Henkogte ferskner og nektariner
Giver 2 stk. glas af 1 ½ liter
Har du et fersken eller nektarin træ med masser af frugter, er henkogning af ferskner og nektariner en rigtig god ide.
Du kan også bruge ferskner fra supermarkedet, men det skal være modne ferskner og de kan være lidt svære at opdrive, da de som regel er umodne og hårde. Læg dem til modning inden brug.
Du kan servere henkogte ferskner og nektariner med flødeskum, råcreme eller som en del af en frugtcocktail.
Af Min Madopskrift
Ingredienser Henkogte ferskner:
- 30 stk. næsten modne til modne ferskner
Ingredienser lagen til henkogte ferskner:
- 800 gram. sukker
- 1, 2 liter vand
- 2 stk. vaniljestænger
- 2 stk. citron, saften
Fremgangsmåde henkogte ferskner med atamon:
Skold og skyld glas i atamon.
Tag en stor suppe gryde og kog vandet op til det bulderkoger.
Kom fersknerne i og lad det hele koge videre et par minutter.
Når skindet er løst hældes vandet fra og koldt vand kommes over fersknerne, så du kan pille skindet af, uden at brænde fingrene.
Halver fersknerne og tag stenen ud.
Det kan være svært at få skindet af, uden at ødelægge frugtkødet på nogen sorter af fersken. Særlig sorten frost som har grovkornet kød er svær at pille.
Jo mere moden ferskenen er, des sværere er det at pille skindet af uden at ødelægge frugtkødet.
Det modsatte gør sig gældende med stenen i ferskenen. Er frugten udmoden, sider stenenen meget fast.
Hos nogen sorter sidder stenen meget fast uanset modenhed, og frugtkødet kan ødelægges hvis stenen fjernes.
Ved disse sorter henkoges ferskner hele.
Kog lagen op og skum den.
Når lagen er kogt op, tilsættes de pillede ferskner til lagen og koges forsigtigt i ca. 5 minutter, eller indtil de er møre. Skum lagen igen.
Kom så de hele pillede kogte hele eller halverede ferskner i glas. Pres dem lidt sammen, da ferskner falder lidt sammen i glasset. Den sidste fersken lægges sådan at den ikke kan flyde op i toppen af glasset, men fanges af siderne.
Kog lagen lidt ind og tag den af varmen.
Nu tilsættes atamon til lagen og lagen hældes over fersknerne og helt op til kanten, så frugten dækkes.
Det er vigtigt at frugten dækkes helt med lagen.
Kom låget på og lad det køle langsomt ned.
Fremgangsmåde Henkogning i vand uden atamon:
Hvis man ikke ønsker at tilsætte atamon til lagen, kommes glas med ferskner i en stor gryde eller rigtig henkogningskedel med vand.
Her koges ferskenerne i glasset til indholdet når kogepunktet. Dette tager ca. 20 minutter måske mere.
Der må gerne komme vand over lågene, da glasset gerne skulle være vand og lufttæt.
Ved denne kogning dræbes alle bakterier og lågene eller hvis du bruger glas med gummiringe, vil disse suge sig helt fast under afkølingen.
Fremgangsmåde henkogning i ovn uden atamon:
Man kan også ”henkoge” ferskner i ovnen. Her tager man et fad der kan tåle varme og sætter glassene i fadet og fylder det op med vand.
Sæt temperaturen til 130 grader og hold øje med, hvornår lagen i glassene begynder at boble. Når lagen bobler, er henkogningen færdig.
De henkogte ferskner opbevares køligt og mørkt, så de ikke misfarves. Gerne i køleskabet.
Måske du vil prøve Fersken marmelade med vanilje og chili
Tips til henkogte ferskner:
Nektariner og abrikoser kan også henkoges på samme måde.
Du kan tilsætte dine egne smagsgivere til lagen, hvis dette ønskes. F.eks. ingefær, lime, kanel, chili, lakrids.
Kommentarer
Ingen kommentarer