• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Min Madopskrift
  • Kategorier
  • Råvare index
  • Kontakt os
  • Nyhedsbrev
  • Artikler
  • Alle madopskrifter
  • Privatlivspolitik
  • Om Min Madopskrift
  • Forside
  • Log ind
  • Navigation Menu: Social Icons

menu icon
go to homepage
subscribe
search icon
Homepage link
  • Kategorier
  • Råvare index
  • Kontakt os
  • Nyhedsbrev
  • Artikler
  • Alle madopskrifter
  • Privatlivspolitik
  • Om Min Madopskrift
  • Forside
  • Log ind
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter
  • ×

    Forside » Recipes » Julemad og julebag

    Mormors klejner med fløde

    Af Bjørn Nielsen Opdateret 7 måneder siden

    Mormors klejner

    Her kan du følge os

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter
    Del meget gerne
    • Total9
    • 6
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0

    Gammel dansk opskrift på mormors klejner, som er en variant med fløde og skal bages i svinefedt for, at få den helt autentiske smag. Mormors klejner smager allerbedst når de er nybagte. Klejnerne kan holde sig i en kagedåse i ca. 14 dage.

    Prøv også Gammeldags klejner

    Gå til
    • 📋 Opskrift
    • ⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
    • 🥘 Ingredienser
    • 🔪 Sådan gør du
    • Opbevaring
    • 💭❓ Tips og FAQ
    Klejner skåret ud af klejnedej klar til at blive kogt til sprøde klejner
    Klejner skåret ud af klejnedej klar til at blive kogt til sprøde klejner

    📋 Opskrift

    Mormors klejner

    Mormors klejner

    Mormors klejner med fløde og hjortetaksalt
    Din skærm er tændt hele tiden
    5 fra 1 stemme
    Udskriv Pin Recipe Del på Facebook
    Klargør 10 min
    Tilberedningstid 1 min
    Køletid 1 t
    Samlet tid 1 t 11 min
    Ret Bagværk, julesmåkager
    Køkken Dansk
    Antal 80 stk.
    Kalorier 2 %

    Udstyr

    • Klejnesporer

    Ingredienser
      

    • 500 g hvedemel
    • 125 g smør (blødt)
    • 125 g sukker
    • 2 stk. æg
    • 2 knivspids hjortetakssalt
    • 4 spsk. fløde

    Til kogning bruges:

    • 1 pk Svinefedt

    Sådan gør du
     

    • Bland mel, og hjortetaksalt i en stor skål. Rør smør og sukker med i skålen. Pisk æggene i en skål, og tilsæt så fløden, mens der piskes.
    • Bland det hele sammen i den store skål. Ælt dejen til den er fast. Derefter sættes dejen køligt et par timer eller til næste dag. Så skal dejen rulles ud. Rul den tynd, til den er ca. ½ cm.
    • Skær dejen i strimler med en klejnespore. Strimler skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
    • Man kan også dreje strimlen en omgang. Så den kommer til at se ud som på billedet. Det ser også pænt ud, på kagetallerkenen.
    • Varm gryden med fedtstoffet op. Stik en tandstik i træ ned i fedtstoffet. Når det bruser omkring tandstikken, er fedtstoffet klar til brug. Pas på med ikke at fedtstoffet for varmt. Så klejnen bliver mørk udenpå og får en ubehagelig bismag.
    • Kog klejnerne let brune. Der må ikke opstå lag i gryden, hver klejne, skal kunne "svømme" frit.
    • Tag klejnerne op med en hulske når de er færdige og tilsæt en ny klejne til gryden.Lad klejnerne afdryppe på et sugende underlag.
    • Når klejnerne er kolde, kan de lægges i en rengjort kagedåse.
    • Klejnerne bliver tørre, hvis de opbevares længere end en uge. Sørg for at kagedåsen er helt tæt. Kom evt. kagedåse i en plastpose.

    Noter

    • Du kan bruge palmin i stedet for svinefedt.
    • Gamle kagedåser kan lugte lidt muggent, pga. af de er næsten lufttætte. Inden en ny portion kommes i, rengøres kagedåsen i lunt vand evt. tilsat lidt atamon, og “afdufter” en dags tid.
    • Du kan bruge mælk i stedet for fløde.
    • I gamle opskrifter står der, at man kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at få den helt perfekte juleklejne.

    Ernærnærings fakta

    Kalorier: 44kcal (2%) | Kulhydrater: 6g (2%) | Protein: 1g (2%) | Fedt: 2g (3%) | Mættet fedt: 1g (6%) | Flerumættet fedt: 1g | Enkelumættet fedt: 1g | Trans fedt: 1g | Fiber: 1g (4%) | Sukker: 2g (2%) | Vitamin A: 57IU (1%) | Vitamin C: 1mg (1%) | Calcium: 3mg | Jern: 1mg (6%)
    Keyword Klejner med fløde, Klejner med hjortetaksalt, Mormors klejner
    Fik du lavet denne opskrift ?Giv en vurdering eller kommentar. Fortæl os hvordan var den!

    ⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal

    Klargøring ca. 10 min. Køletid 1 time. Tilberedningstid ca. 1 min. Samlet tid ca. 1 time og 11 min. Opskrift til ca. 80 sprøde klejner.

    🥘 Ingredienser

    Ingredienser Mormors klejner med fløde

    • 500 g hvedemel
    • 125 g smør (blødt)
    • 125 g sukker
    • 2 stk. æg
    • 2 knivspids hjortetakssalt
    • 4 spsk. fløde

    Til kogning bruges:

    • 1 pk Svinefedt

    🔪 Sådan gør du

    Fremgangsmåde Mormors klejner med fløde

    1. Bland mel, og hjortetaksalt i en stor skål. Rør smør og sukker med i skålen.
    2. Pisk æggene i en skål, og tilsæt så fløden, mens der piskes.
    3. Bland det hele sammen i den store skål.
    4. Ælt dejen til den er fast. Derefter sættes dejen køligt et par timer eller til næste dag.
    5. Så skal dejen rulles ud. Rul den tynd, til den er ca. ½ cm.
    6. Skær dejen i strimler med en klejnespore.
    7. Strimler skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
    8. Man kan også dreje strimlen en omgang. Så den kommer til at se ud som på billedet. Det ser også pænt ud, på kagetallerkenen.
    9. Varm gryden med fedtstoffet op.
    10. Stik en tandstik i træ ned i fedtstoffet. Når det bruser omkring tandstikken, er fedtstoffet klar til brug. Pas på med ikke at fedtstoffet for varmt. Så klejnen bliver mørk udenpå og får en ubehagelig bismag.
    11. Kog klejnerne let brune. Der må ikke opstå lag i gryden, hver klejne, skal kunne “svømme” frit.
    12. Tag klejnerne op med en hulske når de er færdige og tilsæt en ny klejne til gryden.
    13. Lad klejnerne afdryppe på et sugende underlag.
    Klejner på fedtsugende papir
    Klejner på fedtsugende papir

    Opbevaring

    Når klejnerne er kolde, kan de lægges i en rengjort kagedåse. Klejnerne bliver tørre, hvis de opbevares længere end en uge. Sørg for at kagedåsen er helt tæt. Kom evt. kagedåse i en plastpose.

    💭❓ Tips og FAQ

    💭 Tips

    • Du kan bruge palmin i stedet for svinefedt.
    • Gamle kagedåser kan lugte lidt muggent, pga. af de er næsten lufttætte.
    • Inden en ny portion kommes i, rengøres kagedåsen i lunt vand evt. tilsat lidt atamon, og “afdufter” en dags tid.
    • Du kan bruge mælk i stedet for fløde.
    • I gamle opskrifter står der, at man kan gemme dejen i køleskabet i op til en uge, for at få den helt perfekte juleklejne.

    ❓ FAQ

    Skal klejner være store?

    Nej, men i dag laves klejner ofte store. Men mindre klejner smager bedre, da de indeholder mindre tør dej.

    Kan klejner fryses?

    Nej, klejner er ikke fryseegnet.

    Del meget gerne
    • Total9
    • 6
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    « Brunede kartofler
    Hjemmelavet wienerstang med remonce »

    Skrevet i: Alle madopskrifter, Bagværk, Julemad og julebag Tags: æg, fløde, hvedemel

    Nye opskrifter i vores nyhedsbrev

    Tilmeld nyhedsbrev

    Over 200.000 læser med her hver måned

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter

    Jeg hedder Bjørn og har en overbevisning om, at det er sundest at tilberede maden selv, med de bedste råvarer, og bruge så få forarbejdede ingredienser som muligt i madlavningen. Måltidet bør også være uden for meget fedt og sukker, og det skal være et varieret, sundt og velsmagende samlingspunkt for familien.

    Vi udvikler hver uge nye lækre opskrifter, både aftensmad, desserter og bagværk som bliver publiceret her på Min Madopskrift og i vores kommende kogebog. Derudover har vi forskellige artikler om hus, køkken, haven og rejser og livstil.
    Det er også mig som tager billederne på Min Madopskrift. Du kan læse meget mere om os alle her: Om Min Madopskrift.

    Du kan følge Min Madopskrift på Facebook, Instagram, Twitter, og Pinterest.

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Følg Min Madopskrift på Facebook

    facebook-minmadopskrift

    Min Madopskrift 5 star rating

    Kun 4 og 5 stjernede opskrifter


    Logo min madopskrift

    Her på Min Madopskrift har vi de klassiske mad-, bage- og dessertopskrifter, som vi kombinerer med de bedste nye moderne opskrifter.

    Alle opskrifter Afprøvet
    Vi har smagt og afprøvet alle opskrifter, som er udgivet her på Min Madopskrift.

    Det er din garanti for gennemprøvede opskrifter, hvor ingredienserne er tilpasset opskriften.

    Artikler
    Vi udgiver også artikler om hus, have og livsstil.

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Læserinteraktioner

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Primær Sidebar

    Populært netop nu

    • Raclette mad
    • Alt til et lækkert frokostbord
    • Rabarbercrumble med mandler og marcipan
    • Rabarber Cupcakes med marcipan

    Sæsonbestemte opskrifter

    • Lakseruller med flødeost
    • Rabarbertærte med mørdej
    • Kærnemælkssuppe med rosiner
    • Rabarber Tiramisu med mascarponecreme

    Om Min Madopskrift

    Opskrifter

    På Min Madopskrift finder du tusindvis af moderne og klassiske opskrifter, bagværk, dessert og artikler om mad, livstil, hus og have. Alle opskrifter er afprøvet.

    Du er altid velkommen til, at skrive kommentarer eller spørgsmål til en opskrift. Vi vil også meget gerne høre om de opskrifter du har lavet. 

    Bjørn Nielsen
    Ejer

    Du kan følge Min Madopskrift på Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest

    Mere om os →

    Footer

    Mød vores fantastiske team som har lavet alle artikler og madopskrifter fra Min Madopskrift


    Profilbille Lene Geisle

    Lene Geisle - Chef kokken

    Hendes passion er at lave lette mindre portioner som er sunde og giver behagelig velvære efter middagen.

    Lene elsker at lave nye opskrifter og prøve nye varianter af de klassiske opskrifter. 

    Bagning har også en stor plads i hendes køkken og de forskellige surdeje er hendes specialitet.

    Desserter indgår også i hendes repertoire.

    Lene prøvesmager og afprøver alle opskrifter inden de kommer på hjemmesiden. 

    Nyhedsbrev - Kontakt Lene

    Profilbillede Fie

    Julie Fie - Mad til de unge

    Julie Fie tilbereder sunde, enkle og billige madopskrifter der ofte er fedtfattige. Julie spiser masser af sunde grøntsager og salat ofte helt uden kød eller med meget lidt kød. Julie Fie har også en stor kærlighed for kager og søde sager. 

    Nyhedsbrev - Kontakt os

    Bjørn Nielsen

    Laver research på alle opskrifter der produceres, inden de bliver udgivet. Det er et stort arbejde, at udgive de helt rigtige opskrifter, som passer til vores målgruppe.

    Vores målsætning er: Min Madopskrift har klassiske madopskrifter, som kombineres med de bedste nye moderne opskrifter. 

    Alle opskrifter Afprøvet

    Vi har smagt og afprøvet alle opskrifter, som er udgivet her på Min Madopskrift. Der er garanti for gennemprøvede opskrifter, hvor ingredienserne er tilpasset opskriften og fremgangsmåden er afprøvet med tilfredsstillende resultat inden de bliver udgivet.

    Få vores nyhedsbrev / Kontakt os.

    Nyhedsbrev - Kontakt os


    Følg Min Madopskrift

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter

    Copyright © 2022 · minmadopskrift.dk · Log ind