Gammel dansk opskrift på mormors klejner, som er en variant med fløde og skal bages i svinefedt for, at få den helt autentiske smag. Mormors klejner smager allerbedst når de er nybagte. Klejnerne kan holde sig i en kagedåse i ca. 14 dage.
Gå til
Opskrift med noter
Mormors klejner
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Klejnesporer
Ingredienser
Til kogning bruges:
- 1 pk Svinefedt
Sådan gør du
- Bland mel, og hjortetaksalt i en stor skål. Rør smør og sukker med i skålen. Pisk æggene i en skål, og tilsæt så fløden, mens der piskes.
- Bland det hele sammen i den store skål. Ælt dejen til den er fast. Derefter sættes dejen køligt et par timer eller til næste dag. Så skal dejen rulles ud. Rul den tynd, til den er ca. ½ cm.
- Skær dejen i strimler med en klejnespore. Strimler skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
- Man kan også dreje strimlen en omgang. Så den kommer til at se ud som på billedet. Det ser også pænt ud, på kagetallerkenen.
- Varm gryden med fedtstoffet op. Stik en tandstik i træ ned i fedtstoffet. Når det bruser omkring tandstikken, er fedtstoffet klar til brug. Pas på med ikke at fedtstoffet for varmt. Så klejnen bliver mørk udenpå og får en ubehagelig bismag.
- Kog klejnerne let brune. Der må ikke opstå lag i gryden, hver klejne, skal kunne "svømme" frit.
- Tag klejnerne op med en hulske når de er færdige og tilsæt en ny klejne til gryden.Lad klejnerne afdryppe på et sugende underlag.
- Når klejnerne er kolde, kan de lægges i en rengjort kagedåse.
- Klejnerne bliver tørre, hvis de opbevares længere end en uge. Sørg for at kagedåsen er helt tæt. Kom evt. kagedåse i en plastpose.
Noter
- Du kan bruge palmin i stedet for svinefedt.
- Gamle kagedåser kan lugte lidt muggent, pga. af de er næsten lufttætte. Inden en ny portion kommes i, rengøres kagedåsen i lunt vand evt. tilsat lidt atamon, og “afdufter” en dags tid.
- Du kan bruge mælk i stedet for fløde.
- I gamle opskrifter står der, at man kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at få den helt perfekte juleklejne.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Køletid 1 time. Tilberedningstid ca. 1 min. Samlet tid ca. 1 time og 11 min. Opskrift til ca. 80 sprøde klejner.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser Mormors klejner med fløde
Til kogning bruges:
- 1 pk Svinefedt
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde Mormors klejner med fløde
- Bland mel, og hjortetaksalt i en stor skål. Rør smør og sukker med i skålen.
- Pisk æggene i en skål, og tilsæt så fløden, mens der piskes.
- Bland det hele sammen i den store skål.
- Ælt dejen til den er fast. Derefter sættes dejen køligt et par timer eller til næste dag.
- Så skal dejen rulles ud. Rul den tynd, til den er ca. ½ cm.
- Skær dejen i strimler med en klejnespore.
- Strimler skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
- Man kan også dreje strimlen en omgang. Så den kommer til at se ud som på billedet. Det ser også pænt ud, på kagetallerkenen.
- Varm gryden med fedtstoffet op.
- Stik en tandstik i træ ned i fedtstoffet. Når det bruser omkring tandstikken, er fedtstoffet klar til brug. Pas på med ikke at fedtstoffet for varmt. Så klejnen bliver mørk udenpå og får en ubehagelig bismag.
- Kog klejnerne let brune. Der må ikke opstå lag i gryden, hver klejne, skal kunne “svømme” frit.
- Tag klejnerne op med en hulske når de er færdige og tilsæt en ny klejne til gryden.
- Lad klejnerne afdryppe på et sugende underlag.
🌡️Opbevaring
Når klejnerne er kolde, kan de lægges i en rengjort kagedåse. Klejnerne bliver tørre, hvis de opbevares længere end en uge. Sørg for at kagedåsen er helt tæt. Kom evt. kagedåse i en plastpose.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan bruge palmin i stedet for svinefedt.
- Gamle kagedåser kan lugte lidt muggent, pga. af de er næsten lufttætte.
- Inden en ny portion kommes i, rengøres kagedåsen i lunt vand evt. tilsat lidt atamon, og “afdufter” en dags tid.
- Du kan bruge mælk i stedet for fløde.
- I gamle opskrifter står der, at man kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at få den helt perfekte juleklejne.
❓ FAQ
Nej, men i dag laves klejner ofte store. Men mindre klejner smager bedre, da de indeholder mindre tør dej.
Nej, klejner er ikke fryseegnet.
Kommentarer
Ingen kommentarer