Forskellen på hjemmelavet æblemost og æblejuice er, at æblemosten er den rene pressede saft, som ofte ikke er filtreret men varmebehandlet. Æblejuice er som regel lavet på koncentrat der derefter tilsættes vand.
Har du et eller flere æbletræer i din have kan du lave den skønneste og sundeste æblemost.
Prøv også opskrift på blandet saft og henkogning af frugt
Gå til
Æblemost af æblepresser eller saftpresser
Du kan lave æblemost på flere måder, men ofte bruges en æblepresser, som presser æblesaften ud af æblet.
Du kan også få æblemost ved at bruge en saftpresser eller juicepresser, som mange allerede har i køkkenet.
Der er ingen grund til, at invitere i en dyr æblepresser, kvaser eller rasper, du skal blot følge vores vejledning, så får du billig og sund æblemost.
Modne æbler
Du skal bruge æbler som er modne og plukkes ned direkte fra træet, for at få den bedste æblemost.
Du kan bruge alle slags spiseæbler til æblemost. De søde sorter er dog bedst. Vi har brugt Filippa, Golden delicious og Jonagold.
Derfor skal du lave æblemost
At lave æblemost derhjemme kan være en sjov og givende oplevelse sammen med børn! Der er et par fordele ved at lave æblejuice selv:
Friskhed: Når du laver æblemost derhjemme, har du kontrol over ingredienserne og kan sikre, at du bruger friske æbler. Dette resulterer i en mere smagfuld og nærende saft sammenlignet med den købte.
Tilpasning: Ved at lave æblemost selv, kan du eksperimentere med forskellige æblesorter eller endda blande dem for at skabe din egen unikke blanding. Du kan justere sødmeniveauet, tilføje krydderier som kanel eller ingefær eller endda kombinere det med andre frugter for en personlig smag.
Kemikaliefri: Hjemmelavet æblemost giver dig fuld kontrol over hele processen, hvilket betyder, at du kan undgå tilsætningsstoffer, konserveringsmidler eller kunstige sødestoffer, der kan være til stede i indkøbte muligheder. Det er et naturligt og sundere valg.
Omkostningsbesparende: Hvis du har adgang til friske æbler, kan det være mere økonomisk at lave æblesaft derhjemme i det lange løb, især hvis du har et overskud af æbler, eller hvis de er i sæson og let tilgængelige.
Du vil finde trin-for-trin instruktioner til at guide dig gennem processen med, at lave din egen hjemmelavede æblejuice.
Guide: Hjemmelavet æblemost
Æblemost fra mosterier
Hvis man har mange nedfaldsfrugter eller kan samle æbler hos naboer, kan man indlevere æblerne på et mosteri og få most som betaling. Det er dog ikke most af egne æbler, man får med hjem, men most fra andres æbler.
Du kan søge efter mosterier rundt om i landet på internettet og se hvilket der er tættest på dig.
Æblemost af nedfaldsfrugt
Man kan godt lave æblemost af nedfaldsfrugt, men det er noget mere besværligt. Vær derudover opmærksom på, at de første nedfaldsfrugter højst sandsynligt er faldet ned, pga. sygdom eller orm i æblet. Disse æbler kan ikke bruges og skal kasseres.
Æbler med stød, brune pletter, orm, råd, mug, ekskrementer og huller i æbler fra fugle eller mus skal kasseres.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Æbler
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Æblemost af æbler
Du skal anskaffe dig en æblepresser, en sådan kan købes mange steder, til priser til omkring kr. 500,00 for de billigste.
Dernæst kan du anskaffe dig en æblekværn til at raspe æblerne, men denne kan udelades, hvis du følger vores vejledning.
Æbler rengøres først
Pluk eller saml æblerne og læg dem forsigtigt i kasser eller lign. så de ikke trykker hinanden eller får stød.
Når du har samlet eller plukket tilstrækkeligt med modne æbler, skal de vaskes.
Fjern skidt, jord og ekskrementer fra dyr og fugle og andre urenheder.
Der må ikke være jord eller ekskrementer på æbler, da disse kan indeholde bakterier og parasitter.
Tag en stor balje, fyld den halvt op med vand og kom æbler i baljen til der ikke kan være flere. Vask og skrub nu æbler med en ren ny børste eller svamp.
Kom de rengjorte æbler i en ren beholder.
Lav nogle stikprøver, ved at skære æblet midt over, og se om kernehuset har skimmelsvamp eller orm. Disse æbler kasseres også.
Det er vigtigt du bruger de bedste æbler, så får du nemlig den bedste æblemost du nogensinde har smagt.
Findeling af æbler
Kom alle dele der bruges i kogende vand inden brug.
Til findeling af æbler bruges en æblekværn, æblerasper, frugtkværn. Men du kan også bruge en balje og en stor hammer/mukkert eller endnu bedre en brolæggerjomfru eller jordstøder.
Det væsentligste er, at den genstand du bruger, er tung og bred, så den kan knuse æblerne i små stykker eller til mos.
Vigtigst er det at æblerne bliver mast og kvast i meget små stykker, da det ikke kan lade sig gøre at presse store æblestykker og der bliver for stort et spild.
Har du en kværn følges brugsanvisningen på denne.
Ellers tager du en meget stor balje og fylder baljen kvart op med æbler. Tag nu brolæggerjomfruen eller en stor mukkert eller lign. og mas æblerne i baljen så grundigt som muligt.
Jo mindre stykker jo mere saft får du. Fyld evt. flere æbler i baljen og gentag processen.
Presning af æbler
Æblestykker eller æblemos skal nu presses for at skille saften fra. Her bruges en æblepresser. Disse findes i forskellige kvaliteter til forskellige priser.
Vi har brugt en af de billigste på markedet, da vi har så mange æbler, som vi ikke bruger alligevel, så en dyr model var nødvendigt for os.
Bruger du en model som vi gør, er det meget vigtigt at du følger vores vejledning, da du ellers får alt for lidt saft.
Kom æblestykker og æblemosen op i æblepresseren, men ikke mere end at beholderen kun er fyldt kvart op.
Sæt en stor suppegryde under hvor æblesaften skal løbe ud.
Der skal nu bruges nogle ekstra træklodser, da der ikke følger nok træklodser med til denne model.
Man kan bruge klodserne fra ”kongespillet” eller save ekstra klodser ud af glat fint træ. (ikke trykimprægneret træ). Disse klodser bruges til at forlænge afstanden til stangen, så man kan komme længere ned i beholderen.
Pres nu saften ud. Når der ikke kan presses mere saft ud, hældes der flere af de knuste æbler i kværnen.
Gentag processen indtil beholderen er fyldt op og der ikke kan presses mere saft ud.
Nu burde du have fået ca. 9 liter ren æblemost, hvis du bruger en model som vores.
Til sidst varmebehandles og pasteuriseres æblemosten. Det vil sige, at æblemosten næsten skal koge i et par minutter for at fjerne bakterier, svamp og lign. fra mosten.
Vil du gøre det helt rigtigt, skal du bruge et termometer og give æblemosten et opkog til højst 80°.
Æblemost nedfryses i beholdere eller hældes på rene flasker som sættes køligt.
Når mosten er nedkølet kan den drikkes.
Henkogning af æblemost
Hvis du vil lave en henkogning af den færdige most, har vi en rigtig god artikel, om hvordan dette gøres.
Henkogning sikrer, at alle bakterier dræbes, så du får den fineste most. Læs mere om henkogning.
Opskrift med noter
Sådan laver du hjemmelavet æblemost
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 10 kg Æbler
Sådan gør du
Æblemost af æbler plukket fra æbletræ
- Du skal anskaffe dig en æblepresser, en sådan kan købes mange steder, til priser til omkring kr. 500,00 for de billigste.
- Dernæst kan du anskaffe dig en æblekværn til at raspe æblerne, men denne kan udelades, hvis du følger vores vejledning.
Æbler rengøres først
- Pluk eller saml æblerne og læg dem forsigtigt i kasser eller lign. så de ikke trykker hinanden eller får stød.
- Når du har samlet eller plukket tilstrækkeligt med modne æbler, skal de vaskes.
- Fjern skidt, jord og ekskrementer fra dyr og fugle og andre urenheder.
- Der må ikke være jord eller ekskrementer på æbler, da disse kan indeholde bakterier og parasitter.
- Tag en stor balje, fyld den halvt op med vand og kom æbler i baljen til der ikke kan være flere. Vask og skrub nu æbler med en ren ny børste eller svamp.
- Kom de rengjorte æbler i en ren beholder.
- Lav nogle stikprøver, ved at skære æblet midt over, og se om kernehuset har skimmelsvamp eller orm. Disse æbler kasseres også.
- Det er vigtigt du bruger de bedste æbler, så får du nemlig den bedste æblemost du nogensinde har smagt.
Findeling af æbler
- Kom alle dele der bruges i kogende vand inden brug.
- Til findeling af æbler bruges en æblekværn, æblerasper, frugtkværn. Men du kan også bruge en balje og en stor hammer/mukkert eller endnu bedre en brolæggerjomfru eller jordstøder.
- Det væsentligste er, at den genstand du bruger, er tung og bred, så den kan knuse æblerne i små stykker eller til mos.
- Vigtigst er det at æblerne bliver mast og kvast i meget små stykker, da det ikke kan lade sig gøre at presse store æblestykker og der bliver for stort et spild.
- Har du en kværn følges brugsanvisningen på denne.
- Ellers tager du en meget stor balje og fylder baljen kvart op med æbler. Tag nu brolæggerjomfruen eller en stor mukkert eller lign. og mas æblerne i baljen så grundigt som muligt.
- Jo mindre stykker jo mere saft får du. Fyld evt. flere æbler i baljen og gentag processen.
Presning af æbler
- Æblestykker eller æblemos skal nu presses for at skille saften fra. Her bruges en æblepresser. Disse findes i forskellige kvaliteter til forskellige priser.
- Vi har brugt en af de billigste på markedet, da vi har så mange æbler, som vi ikke bruger alligevel, så en dyr model var nødvendigt for os.
- Bruger du en model som vi gør, er det meget vigtigt at du følger vores vejledning, da du ellers får alt for lidt saft.
- Kom æblestykker og æblemosen op i æblepresseren, men ikke mere end at beholderen kun er fyldt kvart op.
- Sæt en stor suppegryde under hvor æblesaften skal løbe ud.
- Der skal nu bruges nogle ekstra træklodser, da der ikke følger nok træklodser med til denne model.
- Man kan bruge klodserne fra ”kongespillet” eller save ekstra klodser ud af glat fint træ. (ikke trykimprægneret træ). Disse klodser bruges til at forlænge afstanden til stangen, så man kan komme længere ned i beholderen.
- Pres nu saften ud. Når der ikke kan presses mere saft ud, hældes der flere af de knuste æbler i kværnen.
- Gentag processen indtil beholderen er fyldt op og der ikke kan presses mere saft ud.
- Nu burde du have fået ca. 9 liter ren æblemost, hvis du bruger en model som vores.
- Til sidst varmebehandles og pasteuriseres æblemosten. Det vil sige, at æblemosten næsten skal koge i et par minutter for at fjerne bakterier, svamp og lign. fra mosten.
- Vil du gøre det helt rigtigt, skal du bruge et termometer og give æblemosten et opkog til højst 80°.
- Æblemost nedfryses i beholdere eller hældes på rene flasker som sættes køligt.
- Når mosten er nedkølet kan den drikkes.
Henkogning af æblemost
- Hvis du vil lave en henkogning af den færdige most, har vi en rigtig god artikel, om hvordan dette gøres. Henkogning sikrer, at alle bakterier dræbes, så du får den fineste most. Læs mere om henkogning.
Noter
- Nedfrys æblemosten i beholdere, der derefter tages op og sættes til optøning i køleskabet efter behov. Ved denne metode bevarer æblemosten sin friske smag.
- Æblemost der fryses får en holdbarhed på ca. 1 år.
- Efter optøning kan mosten holde sig ca. 8 dage i køleskab.
- Har du pærer i din have kan du presse disse også.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Bedste måde at opbevare hjemmelavet æblemost
Nedfrys æblemosten i beholdere, der derefter tages op og sættes til optøning i køleskabet efter behov. Ved denne metode bevarer æblemosten sin friske smag.
Æblemost der fryses får en holdbarhed på ca. 1 år.
Efter optøning kan mosten holde sig ca. 8 dage i køleskab.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til hjemmelavet æblemost:
Har du pærer i din have kan du presse disse også.
Du kan både bruge samme sort og forskellige æbler til æblemost.
Røde æbler, giver rødlig æblemost.
❓ FAQ
Ja
Ja, man kan lave en ”henkogning” i en ovn, ved at sætte flasker ind i en kold ovn der sættes til 100 eller 130 grader og så give flaskerne en lille halv time i ovnen eller indtil æblemosten i flaskerne bobler.
Kommentarer
Ingen kommentarer