Lammekølle på rotisseri i gasgrill er både saftig og sprød. Her serveret med flødekartofler og waldorfsalat er menuen en himmerigsmundfuld. Det bliver ikke meget bedre, kan vi lige så godt røbe.
Lammekøllen bliver perfekt stegt hele vejen rundt og bliver super saftig og sprød.
En fersk lammekølle er at foretrække frem for en frossen, da kødet, saften og smagen bliver lidt bedre, men en frossen lammekølle kan sagtens anvendes.
Prøv også lammekølle på kuglegrill
Flødekartofler opskrift ses her og Waldorfsalat opskrift ses her
Gå til
Lammekølle med kartofler og salvie
Lammekølle serveret med flødekartofler og waldorfsalat er en klassisk og nem opskrift. Men du kan også servere lammekøllen med kartofler og salvie.
Den opskrift finder du her Lammekølle med salviekartofler
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 minutter. Tilberedningstid ca. 2 timer. Samlet tid er ca. 2 timer. Opskrift til 6 personer
🥘 Ingredienser
- Lammekølle (fersk eller frossen)
- 1 spsk. Rosmarin (frisk og tørret)
- 4 fed Hvidløg
- 1 tsk. Salt og friskkværnet peber
🥗Tilbehør
- 1000 g Flødekartofler
- 400 g Waldorfsalat
🔪 Sådan gør du
- Fjern uønsket fedt og sener.
- Gnid lammekøllen ind i olie og krydr derefter med friskkværnet peber og salt.
- Drys tørret rosmarin over hele køllen.
- Knus det antal fed du ønsker og pres fed og gnid hele køllen ind i hvidløg.
- Lav nogle slidser i køllen. Stik halve hvidløg og frisk rosmarin ind hist og her på køllen.
- Stik spyddet midt gennem kølen og fastgør den til de medfølgende spydholdere eller bind den fast.
- Sæt spyddet i rottiseri og tænd, så køllen drejer rundt.
- Tænd alle brændere på grillen så varmen kommer mindst op på 210 grader.
- Nu skal lammekøllen brunes af, det tager mellem 15 til 20 minutter.
- Nu slukker du får de midterste brændere.
- Skrue varmen på gasgrillen eller grillen ned, så der kun er de yderste brændere, så køllen får indirekte varme.
- Du skal nu kun grille ved svag varme dvs. ca. 130 til 150 grader.
- Du skal nu bestemme dig for, hvor gennemstegt din lammekølle skal være.
- Tag nu et stegetermometer og stik det ind hvor køllen er tykkest. Når kernetemperaturen er 72 grader præcist, er din lammekølle gennemstegt.
- Du skal beregne en stegetid på mindst ca. to timer ved denne metode.
- Når der er gået en time, ses der til køllen og hvor højt temperaturen i kødet er blevet.
- Rosafarvet: 62-65 grader
- Mør rosa: 65-68 grader
- Gennemstegt: 72 grader
- Ca. 15 minutter før køllen er færdig, tændes den midterste brænder på middel varme og temperaturen stiger. Dette kan udelades, hvis lammekøllen allerede er gylden og sprød.
- Nu bliver køllen gylden og sprød.
- Når kernetemperaturen er mellem 62 til 72 grader, (alt efter hvor rød du vil have din lammekølle), tages køllen ud af grillen og kan serveres straks.
- Det er ikke nødvendigt at pakke køllen ind i folie, som normalt, da kødsaften er fordelt i hele køllen.
- Ved udskæring af køllen, skæres kødet først ud i to store hele stykker, som derefter skæres i skiver.
💭❓ Tips og FAQ
Her er tips til at lave en lækker lammekølle på et rotisseri i en gasgrill:
- Forbered lammekøllen: Fjern alt overskydende fedt fra lammelåret og krydr med dine favorit urter og krydderier, såsom rosmarin, timian, hvidløg, salt og peber.
- Du kan også marinere lammet natten over for ekstra smag.
- Tag køllen ud af køleskabet en time før det skal grilles og lad kødet få stuetemperatur.
- Sæt spydet på lammekøllen: Sæt køllen på et spyd, og sørg for, at det sidder godt fast.
- Forbered grillen: Forvarm gasgrillen til medium-høj varme (omkring 210°), og sørg for, at grillspyd og tilbehør sidder sikkert på plads. Hvis spydet løsner sig, er der fare for, at spydet med køllen ikke drejer rundt. Derved kan der opstå ild med høje stikflammer.
- Grill lammet: Tænd for rotisserie motoren og lad køllen snurre rundt i cirka 2 timer, eller indtil den indre temperatur når ca. 62° ( medium).
- Pensling: Pensl evt. lammet med en blanding af olivenolie og citronsaft hvert 30. minut for at holde det fugtigt og give lidt ekstra smag. Dette er ikke nødvendigt, men tilfører ekstra smag og sprødhed.
- Hviletid: Det er ikke nødvendigt at pakke køllen ind i stanniol og lade kødet hvile i 20 minutter, som man normalt gør, da kødsaften allerede er fordelt i hele køllen.
- Servér: Skær lammet i skiver og server med grillede eller dampede grøntsager og kartofler.
❓ FAQ
Når lammekøllen roterer rundt, fordeles kødsaften ud i hele lammekøllen så den bliver både saftig og sprød.
Ja, fersk lammekølle er bedst, men på rotisseri bliver også de frosne rigtig gode.
📖 Opskrift
Lammekølle på rotisseri i grill
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Ingredienser
- 1800 g Lammekølle (fersk eller frossen)
- 1 spsk. Rosmarin (frisk og tørret)
- 4 fed Hvidløg
- 1 tsk. Salt og friskkværnet peber
Tilbehør
- 1000 g Flødekartofler
- 400 g Waldorfsalat
Sådan gør du
- Fjern uønsket fedt og sener.
- Gnid lammekøllen ind i olie og krydr derefter med friskkværnet peber og salt.
- Drys tørret rosmarin over hele køllen.
- Knus det antal fed du ønsker og pres fed og gnid hele køllen ind i hvidløg.
- Lav nogle slidser i køllen. Stik halve hvidløg og frisk rosmarin ind hist og her på køllen.
- Stik spyddet midt gennem kølen og fastgør den til de medfølgende spydholdere eller bind den fast.
- Sæt spyddet i rottiseri og tænd, så køllen drejer rundt.
- Tænd alle brændere på grillen så varmen kommer mindst op på 210 grader.
- Nu skal lammekøllen brunes af, det tager mellem 15 til 20 minutter.
- Nu slukker du får de midterste brændere.
- Skrue varmen på gasgrillen eller grillen ned, så der kun er de yderste brændere, så køllen får indirekte varme.
- Du skal nu kun grille ved svag varme dvs. ca. 130 til 150 grader.
- Du skal nu bestemme dig for, hvor gennemstegt din lammekølle skal være.
- Tag nu et stegetermometer og stik det ind hvor køllen er tykkest. Når kernetemperaturen er 72 grader præcist, er din lammekølle gennemstegt.
- Du skal beregne en stegetid på mindst ca. to timer ved denne metode.
- Når der er gået en time, ses der til køllen og hvor højt temperaturen i kødet er blevet.
- Rosafarvet: 62-65 grader
- Mør rosa: 65-68 grader
- Gennemstegt: 72 grader
- Ca. 15 minutter før køllen er færdig, tændes den midterste brænder på middel varme og temperaturen stiger. Dette kan udelades, hvis lammekøllen allerede er gylden og sprød.
- Nu bliver køllen gylden og sprød.
- Når kernetemperaturen er mellem 62 til 72 grader, (alt efter hvor rød du vil have din lammekølle), tages køllen ud af grillen og kan serveres straks.
- Det er ikke nødvendigt at pakke køllen ind i folie, som normalt, da kødsaften er fordelt i hele køllen.
- Ved udskæring af køllen, skæres kødet først ud i to store hele stykker, som derefter skæres i skiver.
- Man kan også skære kød direkte fra køllen, hvis man har lidt erfaring.
Noter
- Du kan langtidsgrille lammekøllen ved at sætte blus på grill på laveste varme.
- Kalorieberegning er med flødekartofler men ekskl. waldorfsalat
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Weeke
Når man trykker på dit link til waldorfsalat, kommer man frem til tomat salat. 😅
Glæder mig til at prøve denne opskrift på vores nye rotisseri. 🙂
Bjørn Nielsen
Hej og godt nytår
Tak for info, det er nu rettet 🙂
Lammekølle er ret nemt, at lave på rotisseri, og kødet bliver super mørt og rosa.
Sørg for, at spænde køllen godt fast.
Pas dog på, at lammekøllen ikke får for lang tid, da den så risikerer, at blive tør.
Sætte en bakke under, hvis stegevæsken skal bruges.
Hilsen
Bjørn