Har du hjemmelavet hyldeblomst drik lavet med almindeligt sukker, kan du bruge den til, at få den dejligste smag i stikkelsbærmarmelade. Stikkelsbærmarmelade med hyldeblomstdrik har en pikant smag. Den kan laves af alle stikkelsbær og både de grønne, røde og gule er velegnede.
Se opskrift på hyldeblomstdrik
Brug faste og modne stikkelsbær til stikkelsbærmarmelade med hyldeblomst, de overmodne kan have lidt bismag, som ikke smager godt.
Du kan ikke bruge den koncentrerede hyldeblomstdrik på flaske, som er lavet af kunstige ingredienser, til at komme i marmeladen, den vil tilføre en kunstig uønsket stærk smag. Du kan måske bruge koncentreret hyldeblomstdrik der er købt, hvis den er lavet af ægte ingredienser uden kunstige tilsætningsstoffer.
Prøv også:
stikkelsbærmarmelade med vanilje
Stikkelsbærmarmelade med ingefær og lime
Stikkelsbærmarmelade klassisk opskrift
Gå til
Stikkelsbærmarmelade med hyldeblomst og vanilje
I denne opskrift bruges hjemmelavet hyldeblomstsaft, lavet på almindeligt sukker. Hvis du ikke har hjemmelavet hyldeblomstsaft, kan du lave stikkelsbærmarmeladen uden hyldeblomstsaft.
Hyldeblomstsaften tilfører sødme og den lidt specielle smag som hyldeblomstsaften har. Tilsammen giver det en skøn sød stikkelsbærmarmelade med en dejlig eftersmag.
Hjemmelavet hyldeblomstsaft kan ikke erstattes af en købt fra supermarkedet, da det er to vidt forskellige produkter.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid er ca. 10 min. Samlet tid er ca. 30 min. Opskrift giver 2 glas
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
500 gram stikkelsbær friske grønne, røde og gule
½ dl. vand
½ dl. hyldeblomstsaft hjemmelavet hyldeblomst drik
1 tsk. rød Melatin følg anvisningen på pakken.
1 stk. vaniljestang kan udelades
1 spsk. citron
250 gram sukker
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Stikkelsbærrene skylles og nippes (blomst og stilk nippes af).
Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud og skær vaniljestang i 4 dele.
Hæld stikkelsbær, vand, sukker, citronsaft, vanilje og vaniljestang i en stor tykbundet gryde.
Stikkelsbærrene bringes varsomt i kog. Lad bærrene koge helt ud, det tager ca. 5 minutter. Bærrene moses evt. let med røreske.
Tilsæt næsten al sukkeret. Marmeladen koges i yderligere 3 minutter eller indtil al sukkeret er opløst.
Melatin blandes i en meljævner med lidt af sukkeret og tilsættes marmeladen i gryden under omrøring. Forsæt kogningen i yderlige 2 minutter.
Tilsæt hyldeblomstsaft og kog det med.
Fjern skummet i overfladen med en spiseske.
Marmeladen hældes på rene skoldede atamon skyllede glas der lukkes omgående. Kom vaniljestykker med i glasset.
Skriv evt. på etiketten, hvilken marmelade der er i glasset.
💭❓ Tips og FAQ
Her er nogle tips til stikkelsbærmarmelade med hyldeblomstsaft:
Brug evt. en lille tragt til at hælde marmeladen ned i glasset, så der ikke sprøjter noget op på kanten, som kan give bakterier og ødelagt marmelade.
Stikkelsbær kan blendes før de koges, hvis der ikke ønskes skaller i den færdige marmelade.
Bruges meget modne bær, skal mængden af melatin øges.
Vaniljestang kan udelades
❓ FAQ
Mørkt og gerne i køkkenskabet. Den kan også holde sig i et skab der er placeret mørkt og køligt.
Nej
Opskrift med noter
Stikkelsbærmarmelade med hyldeblomst
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 500 gram stikkelsbær (friske grønne, røde og gule)
- ½ dl. vand
- ½ dl. hyldeblomstsaft (hjemmelavet hyldeblomst drik)
- 1 tsk. rød Melatin (følg anvisningen på pakken.)
- 1 stk. vaniljestang (kan udelades)
- 1 spsk. citron
- 250 gram sukker
Sådan gør du
- Stikkelsbærrene skylles og nippes (blomst og stilk nippes af).
- Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud og skær vaniljestang i 4 dele.
- Hæld stikkelsbær, vand, sukker, citronsaft, vanilje og vaniljestang i en stor tykbundet gryde.
- Stikkelsbærrene bringes varsomt i kog. Lad bærrene koge helt ud, det tager ca. 5 minutter. Bærrene moses evt. let med røreske.
- Tilsæt næsten al sukkeret. Marmeladen koges i yderligere 3 minutter eller indtil al sukkeret er opløst.
- Melatin blandes i en meljævner med lidt af sukkeret og tilsættes marmeladen i gryden under omrøring. Forsæt kogningen i yderlige 2 minutter.
- Tilsæt hyldeblomstsaft og kog det med.
- Fjern skummet i overfladen med en spiseske.
- Marmeladen hældes på rene skoldede atamon skyllede glas der lukkes omgående. Kom vaniljestykker med i glasset.
- Skriv evt. på etiketten, hvilken marmelade der er i glasset.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Malene K
Jeg er ikke ret begejstret for den her opskrift efter at have prøvet den. Den bliver alt for stærk og koncentreret – har slet ikke lyst til at spise den. Har prøvet at redde den ved mere vand og mere sukker, men lige lidt hjælper det, den er alt for stærk! Og det til trods for, at jeg næsten ikke brugte noget citron.
Øv
– Malene
Bjørn Nielsen
Hej Malene
Det var da ærgerligt, at du fik en dårlig marmelade, det skulle jo gerne smage bedre når man laver det selv.
Hmmm, jeg ved ikke hvad der er gået galt, fordi stikkelsbær er ikke særlig kraftige i smagen.
Jeg plejer selv at bruge stikkelsbær som ikke knapt modne, da overmodne stikkelsbær stikkelsbær, har en bismag som jeg ikke er så vild med.
Og sukker fremhæver jo smagen.
Prøv næste gang du laver stikkelsbærmarmelade, at bruge 1 kg. friske knap modne stikkelsbær i stedet for 500 gram.
Held og lykke
Hilsen
Bjørn
Sonja
Så fik jeg endelig lavet denne opskrift. Jeg har en del hjemmelavet hyldeblomstdrik, så det ville jeg prøve og bruge til denne opskrift.
Jeg tilsatte dog 2 dl hyldeblomstdrik og reducerede sukkeret lidt, da jeg ikke ville gemme marmeladen.
Marmeladen blev mild i smagen og fik en lille eftersmag af hyldeblomst.
Fin opskrift, som jeg godt kunne finde på at lave igen.
Hilsen
Sonja