Lav dine egne hjemmelavede brændte mandler med vanilje, det er faktisk nemt og de smager skønt og er det juleknas der dufter mest, og de fleste har duftet dem under fremstillingen på markeder, gågader og indkøbscentre året rundt!
Prøv også brændte mandler med kanel
Gå til
Brunede kartofler
I princippet er brændte mandler det samme, som når du laver brunede kartofler. Det er sukker som bliver flydende og skifter fra den velkendte hvide farve, til brun karamelfarve. Brændte mandler er meget sukkerholdige og klæbrige, så husk og børst tænderne grundigt bagefter, når du har spist dem og bemærk de bør kun gives til børn i begrænsede mængder.
Opskrift med noter
Brændte mandler med vanilje
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- Tag en “slip let” pande. Hæld alle ingredienserne undtagen smør op på en stor pande. Tænd op på kraftig varme under omrøring.
- Når vandet er næsten fordampet, skrues ned for varmen.
- Når vandet er fordampet, tilsættes smørret.
- Sukkeret skifter nu farve og bliver lysebrunt og klæbrigt.
- Nu skal sukkermassen sætte sig på mandlerne.
- Sukkermassen er lysebrun med en hvid nuance, når den begynder at sætte sig på mandlerne. Forsæt blot med at røre rundt, nu begynder sukkermassen at karamellisere og blive brun.
- Mandlerne er færdige når sukkermassen har sat sig på mandlerne, og mandlerne ikke ruller nemt på panden mere.
- De brændte mandler er færdige når alt sukkeret har sat sig på mandlerne, og de er mørkebrune, det tager ca. 10 minutter til 15 minutter.
- Pas på ikke at brænde sukkeret eller karamelmasse på. Hvis det dufter brændt skal du fjerne panden med det samme.
- Tag mandlerne af og lig dem på noget bagepapir. Skil mandlerne fra hinanden inden sukkeret bliver koldt.
- Lad mandlerne køle helt ned. De mandler som er klistret sammen alligevel, skilles af.
- Kom de brændte mandler i en kagedåse og server dem som juleknas.
Noter
- Mandlerne skal være god tid på panden, så de bliver møre. Tager du mandlerne af for hurtigt, bliver de hårde.
- Kom vanilje eller kanel i, for at variere smagen. Vanilje giver desuden en dejlig duft i huset.
- Er de brændte mandler hvidlige, er sukkeret ikke karamelliseret.
- Folk med lidt skrøbelige og dårlige tænder, skal passe ekstra på med, at spise mandler, da karamellen suger siger fast til tænderne og emaljen.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 15 min. Samlet tid ca. 30 min. Opskrift giver ca. 300 gram.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 200 gram mandler
- 100 gram melis
- 50 gram flormelis
- 1 ½ dl. vand
- 1 spsk. lurpak smør
- Evt. 1 tsk. vanilje
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Tag en “slip let” pande. Hæld alle ingredienserne undtagen smør op på en stor pande. Tænd op på kraftig varme under omrøring.
- Når vandet er næsten fordampet, skrues ned for varmen.
- Når vandet er fordampet, tilsættes smørret.
- Sukkeret skifter nu farve og bliver lysebrunt og klæbrigt.
- Nu skal sukkermassen sætte sig på mandlerne.
- Sukkermassen er lysebrun med en hvid nuance, når den begynder at sætte sig på mandlerne. Forsæt blot med at røre rundt, nu begynder sukkermassen at karamellisere og blive brun.
- Mandlerne er færdige når sukkermassen har sat sig på mandlerne, og mandlerne ikke ruller nemt på panden mere.
- De brændte mandler er færdige når alt sukkeret har sat sig på mandlerne, og de er mørkebrune, det tager ca. 10 minutter til 15 minutter.
- Pas på ikke at brænde sukkeret eller karamelmasse på. Hvis det dufter brændt skal du fjerne panden med det samme.
- Tag mandlerne af og lig dem på noget bagepapir. Skil mandlerne fra hinanden inden sukkeret bliver koldt.
- Lad mandlerne køle helt ned. De mandler som er klistret sammen alligevel, skilles af.
- Kom de brændte mandler i en kagedåse og server dem som juleknas.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Mandlerne skal være god tid på panden, så de bliver møre. Tager du mandlerne af for hurtigt, bliver de hårde.
- Kom vanilje eller kanel i, for at variere smagen. Vanilje giver desuden en dejlig duft i huset.
- Er de brændte mandler hvidlige, er sukkeret ikke karamelliseret.
- Folk med lidt skrøbelige og dårlige tænder, skal passe ekstra på med, at spise mandler, da karamellen suger siger fast til tænderne og emaljen.
❓ FAQ
Brændte mandler bliver først hårde når de er afkølet.
Du kan få dem blanke ved, at karamellen er brun og flydende under omrøring. Afkøl straks.
Du kan tilsætte kanel, vanilje eller kardemomme.
Kommentarer
Ingen kommentarer