Grillet lammekølle i kulgrill og gasgrill, er noget af det lækreste at spise en sommeraften. Grillet lammekølle med krydderurter er skøn variation af de traditionelle grillretter.
Og lammekødet smager pragtfuldt og er tilmed dejligt saftigt og mørt når det bliver grillet. Du kan krydre med dine favorit krydderier, men rosmarin er meget anvendeligt til lam.
Om du bruger kuglegrill, kulgrill eller gasgrill betyder ikke så meget, da fremgangsmåden næsten er den samme.
Det er blot meget nemmere, at styre varmen på en gasgrill, så stegningen bliver ensartet.
Det er meget vigtigt, at der er masser af rødglødende kul, så varmen holdes. Ellers risikeres det, at lammekøllen bliver uens grillet, og smagen bliver forringet.
Hvis du følger opskriften, så får du en lækker saftig og mør lammekølle.
Prøv også langtidsstegt lammekølle
Gå til
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør 5 minutter. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 120 min. Samlet tid er ca. 2 timer og 10 min. Opskrift til 8 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 3 kg lammekølle
- hvidløgsfed
- smør
- salt
- 2 dl vand
- friskkværnet peber
- olivenolie
- 1 håndfuld salvie
- 1 håndfuld rosmarin (frisk)
🥗Tilbehør
- 2 kg Kartofler (med frisk salvie i ovn)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Kulgrill og gasgrill
- Lammekøllen skal grilles på indirekte varme.
- Tag en pose kul af meget god kvalitet, og beregn en stor mængde i begge sider, men ikke flere end at der er plads til lammekøllen i midten.
- Tænd op i kullene og når de er rødglødende placeres de i siderne så midten i grillen er fri.
- Derefter placerer du en bakke i midten til opsamling af stegefedtet fra lammekøllen i bunden af kuglegrillen.
- Kom 2 dl vand i bakken.
- Ovenpå placeres risten hvor du ligger lammekøllen i midten, så den ikke får direkte varme.
- Imens kullene bliver rødglødende, færdiggøres lammekøllen.
- Ved gasgrill tænder man blot for varmen på de yderste brændere. Ellers følges fremgangsmåden.
- Først ridses lammekølle let i overfladen, så krydderier kan trænge lidt ind i overfladen.
- Gnid lammekølle ind i smør og olie.
- Krydr lammekøllen med groft salt og friskkværnet peber.
- Stik dybe huller hvor rosmarin og hvidløgsfed kan kommes i. Kom det antal i du synes er passende.
- Rul eller drys ekstra finthakket rosmarin om hele lammekøllen og godt ind i hullerne.
- Fordel de rødglødende briketter i bunden som beskrevet ovenover og kom bakken i midten. Kom vand 2 dl vand i bakken.
- Læg grillristen på og læg din lammekølle på midten af risten.
- Sæt et stegetermometer i stegen.
- Sæt låg på kulgrillen og sæt udluftningen på halv i toppen.
- Hvis du bruger gasgrill, lukkes låget bare.
- Stegen skal nu have ca. 2 timer eller til stegetermometeret viser en kernetemperatur der er enten på:
- 60 grader er meget rosa til rødt lammekød.
- 62 grader for medium.
- 65 grader er let rosa.
- 70 grader er gennemstegt. Denne temperatur kan ikke anbefales, da kødet vil blive tørt.
- Kig til stegen en gang hver halve time og vend den. Tilføj evt. nye rødglødende briketter, hvis varmeudviklingen daler.
🥗Tilbehør
- Skær kartofler ud i fine skiver og kom dem på bageplader og krydr med salt og peber. Hak salvien groft.
- Når kartofler er ved at få farve, drysses frisk salvie over.
- Tag nu noget stegefedt fra bakken i grillen og fordel det over kartoflerne i ovnen og bag dem gyldne og møre.
🍽Servering
- Servér den grillede lammekølle med ovnbagte salviekartofler og evt. coleslaw til.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er tips til at lave en lækker lammekølle på en kugle eller gasgrill:
- Forbered grillen: Forvarm kuglegrill eller gasgrillen til medium-høj varme (omkring 200°), og pensl ristene med olie for at forhindre, at den sidder fast.
- Krydr lammekødet: Gnid lammekøllen med en blanding af urter og krydderier, såsom rosmarin, timian, hvidløg, salt og peber.
- Du kan også marinere lammet natten over for ekstra smag.
- Grill lammekødet: Læg lammekøllen på grillen og steg i ca. 30 minutter på hver side, og indtil den indre temperatur når 62°, som er medium stegt.
- Lad det hvile: Når Lammekøllen er grillet til din ønskede kernetemperatur, skal du fjerne køllen fra grillen og lade den hvile i cirka 15 minutter, inden den skæres i skiver. Så samler saften sig og gør kødet mere mørt og saftigt.
- Servér: Skær lammekøllen i skiver og server med dit favorit tilbehør, såsom stegte grøntsager eller kartofler.
- Stegetid: Bruger du en mindre lammekølle er fremgangsmåden den samme, men stegetiden reduceres. Beregn ca. en time stegetid pr halvanden kilo kød.
Opskrift med noter
Grillet lammekølle i gasgrill og kulgrill
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 3 kg lammekølle
- 10 stk. hvidløgsfed
- 1 spsk. smør
- 1 tsk. salt
- 2 dl vand
- ¼ tsk. friskkværnet peber
- ½ dl olivenolie
- 1 håndfuld salvie
- 1 håndfuld rosmarin (frisk)
Tilbehør
- 2000 gram Kartofler (med frisk salvie i ovn)
Sådan gør du
Kulgrill
- Lammekøllen skal grilles på indirekte varme.
- Tag en pose kul af meget god kvalitet, og beregn en stor mængde i begge sider, men ikke flere end at der er plads til lammekøllen i midten.
- Tænd op i kullene og når de er rødglødende placeres de i siderne så midten i grillen er fri.
- Derefter placerer du en bakke i midten til opsamling af stegefedtet fra lammekøllen i bunden af kuglegrillen.
- Kom 2 dl vand i bakken.
- Ovenpå placeres risten hvor du ligger lammekøllen i midten, så den ikke får direkte varme.
- I mens kullene bliver rødglødende, færdiggøres lammekøllen.
Gasgrill
- Ved gasgrill tænder man blot for varmen på de yderste brændere. Ellers følges fremgangsmåden.
- Først ridses lammekølle let i overfladen, så krydderier kan trænge lidt ind i overfladen.
- Gnid lammekølle ind i smør og olie.
- Krydr lammekøllen med groft salt og friskkværnet peber.
- Stik dybe huller hvor rosmarin og hvidløgsfed kan kommes i. Kom det antal i du synes er passende.
- Rul eller drys ekstra finthakket rosmarin om hele lammekøllen og godt ind i hullerne.
- Fordel de rødglødende briketter i bunden som beskrevet ovenover og kom bakken i midten. Kom vand 2 dl vand i bakken.
- Læg grillristen på og læg din lammekølle på midten af risten.
- Sæt et stegetermometer i stegen.
- Sæt låg på grillen og sæt udluftningen på halv i toppen.
- Hvis du bruger gasgrill, lukkes låget bare.
- Stegen skal nu have ca. 2 timer eller til stegetermometeret viser en kernetemperatur der er enten på:
- 60 grader er meget rosa til rødt lammekød.
- 62 grader for medium.
- 65 grader er let rosa.
- 70 grader er gennemstegt. Denne temperatur kan ikke anbefales, da kødet vil blive tørt.
- Kig til stegen en gang hver halve time og vend den. Tilføj evt. nye rødglødende briketter, hvis varmeudviklingen daler.
Tilbehør
- Skær kartofler ud i fine skiver og kom dem på bageplader og krydr med salt og peber. Hak salvien groft.
- Når kartofler er ved at få farve, drysses frisk salvie over.
- Tag nu noget stegefedt fra bakken i grillen og fordel det over kartoflerne i ovnen og bag dem gyldne og møre.
- Server den grillede lammekølle med ovnbagte salviekartofler og evt. coleslaw til.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Jens
Hej
Super opskrift.
To timer på grillen var perfekt for os, da vi fik saftig rosafarvet kød.