velsmagende fisk man kan få. Det smager fantastisk på en tallerken med forskelligt på eller i en bolle. Denne opskrift på hurtig røgning af laks og ørred gør det lidt nemmere, at ryge fisk, da opskriften er tilpasset, så den er nem at gå til, og passer til de fleste lidt store fede fisk.
Gå til
Både til laks, ørred og andre fisk
Hvis det skal gå lidt stærkt, kan man skære lidt ned på tiden i saltlagen, hvis man skærer fisken ud i fileter eller stykker. Står du med en stor fisk du gerne vil have røget, kan du som udgangspunkt bruge denne opskrift på hurtig røgning af laks og ørred, som både er til laks og ørred. Hurtig røgning af laks og ørred går ikke ud over kvaliteten af fisken.
Prøv også varmrøgning af laks og ørred
Opskrift med noter
Hurtig røgning af laks og ørred
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Rygeovn
Ingredienser
- 1 stk. Laks (hel eller stykker med skin)
- eller
- 1 stk. Ørred (hel eller stykker med skin)
- 1 tsk. Salt og lidt friskkværnet peber
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. Sennepsfrø
- 1 spsk. Krydderier (f.eks. paprika)
Sådan gør du
- Har du fanget en laks eller har du købt en hel laks begynder du med fjerne gællerne og skære buen op, og rense laksen for indvolde og blod.
- Se evt. også indlægget hvordan du bedst salter og ryger en hel laks: Varmrøgning af laks.
- Når Laksen er renset, fileteres den i to sider og skæres ud i pæne stykker på 20 cm og tørsaltes.
Tørsaltning
- Laks eller ørredstykker duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen.
- Fisken stilles derefter på køl i ca. 2 timer. Pas på, fisken væsker en del, så sørg for at den er i et fad eller dyb tallerken.
- Laksen tages op, skylles godt og tørres i køkkenrulle og der isættes tandstikkere i bugen.
Lufttørring
- Derefter lufttørres laksen i en time eller to.
Røgning af Laks og ørred
- Ovnen opvarmes til 100 grader og brændes af 10 min. Derefter skal du få varmen ned på 60 – 70 grader.
- Laks eller ørred pensles nu med honning og krydres efter ønske, med f.eks. sennepsfrø eller krydderier.
- Laks eller ørredstykker lægges ind på et net der er fastgjort helt oppe i toppen. Eller på et specielt køkkenredskab (Se billede) som også bruges til at fastholde fisken på en grill.
- Derefter holdes temperaturen på de 60 – 70 grader i ca. 20 min. Derefter kommes røgsmuld eller flis på, hold temperaturen på de 50 – 70 grader.
- Du kan spraye med vand for at dæmpe flammerne, og for at holde temperaturen nede.
- Pas på med at få temperaturen op på de 80 til 100 grader, det tørrer fisken ud.
- Der røges herefter i ca. 1 time. Hæld lidt røgsmuld eller flis på løbende, når det ikke ryger så meget mere. Men det skal heller ikke ryge for meget, da smagen så bliver for koncentreret og bitter. Røgsmagen skal kun anes.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 2 timer og 30 min. Tilberedningstid ca. 1 time. Samlet tid ca. 3 timer og 30 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser røget laks eller ørred:
- 1 stk. Laks (hel eller stykker med skin)
- eller
- 1 stk. Ørred (hel eller stykker med skin)
- 1 tsk. Salt og lidt friskkværnet peber
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. Sennepsfrø
- 1 spsk. krydderier (f.eks. paprika)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde hurtig røgning af laks og ørred:
- Har du fanget en laks eller har du købt en hel laks begynder du med fjerne gællerne og skære buen op, og rense laksen for indvolde og blod.
- Se evt. også indlægget hvordan du bedst salter og ryger en hel laks: Varmrøgning af laks.
- Når Laksen er renset, fileteres den i to sider og skæres ud i pæne stykker på 20 cm og tørsaltes.
Tørsaltning:
- Laks eller ørredstykker duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen.
- Fisken stilles derefter på køl i ca. 2 timer. Pas på, fisken væsker en del, så sørg for at den er i et fad eller dyb tallerken.
- Laksen tages op, skylles godt og tørres i køkkenrulle og der isættes tandstikkere i bugen.
Lufttørring:
Derefter lufttørres laksen i en time eller to.
Fremgangsmåde hurtig røgning af laks og ørred:
- Ovnen opvarmes til 100 grader og brændes af 10 min. Derefter skal du få varmen ned på 60 – 70 grader.
- Laks eller ørredstykker lægges ind på et net der hænger helt oppe i toppen. Eller på et specielt køkkenredskab (Se billede) som også bruges til at fastholde fisken på en grill.
- Derefter holdes temperaturen på de 60 – 70 grader i ca. 20 min. Derefter kommes røgsmuld eller flis på, hold temperaturen på de 50 – 70 grader.
- Du kan spraye med vand for at dæmpe flammerne, og for at holde temperaturen nede.
- Der røges herefter i ca. 1 time. Hæld røgsmuld eller flis på løbende, når det ikke ryger så meget mere.
- Pas på med at få temperaturen op på de 80 til 100 grader, det tørrer fisken ud.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Sørg for, at der hele tiden er god varme og lidt røgudvikling. Det er bedre der er god varme med lidt røg end meget røg og lidt varme.
- Hold temperaturen konstant. Spray evt. med lidt vand for, at holde flammerne og varmen nede.
❓ FAQ
Man lægger ørred øverst i rygeovnen eller hænger den i en krog med hovedet op. Du kan bruge hjemmelavet røgesmuld, røgeflis eller købe den hos fiskeri butikker. Du kan læse på pakken hvilken træ der er brugt og hvilken smag du vil få.
Bøg og frugttræer.
Ja, bare det er fra bøg eller frugttræer.
Kommentarer
Ingen kommentarer