Bedste hel kylling på grill med coleslaw og timiankartofler er nok den nemmeste menu du kan lave. Opskrift er både til grill med kul og gas.
Kylling på grill er en af de nemmeste opskrifter der findes til grill og så smager den himmelsk, og derfor er det en af de største klassikere på grill.
Kyllingen passer stort set sig selv. Men for at få den helt perfekte kylling, er der et par tips du kan følge.
Vi bruger et rotisseri men du kan selv vende kyllingen ofte.
Prøv også hel kylling på rotisseri
Gå til
Inden du går i gang med opskriften
Inden du går i gang, er her nogle overvejelser du kan gøre, inden du begynder. Hvis du vil eksperimentere lidt med smagen, har vi også nogle tips:
Alle ingredienser klar: Sørg for at du har alle ingredienserne til din hel kylling på grill. Du skal bruge en hel kylling, salt, peber, paprika, og måske (hvidløg, citron, rosmarin, olivenolie, smør og honning. Du kan også tilføje andre krydderier eller krydderurter efter din smag.
Varm op: Tænd din grill og lad den varme op til ca. 200 grader. Du kan bruge enten gasgrill eller kulgrill, men sørg for at du har et termometer til at måle temperaturen.
Indirekte varme: Du skal kun grille på indirekte varme. Men du kan brune kyllingen på direkte varme i ca. 10 minutter, så den får lidt pænere kulør.
Skyl og fjern: Skyl og tør din kylling grundigt. Fjern eventuelle indvolde og overskydende fedt. Gnid kyllingen med salt, peber og paprika over det hele, både indvendigt og udvendigt.
Hvis du bruger krydderier og urter: Skær hvidløg og citron i halve. Pres saften fra en halv citron over kyllingen og gnid det ind. Stop den anden halve citron, timian, hvidløg og rosmarin ind i kyllingens hulrum.
Bind kyllingens ben sammen med kødsnor eller tandstikker, hvis du ikke kan få gaflerne til at holde dem sammen.
Olie og smør: Bland lidt olivenolie, smør og honning i en lille skål. Pensl kyllingen med blandingen i slutningen af grillningen og gem resten til senere.
Hvis du ikke har et rotisserie: Læg kyllingen på en bradepande eller et fad, der kan tåle varmen fra grillen. Dæk kyllingen med stanniol og sæt den på grillen. Grill kyllingen i ca. 1 time og 15 minutter, eller indtil kyllingens inderste temperatur når 75 grader. Husk og vende kyllingen ofte, så kødsaften fordeler sig rundt i hele kyllingen.
Pensl kyllingen med olie-smør-honning blandingen hver 15. minut og fjern stanniolen de sidste 15 minutter for, at få sprød og gylden skind.
Færdig: Når kyllingen er færdig, tages den af grillen. Du kan servere den straks, men du kan også lade den hvile i 10 minutter inden udskæring, så saften har sat sig i kyllingen.
Servér kyllingen med dit yndlings tilbehør, såsom salat, kartofler, brød eller sauce.
Nyd denne lækre hel kylling på grill!
Vi håber, at du finder denne vejledning nyttig. Hvis du har brug for mere hjælp, er du velkommen til at skrive i kommentarfeltet.
Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner, hvis du synes den var god.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør: 2 minutter. Arbejdstid: ca. 3 min. Tilberedningstid: ca. 60 min. Samlet tid: ca. 1 timer og 5 min. Opskrift: til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1 stk. Kylling (stor fersk )
1 tsk. Smør og olie
Krydderier
1 spsk. Paprika (timian eller ras el hanout)
Tilbehør til Bedste hel kylling på grill
400 g Coleslaw
1 dl syltede agurker
Timiankartofler
1000 g kartofler (ovnbagte. Bagt med timian og smør)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåden Bedste hel kylling på grill
- Tag en skål og kom de krydderier du vil bruge op i skålen og bland det sammen. Derved undgår du at skulle krydre kyllingen af flere omgange.
- Skyl kyllingen, dup den tør og sæt den på et rotisseri. Hvis du har et rotisseri kan du vende kyllingen ofte. Dvs. du vender når der er gået 10 minutter. Ikke mere, for så lukker du for meget varme ud af grillen.
- Hvis du bruger en grill med kul, skal du grille med indirekte grillning.
- Ved gasgrill tænder du kun de yderste brændere.
- Ved indirekte grill er kul ude i siderne. Og kyllingen er i midten over en drypbakke der er sat nedenunder.
- Tænd for rotisserie så kyllingen drejer rundt.
- Først kommes en anelse olie eller smør på kyllingen. Dette er gøres så krydderier ellers vil drysse nemmere af, når du krydrer.
- Det er vigtigt, at du ikke bruger ret meget smør eller olie, da det ikke er nødvendigt og vil dryppe af og ned til ilden nedenunder, så du risikerer høje flammer. Du kan også udelade at pensle kyllingen.
- Krydr kyllingen over grillen mens den drejer rundt og fordel krydderiblandingen over kyllingen. Det er ikke nødvendigt at smøre olie eller smør på kyllingen igen.
- Luk låget. Sæt temperaturen til 190 grader. Ved gasgrill er det cirka midten af knappen eller lidt under. Så hvis der var tal på, skulle knappen stå på 4 ½ ud af 9.
- Er det en stor kylling skal den have ca. en time til halvanden time. Beregn en time pr 1200 gram. Hold øje med at du har den rette temperatur, så brug stegetermometer.
- Har du ikke rotisserie skal du huske at vende kyllingen ofte.
- Kyllingen er færdig, når kernetemperaturen er cirka 80 grader eller mere. Der må ikke komme rosa farvet kødsaft fra kyllingen. Kyllingen er nu gylden og sprød.
- Imens laves kartofler i ovnen og coleslaw.
🍽Servering
Kyllingen serveres straks. Skær den ud i passende stykker med ovnbagte timian kartofler og coleslaw. evt. syltede agurker.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Tips til Bedste hel kylling på grill:
- Du kan evt. stoppe kyllingen ud med æbler eller lign.
- Se evt. denne opskrift Langtidsstegt kylling med fyld
Opskrift med noter
Bedste hel kylling på grill
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Rotisseri
Ingredienser
- 1 stk. Kylling (stor fersk )
- 1 tsk. Smør og olie
Krydderier
- 1 spsk. Paprika (timian eller ras el hanout)
Tilbehør til Bedste hel kylling på grill
- 400 g Coleslaw
- 1 dl syltede agurker
Timiankartofler
- 1000 g kartofler (ovnbagte. Bagt med timian og smør)
Sådan gør du
Fremgangsmåden Bedste hel kylling på grill
- Tag en skål og kom de krydderier du vil bruge op i skålen og bland det sammen. Derved undgår du at skulle krydre kyllingen af flere omgange.
- Skyl kyllingen, dup den tør og sæt den på et rotisseri. Hvis du har et rotisseri kan du vende kyllingen ofte. Dvs. du vender når der er gået 10 minutter. Ikke mere, for så lukker du for meget varme ud af grillen.
- Hvis du bruger en grill med kul, skal du grille med indirekte grillning.
- Ved gasgrill tænder du kun de yderste brændere.
- Ved indirekte grill er kul ude i siderne. Og kyllingen er i midten over en drypbakke der er sat nedenunder.
- Tænd for rotisserie så kyllingen drejer rundt.
- Først kommes en anelse olie eller smør på kyllingen. Dette er gøres så krydderier ellers vil drysse nemmere af, når du krydrer.
- Det er vigtigt, at du ikke bruger ret meget smør eller olie, da det ikke er nødvendigt og vil dryppe af og ned til ilden nedenunder, så du risikerer høje flammer. Du kan også udelade at pensle kyllingen.
- Krydr kyllingen over grillen mens den drejer rundt og fordel krydderiblandingen over kyllingen. Det er ikke nødvendigt at smøre olie eller smør på kyllingen igen.
- Luk låget. Sæt temperaturen til 190 grader. Ved gasgrill er det cirka midten af knappen eller lidt under. Så hvis der var tal på, skulle knappen stå på 4 ½ ud af 9.
- Er det en stor kylling skal den have ca. en time til halvanden time. Beregn en time pr 1200 gram. Hold øje med at du har den rette temperatur, så brug stegetermometer.
- Har du ikke rotisserie skal du huske at vende kyllingen ofte.
- Kyllingen er færdig, når kernetemperaturen er cirka 80 grader eller mere. Der må ikke komme rosa farvet kødsaft fra kyllingen. Kyllingen er nu gylden og sprød.
- Imens laves kartofler i ovnen og coleslaw.
Servering
- Kyllingen serveres straks. Skær den ud i passende stykker med ovnbagte timian kartofler og coleslaw. Evt. syltede agurker
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer