Stikkelsbærmarmelade klassisk opskrift, kan laves af alle slags stikkelsbær, både de grønne, røde og gule. Smagen er sød og krydret. De gamle sorter som giver gule stikkelsbær har en del hår, men til gengæld meget smag.
Røde stikkelsbær smager fantastisk friske fra busken og har en meget sød smag uden for meget syre.
Overordnet kan man ikke sige helt hvordan de forskellige stikkelsbær smager, da der er forskel på de forskellige sorter, men generelt kan man sige:
Gule stikkelsbær har meget smag og er søde.
Grønne stikkelsbær har mindre smag og er mindre søde og er rigtig gode til marmelade.
Røde stikkelsbær er både søde og har en del smag.
Brug faste modne stikkelsbær til Stikkelsbærmarmelade klassisk opskrift, da de indeholder meget naturligt pektin.
Prøv også:
stikkelsbærmarmelade med hyldeblomst
Stikkelsbærmarmelade med ingefær
Stikkelsbærmarmelade med vanilje
Gå til
Derfor skal du lave stikkelsbærmarmelade
Nyd sæsonens bær hele året: Stikkelsbær har en relativt kort vækstsæson, så at lave marmelade giver dig mulighed for at nyde deres smag hele året. Ved at opbevare dem i marmeladeform kan du nyde smagen af modne stikkelsbær længe efter sæsonen er slut.
Alsidighed i kulinariske anvendelser: Stikkelsbærsyltetøj kan bruges på forskellige måder i dine kulinariske udfoldelser i køkkenet.
Marmeladen kan smøres på toast, scones eller fyldes i pandekager for, at få en syrlig og sød smag.
Den kan også bruges som fyld i kager, tærter eller småkager.
Derudover kan det være en smagfuld tilføjelse til yoghurt, havregryn og kan endda bruges som en glasur til stegt kød.
Gaver og deling: Hjemmelavet stikkelsbærsyltetøj kan være en tankevækkende og lækker gave til venner og familie. Det viser din kreativitet og giver dig mulighed for at dele smagen af din høst med din kære familie og venner.
Brug af høst overskud: Hvis du har en overflod af stikkelsbær fra din have eller har købt for mange, på det lokale marked, er det en glimrende måde, at bruge de mange bær til fremstilling af marmelade.
Gul eller rød melatin
Du kan bruge både den røde melatin og den gule melatin til bær, men rød melatin er bedst til marmelade med bær, da gul melatin indeholder pektin, som får marmeladen til, at blive til gelé og tyk i konsistensen.
Gul melatin er uegnet til syltetøj.
Vi ønsker en mere flydende marmelade og stikkelsbær indeholder en del naturligt pektin, så derfor anbefaler vi, den røde melatin til stikkelsbærmarmelade.
Grøn eller blå melatin
Der findes også en grøn og en blå melatin. Disse bruges til marmelade hvor der spares på sukkeret. Ønskes dette, så læs fremgangsmåden på brugsanvisningen.
Grøn Melatin: Den grønne melatin er et geleringspulver der er tilsat konserveringsmiddel og stevia sødemiddel. Med grøn melatin kan du fremstille sukker helt uden den almindelige hvide sukker.
Blå Melatin: Med den blå melatin, er det muligt, at lave gelé og marmelade med en reduceret sukkermængde så holdbarheden beholdes. Smagen vil dog være anderledes.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Arbejdstid ca. 10 min. Tilberedning ca. 10 min. Samlet tid ca. 30 min. Opskrift giver 1 portion.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
500 gram friske stikkelsbær, grønne, røde, gule
½ dl. vand
1 tsk. Rød Melatin, følg anvisningen på pakken.
1 lille citron
250 gram sukker
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Stikkelsbærrene skylles og nippes (blomst og stilk nippes af).
Stikkelsbærrene bringes varsomt i kog med vand og citronsaft. Lad bærrene koge helt ud, det tager ca. 5 minutter. Bærrene moses evt. let med røreske.
Tilsæt næsten al sukkeret. Marmeladen koges i yderligere 3 minutter eller indtil al sukkeret er opløst.
Melatin blandes i en meljævner med lidt af sukkeret og tilsættes marmeladen i gryden under omrøring. Forsæt kogningen i yderlige 2 minutter.
Fjern skummet i overfladen med en spiseske.
Marmeladen hældes på rene skoldede atamon skyllede glas der lukkes omgående.
Skriv evt. på etiketten, hvilken marmelade der er i glasset.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til stikkelsbærmarmelade klassisk opskrift:
Brug evt. en lille tragt til at hælde marmeladen ned i glasset, så der ikke sprøjter noget op på kanten, som kan give bakterier og ødelagt marmelade.
Stikkelsbær kan blendes før de koges, hvis der ikke ønskes skaller i den færdige marmelade.
Bruges meget modne bær, skal mængden af rød melatin øges.
❓ FAQ
Du kan bruge både den røde melatin og den gule melatin til bær, men rød melatin er bedst til marmelade med bær, da gul melatin indeholder pektin, som får marmeladen til, at blive til gele og tyk.
Opskrift med noter
Stikkelsbærmarmelade af røde og grønne stikkelsbær
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 500 gram stikkelsbær (friske, grønne, røde, gule)
- ½ dl. vand
- 1 tsk. Rød Melatin (følg anvisningen på pakken.)
- 1 stk. citron
- 250 gram sukker
Sådan gør du
- Stikkelsbærrene skylles og nippes (blomst og stilk nippes af).
- Stikkelsbærrene bringes varsomt i kog med vand og citronsaft. Lad bærrene koge helt ud, det tager ca. 5 minutter. Bærrene moses evt. let med røreske.
- Tilsæt næsten al sukkeret. Marmeladen koges i yderligere 3 minutter eller indtil al sukkeret er opløst.
- Melatin blandes i en meljævner med lidt af sukkeret og tilsættes marmeladen i gryden under omrøring. Forsæt kogningen i yderlige 2 minutter.
- Fjern skummet i overfladen med en spiseske.
- Marmeladen hældes på rene skoldede atamonskyllede glas der lukkes omgående. Skriv evt. på etiketten, hvilken marmelade der er i glasset.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer